Jupiter

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 10. toukokuuta 2007 kello 18.43 käyttäjän Green Bonsai (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee planeettaa. Jupiterin muista merkityksistä katso Jupiter (täsmennyssivu)
Jupiter
[[Tiedosto:|250px|]]
Löytäminen
Löytäjät
Löytöaika esihistoriallinen
Kiertoradan ominaisuudet
Keskietäisyys Auringosta 778 412 010 km
5,20336301 AU
Eksentrisyys 0,04839266
Kiertoaika Auringon ympäri 11 y 315 d 1,1 h
Synodinen kiertoaika 398,9 d
Keskiratanopeus 13,0697 km/s
Inklinaatio 1,30530°
Kuiden lukumäärä 63 (5.2.2007)
Fyysiset ominaisuudet
Päiväntasaajan halkaisija 142 984 km
Pinta-ala 6,41×1010 km2
Massa 1,899 × 1027 kg
317,8 Maan massaa
Keskitiheys 1,33 g/cm3
Pyörähdysaika 9 h 55 m 30 s
Akselin kaltevuus 3,12°
Albedo 0,52
Pakonopeus 59,54 km/s
Pinnan lämpötila alin: 110 K
keski: 152 K
ylin: ?
Kaasukehän ominaisuudet
Kaasunpaine 70 kPa
Koostumus
vetyä
heliumia
metaania
vesihöyryä
ammoniakkia
etaania
fosforia
vetysulfidia
75 %
24 %
0,1 %
0,1 %
0,02 %
0,0002 %
0,0001 %
0,0001 %

Jupiter on aurinkokuntamme suurin planeetta. Se on viides planeetta Auringosta lukien. Jupiter on enimmäkseen nestemäisestä vedystä ja heliumista koostuva jättiläisplaneetta, jonka kaasukehässä on valtavia virtauksia ja pyörremyrskyjä. Jupiterin massa on 2,5 kertaa suurempi kuin kaikkien muiden planeettojen yhteensä. Jupiterista nähdään ainoastaan sen pilvien yläosa. Siinä havaitaan vaaleita ja tummia raitoja sekä Suuri punainen pilkku. Jupiter näkyy hyvin paljain silmin ja sen suuret kuut erottuvat jopa tavallisella kiikarilla. Voyager 1 -avaruusluotain löysi Jupiterin ympäriltä ohuen rengasmuodostelman. Jupiter on tunnettu jo muinaisista ajoista lähtien. Roomalaiset nimesivät sen Juppiter-jumalan mukaan.

Jupiterilla on 63 tunnettua kuuta, joista neljää suurinta nimitetään Galilein kuiksi. Jupiterin läpimitta on noin 11 kertaa Maan läpimitta ja sen massa on 318 Maan massaa ja tilavuus 1300 kertaa Maata suurempi. Painovoima Jupiterin pinnalla on 2,3 kertaa niin suuri kuin Maan pinnalla.

Kiertorata ja pyöriminen

Jupiter on nopeasti pyörivä ulkoplaneetta, jonka pyörähdysaika akselinsa ympäri on lyhin kaikista aurinkokuntamme planeetoista. Pyörähdysaika on alle 10 tuntia. Nopean pyörimisensä takia Jupiter on litistynyt noin 0,06487 eli noin 6,5 %. Jupiterin kiertoaika Auringon ympäri on lähes 12 vuotta ja etäisyys Auringosta noin 780 miljoonaa kilometriä eli noin 5,2 kertaa Maan etäisyys. Auringon ja Jupiterin yhteinen massakeskipiste on hieman Auringon pinnan ulkopuolella (1,068 × Auringon säde keskustasta mitattuna).

Sisäinen rakenne

Jupiterin rakenne

Jupiter on tyypillinen jättiläisplaneetta: suurin osa sen massasta on vetyä, heliumia, metaania, vettä ja ammoniakkia. Jupiter on nestemäinen lähes näkyvään pintaan saakka, sillä kaasumainen atmosfääri on vain noin 1000 km paksuinen. Jupiterin nestemäisen vedyn ja heliumin kerros on yli 40 000 km paksuinen. Sen alapuolella vety muuttuu kiinteäksi. Sisimpänä on muutamien tuhansien kilometrien säteinen kiinteä ydin, jonka massa on muutama kymmenen Maan massaa.

Jupiter säteilee lämpöä kaksi kertaa niin paljon kuin se saa Auringosta. Tämä ylimääräinen lämpö on pääosin peräisin Jupiterin jäähtymisestä, joskin osa voi olla heliumin kohti keskustaa tapahtuvasta hitaasta vajoamisesta. Jupiterin kaasukehän atomeista noin 18 % on heliumia ja 81 % vetyä, mikä vastaa massasta 75 % vetyä ja 24 % heliumia. Tämä kaasukoostumus on suunnilleen sama kuin Auringossa. Jupiter pyörii navoilla 5 minuuttia hitaammin kuin päiväntasaajalla, koska se on kaasumainen kappale. Voidaan erottaa päiväntasaajan alueen pyöriminen, pyöriminen muualla ja sisustan pyöriminen, joka mitataan radiosäteilyn perusteella. Jupiterin sisustan magneettikenttä aiheuttaa muutoksia planeetasta tulevaan radiosäteilyyn.

Kaasukehä

Jupiterin kaasukehä on noin 1 000 kilometriä paksu. Jupiterin pilvien vaaleat raidat eli vyöhykkeet ovat nousevan virtauksen alueita ja tummemmat vyöt laskevan virtauksen alueita. Vyöhykkeet ovat vöitä hieman viileämpiä koska sijaitsevat korkeammalla kaasukehässä ja ovat vaaleampia.

Vaaleiden ja tummien raitojen leveys ja väri muuttuvat ajan mukana. Jupiterissa on nopeita tuulia jotka puhaltavat useinkin 600 km/h. Pilvien erilaiset värit johtuvat eri lämpöisissä kaasukehän kerroksissa esiintyvistä erilaisista aineista. Jupiterin vyöhykkeiden ja vöiden pinnan suuntaiset valtavan nopeat tuulet saavat energiansa planeetan sisustasta. Sen kaasukehässä on jälkiä metaanista, vesihöyrystä, ammoniakista ja silikaateista. Kaasukehässä on myös hyvin pieniä määriä hiiltä, etaania, vetysulfidia, neonia, happea, fosfiinia ja rikkiä. Kaasukehän uloimmassa kerroksessa on jäätynyttä ammoniakkia kiteinä.

Jupiterissa on valtavia revontulia ja ukkosia, sillä sen magneettikenttä ja kaasukehän virtaukset ovat suurempia kuin Maassa. Jupiter säteilee lämpöä kaksi kertaa enemmän kuin mitä se saa Auringosta. Lämpö on jäännettä ajalta jolloin Jupiter kutistui, toisin sanoen se on alkujaan kaasun kitkasta syntynyttä.

Magneettikenttä

Jupiterin magneettikentän etäisyys Auringon suunnalla on 3–7 miljoonaa kilometriä. Se aiheuttaa voimakasta radiosäteilyä, tasaista desimetriaalloilla ja epätasaista dekametriaalloilla. Osan radiosäteilystä synnyttävät Jupiterin magneettikentässä lähes valon nopeudella kiitävät elektronit. Io-kuun tulivuorenpurkauksista vapautuu Ion radalla ionisoitunutta kaasua, plasmaa, joka aiheuttaa aika-ajoin purkauksia Jupiterista tulevaan radiosäteilyyn. Jupiterin radiosäteily on pinnalla n. 20 kertaa niin voimakasta kuin Maassa ja se tappaisi ihmisen hetkessä. Lisäksi siinä kieppuvat hiukkaset aiheuttavat toisen vakaamman radioaaltovuon. Tämä kenttä vangitsee nopeita ja vaarallisia alkeishiukkasia, jotka saattavat helposti vahingoittaa avaruusluotaimia ja -aluksia. Nämä hiukkaset tekivät NASA:n Pioneer 10:n laitteet melkein toimintakyvyttömiksi luotaimen lentäessä Jupiterin ohi vuonna 1973. Voimakkaan säteilyn vuoksi Jupiteriin ei voi tehdä miehitettyä lentoa, vaikka lentoon tarvittava teknologia olisikin olemassa. Mahdolliset miehitetyt lennot suuntautuisivatkin todennäköisesti Jupiterin sijasta sen kuille kuten Ganymedekselle tai Europalle.

Pilvet

Pääartikkeli: Jupiterin pilvet

Jupiterissa on vaaleita vyöhykkeitä (engl. zone) ja tummia vöitä (engl. belt). Vaaleat vyöhykkeet ovat matalapaineen alueita ja tummat vyöt korkeapaineen alueita. Jupiterissa on kolme eri nopeudella pyörivää kokonaisuutta, "systeemiä" joita merkitään roomalaisilla numeroilla I, II ja III.

Jupiterin pilvien vyöhykkeet ja vyöt
Engl. nimi Engl. lyhenne Pyörimis

systeemi

Suomalainen nimi
South Polar Region SPR III Eteläinen napa-alue
South South Temperate Zone SSTZ II Eteläinen lauhkea vyöhyke
South South Temperate Belt SSTB II Eteläinen lauhkean alueen vyö
South Temperate Zone STZ II Eteläinen lauhkea vyöhyke
South Temperate Belt STB II Eteläinen lauhkean alueen vyö
South Tropical Zone STropZ II Eteläinen trooppinen vyöhyke
South Equatorial Belt, south SEBs II Eteläinen ekvaattorivyö s
South Equatorial Belt, center SEBc,SEBZ II Eteläinen ekvaattorivyö c
South Equatorial Belt, north SEBn I Eteläinen ekvaattorivyö n
Equatorial Zone EZ I Ekvaattorivyöhyke
Equatorial Band EB I Ekvaattorivyö
North Equatorial Belt, south NEBs I Pohjoinen ekvaattorivyö s
North Equatorial Belt, center NEBc, NEBZ II Pohjoinen ekvaattorivyö c
North Equatorial Belt, north NEBn II Pohjoinen ekvaattorivyö n
North Tropical Zone Band NTrZB II Pohjoisen trooppisen vyöhykkeen tumma ohut nauha (ei näy aina)
North Tropical Zone NTropZ II Pohjoinen trooppinen vyöhyke
North Temperate Belt NTB II Pohjoinen lauhkean alueen vyö
North Temperate Zone NTZ II Pohjoinen lauhkea vyöhyke
North North Temperate Belt NNTB II Pohjoinen lauhkean alueen vyö
North North Temperate Zone NNTZ II Pohjoinen lauhkea vyöhyke
North Polar Region NPR III Pohjoinen napa-alue

Joskus havaitaan napa-alueilla SSSTB, SSSTZ ja NNNTB sekä NNNTZ. SEB ja NET ovat leveitä tummia vyöhykkeitä päiväntasaajan suunnassa. Jupiterin Suuren punaisen pilkun lyhenne on GRS (engl. Great Red Spot). Suuri punainen pilkku on STrZ:ssä oleva SEB:in sisään ulottuva pullistuma. Se on korkeapaineen vyöhyke. Sen reunalla on tumma pullistuma, Great Red Spot Hollow. STB:ssä on kolme pitkäikäistä lauhkean alueen ovaalia FA, BC ja DE. Vöiden ja suuren punaisen pilkun tummuus vaihtelee vuosittain

Koska Jupiterin pyörähdysaika on planeetoista nopein, saa se pilvet kiertymään nauhamaisiksi vöiksi. Jupiterissa puhaltavat tuulet ovat monta kertaa Maan rajuimpia tuulia voimakkaampia [1].

Jupiter voidaan jakaa viiteen kerrokseen, joista ensimmäinen on pilvien yläkerros ja viides on planeetan ydin. Ensimmäinen kerros koostuu tuulien pilvinauhoiksi puhaltamista pilvistä [1], toinen kerros on pilvikerroksessa olevat aukot [1], joista voi nähdä syvemmälle planeetan sisuksiin, kolmas kerros on noin 17 000 kilometrin paksuinen [1], neljäs kerros taas on hyvin tiiviisti kasaan puristunutta vetyä ja tässä kerroksessa on noin 77 % Jupiterin massasta [1]. Viimeinen eli viides kerros on mahdollisesti kiinteä kiviydin [1].

Suuri punainen pilkku

Jupiterin Suuri punainen pilkku Voyager 1:n kuvaamana

Jupiterissa esiintyy myös suhteellisen lyhytikäisiä korkeintaan pari vuotta kestäviä valkeita ja ruskeita tai punertavia täpliä, jotka ovat pyörremyrskyjä. Jupiterin Suuri punainen pilkku on aurinkokuntamme suurin pyörremyrsky [2], jonka tummuus muuttuu aika ajoin. Pilkku on soikea ja pitkulainen leveysasteiden suunnassa. Sen sijainti on 22° eteläistä leveyttä.

Aika ajoin pilkku haalenee niin, ettei sitä näe lainkaan. Pilkun mitat ovat suunnilleen 12 000 x 25 000 km. Pilkun paikka, soikeus ja koko vaihtelevat vuosikymmenten saatossa. Pilkku vaeltelee ja vaihtaa värähdellen paikkaansa eri pituusasteille. Koko vaihtelee välillä n. 24–40 000 km × 12–14 000 km. Sata vuotta sitten pilkku oli kaksi kertaa nykyistä suurempi, eli sen pituus oli 50 000 km ja leveys 11 000 km, tämän jälkeen pilkku on pyöristynyt kutistuen pituussuunnassa. Pilkku pyörii vastapäivään ja yksi kierros kestää kuusi päivää. Pilkut ovat 8 km ympäröivien pilvien huippujen yläpuolella.

Tietokonesimulaatioiden mukaan pilkku imee muita ilmakehän häiriöitä. Neptunuksellakin on samankaltainen tumma pilkku.

Kuut

Galileilaiset kuut
Jupiter ja sen neljä kuuta Io, Europa, Ganymedes ja Kallisto.

Jupiterin suurimmat kuut ovat Io, Europa, Ganymedes ja Kallisto. Yhteensä kuita on löydetty jo yli 60. Jupiterilla onkin enemmän kuita kiertolaisinaan kuin millään muulla aurinkokuntamme planeetalla. Galileo Galilei näki Jupiterin neljä suurinta kuuta ensimmäisenä kaukoputkellaan vuonna 1610 ja oletti aivan oikein niiden olevan Jupiterin kiertolaisia. Seuraava kuu löytyi vasta vuonna 1892. Sittemmin paremmilla havaintolaitteilla on havaittu Jupiteria kiertämässä yhä pienempiä kuita ja varsinkin 2000-luvun alussa niitä on löydetty kymmenittäin. Jupiterilla on ohut rengas ja pieniä kuita sekä lähellä että kauempana planeetasta. Jupiterin suuret kuut Io, Europa ja Ganymedes ovat 1:2:4 resonanssissa eli niiden kiertoaikojen suhde on 1:2:4. Tässä resonanssisysteemissä ovat mukana myös Amalthea ja Kallisto.

Suuret kuut

Pääartikkeli: Galilein kuut

Jupiterin suuret kuut ovat hyvin kiinnostavia. Europaa pidettiin vielä vähän aikaa sitten todennäköisimpänä paikkana löytää elämää maapallon ulkopuolelta. Sillä on noin sadan kilometrin paksuinen jää- ja vesikerros ja on oletettu, että jääkerroksen alla on suuri valtameri, josta saattaisi löytyä alkeellista elämää. Io taas on kiinnostava sen vulkaanisen toiminnan takia. Iolle tuskin koskaan lähetetään miehitettyä lentoa, koska se kulkee Jupiterin magneettikentän läpi, jonka säteily tappaisi ihmisen. Kiinnostava kuu on myös Ganymedes, joka on Aurinkokunnan suurin kuu ja sisältää sekin vesijäätä. Ganymedes muistuttaa enemmän Maata kuin Venus tai Mars. Lisäksi on äskettäin saatu todisteita, että Ganymedeksellä on happea sisältävä kaasukehä. Happi on todennäköisesti peräisin Ganymedeksen pinnalta vapautuvista vesimolekyyleistä, jotka hajoavat säteilyn takia happi- ja vetyatomeiksi. Kevyet vetyatomit pakenevat Ganymedeksen painovoimakentästä, mutta raskaammat happiatomit jäävät. Ganymedes on myös ainoa kuu, jolla on oma magneettikenttä. Kallisto taas on Jupiterin toiseksi suurin kuu ja suunnilleen planeetta Merkuriuksen kokoinen. Kallisto on aurinkokunnan kraatteroitunein kuu.

Galilein kuut verrattuna Kuuhun
Nimi
Läpimitta
(km)
Massa
(kg)
Radan säde (km) Kiertoaika (päivää)
Io 3643
(105% Kuu)
8,9×1022
(120% Kuu)
421 700
(110% Kuu)
1,77
(6,5% Kuu)
Europa 3122
(90% Kuu)
4,8×1022
(65% Kuu)
671 034
(175% Kuu)
3,55
(13% Kuu)
Ganymedes 5262
(150% Kuu)
14,8×1022
(200% Kuu)
1 070 412
(280% Kuu)
7,15
(26% Kuu)
Kallisto 4821
(140% Kuu)
10,8×1022
(150% Kuu)
1 882 709
(490% Kuu)
16,69
(61% Kuu)

Kuujärjestelmä kaavamaisesti

Jupiterin kuut voidaan jakaa eri ryhmiin niiden etäisyyden, radan soikeuden, radan kaltevuuden, koon jne. mukaan. Jupiterin suurten kuiden ja näitä sisempien kuiden oletetaan syntyneen muodostuvaa Jupiteria ympäröineessä kaasukiekossa. Lähellä Jupiteria säännöllisillä radoilla kiertävät kuut muodostavat eräänlaisen pienoisaurinkokunnan. Sisin suurista kuista, Io, saattaa olla niin tiheä siksi, että muodostuttuaan kirkkaana hehkunut Jupiter haihdutti Iosta kaikki kevyet helposti haihtuvat aineet pois. Jupiterin suuret kuut ja pienistä kuista suurin, Amalthea, ovat keskenään rataresonanssissa 1:2:4.

Jupiterin kaikki epäsäännölliset kuut. Vaaka-akselilla etäisyys Jupiterista, pystyakselilla inklinaatio, keltainen jana ilmaisee kohteen pienintä ja suurinta etäisyyttä Jupiterista, ympyrän koko edustaa suhteellista kokoa.
  1. Jupiterin säännölliset kuut
    1. Neljä pientä kuuta, etäisyys alle 200 000 km Jupiterin keskipisteestä, läpimitta alle 200 km, radan kaltevuus alle puoli astetta.
    2. Neljä suurta galileilaista kuuta, joiden etäisyys on 400 000 – 2 000 000 km.
  2. Jupiterin epäsäännölliset kuut
    1. Themisto kiertää Jupiteria galileilaisten ja seuraavan ryhmän kuiden välissä.
    2. Himalia-ryhmä Tämän tiukan ryhmittymän etäisyys Jupiterista on 11 – 12 000 000 km.
    3. Carpo Ananke-ryhmän sisäosissa.
    4. Ananke-ryhmä etäisyys 21 276 000 km Jupiterista kallistuma 149 astetta.
    5. Carme-ryhmä Etäisyys Jupiterista 23 404 000 km, kallistuma 165 astetta.
    6. Pasiphaë-ryhmä Hajanainen ryhmä, joka kattaa kaikki uloimmat Jupiterin kuut.

Rengas

Jupiterin heikko rengas koostuu pääosin Adrasteia- ja Metis-kuista irtoavasta pölystä. Rengas näkyy vain avaruusluotainten ottamissa kuvissa. Pöly on savunkaltaista ja irtoaa kuusta meteoriittien iskuista. Kaksi lisärengasta on irronnut Thebe ja Amalthea -kuista. Jupiterilla on myös kaukainen rengas. Rengashiukkasten läpimitta on vain muutama mikroni. Halo on harva rengas, jonka hiukkaset liikkuvat kohti planeettaa. Renkaat ovat hyvin tummia, niiden albedo on vain 0,05.

Nimi Etäisyys Jupiterin keskipisteestä (km) Leveys (km)
1979 J1R ('Halorengas') 100 000 – 122 800 22 800
1979 J2R ('Päärengas') 122 800 – 129 200 6 400
1979 J3R ('Lisärengas') 129 200 – 214 200 85 000

Päärenkaan massa on 1013 kilogrammaa.

Synty

Jupiter lienee syntynyt aikaisemmin kuin Maa, ehkä 3–10 miljoonassa vuodessa. Yleensä ollaan sitä mieltä, että Jupiter syntyi jäästä ja kivestä koostuneen planeetan kasvettua niin suureksi, että se pystyi keräämään kaasua alkuaurinkoa ympäröivästä esiplanetaarisesta kaasu- ja pölykiekosta. Jupiterin kiinteistä aineista koostuvan ytimen massa olisi silloin vähintään 10 Maan massaa. Jotkut tutkijat ovat väittäneet Jupiterin kutistuneen muutamassa sadassa vuodessa tiheän Aurinkoa ympäröivän kaasukiekon häiriöstä. Muodostuttuaan Jupiter säteili lämpöä niin runsaasti, että se hehkui punaisena. Nykyisten siirtymisteorioitten (migraatioteorioitten) kannattajat uskovat Jupiterin siirtyneen radallaan 0,45 AU 100 000 vuodessa. Siirtyminen on johtunut Jupiterin ja ympäröivän kaasu- ja pikkuplaneettakiekon välisestä vuorovaikutuksesta. Alkuaurinkosumun kaasukiekossa liikkunut Jupiter on saattanut singota pikkuplaneettoja radoille, joissa ne törmäävät Maahan ja kiihdyttänyt siten Maan syntyä.

Vaikutus Aurinkokuntaan

Tiedosto:Jupiter SL9 impactos.jpg
Shoemaker-Levy 9:n palasten jälkiä Jupiterin pilvikerroksissa.

Jupiterilla on mahtava vetovoima ja se on Auringon jälkeen aurinkokunnan toiseksi merkittävin kappale. Jupiterin radalla kiertää monia niin sanottuja troijalaisia asteroideja, jotka sijaitsevat sen kiertoradalla noin 60° planeetan edessä ja takana. Se on siepannut osan komeetoista kymmeniä komeettoja käsittävään Jupiterin komeettaperheeseen. Jupiter on aiheuttanut vetovoimallaan asteroidivyöhykkeeseen alueita, joissa asteroideja ei ole lainkaan. Arvellaan että kaukaisessa aurinkokunnan menneisyydessä Jupiter on estänyt suuren planeetan synnyn asteroidivyöhykkeelle.lähde?

Jupiterin arvellaan singonneen valtavat määrät komeettoja Oortin pilveen. On myös esitetty spekulaatioita, joiden mukaan Maan vesi olisi saanut alkunsa Jupiterin vetovoimallaan sinkoamista komeetoista. Jos pieni kappale — kuten komeetta — ohittaa läheltä suuren kappaleen, pieni kappale voi sinkoutua suurella nopeudella kauas avaruuteen.

Todennäköisesti Jupiterin sijainnin ja suuren massan vuoksi planeetta imee komeettoja ja asteroideja itseensä muita planeettoja enemmän. On arveltu, että ilman Jupiteria Maahan törmäisi kilometrin läpimittainen asteroidi joka 50. vuosi. Toisaalta se, että Jupiterin massainen planeetta on estänyt suuren planeetan synnyn asteroidivyöhykkeelle, on saattanut edistää evoluutiota Maassa, nimittäin muutaman kymmenen miljoonan vuoden välein tapahtuva joukkotuho pyyhkii pois lajeja ja antaa tilaa uusille lajeille, vauhdittaen näin evoluutiota. Esimerkiksi dinosaurukset eivät suuren kokonsa vuoksi tarvinneet älykkyyttä ja sopeutuivat hyvin vain kuumiin oloihin.lähde?

Shoemaker-Levy 9:n törmäys

Hubble-avaruusteleskoopin kuva Shoemaker-Levy 9:stä vuodelta 1994.

Yli kaksikymmentä komeetta Shoemaker-Levy 9:n kappaletta iskeytyi Jupiterin eteläiselle puoliskolle 16.22. heinäkuuta 1994. Tapahtuma oli ensimmäinen kahden aurinkokunnan kappaleen välinen törmäys, josta voitiin tehdä suoria havaintoja.

Shoemaker-Levy 9 oli aluksi kokonainen komeetta, mutta Jupiterin valtava vetovoima repi sen kappaleiksi ja kaappasi mukaansa. Palaset kiersivät hetken aikaa Jupiteria ja iskeytyivät sitten planeettaan suurella voimalla. Tämä törmäys vapautti Jupiterin kaasukehään enemmän energiaa kuin kaikkien maailman ydinaseiden teho yhteensä. [3]

Jupiterin tutkimuksen historiaa

Ennen avaruusaikaa

Jupiter on helppo havaita paljain silmin ja tunnettiin jo esihistoriallisena aikana. Ptolemaioksen maakeskisessä maailmanjärjestelmässä se oli viides Maata kiertäneistä planeetoista sisältä päin lukien. Muiden planeettojen tapaan se siirrettiin kiertämään Aurinkoa Kopernikuksen aurinkokeskisessä mallissa. Tarkemmin itse Jupiteria tutki vasta Galileo Galilei, joka ensimmäisenä suuntasi sitä kohti hiljattain kehitetyn kaukoputken. Galilei tutki usein Jupiteria ja hän löysikin sitä kiertävät Galilein kuut. Cassini määritti planeetan pyörähdysajan, Friedrich Bessel sen massan. 1878 Wilhelm Tempel havaitsi suuren punaisen pisteen.

Jupiteria tutkineita avaruusluotaimia

Jupiter on Guinnessin ennätysten kirjan mukaan tutkituin planeetta heti maapallon jälkeen.

Pioneer 10 ja 11

Pääartikkeli: Pioneer 10 ja Pioneer 11

Runsaasti tietoja on saatu amerikkalaisilla avaruusluotaimilla, jotka ovat tutkineen Jupiteria. Pioneer 10 ja 11 lensivät Jupiterin ohi 1970-luvulla. Näiden luotainten antama kuvanlaatu oli kuitenkin 1970-luvun luotainten tapaan äärimmäisen huono

Pioneer 10 oli ensimmäinen Jupiterista lähihavaintoja tehnyt ihmisen tekemä laite. Se laukaistiin matkaan 2. maaliskuuta 1972. Pioneer 11 taas oli lähes identtinen verrattuna Pioneer 10:een ja se olikin rakennettu varakappaleeksi, mikäli Pioneer 10 sattuisi hajoamaan matkallaan ulos aurinkokunnasta.

Voyagerit

Pääartikkeli: Voyager 1 ja Voyager 2

Hyviä kuvia antoivat vasta Voyager 1 ja 2 1980-luvun alussa.

Voyager 1 painoi 815 kilogrammaa ja se lähetettiin pitkälle matkalleen 5. syyskuuta 1977. Voyager 1 aloitti Jupiterin kuvaamisen tammikuussa 1979 ja lähimpänä planeettaa se oli 5. maaliskuuta 1979, jolloin se oli noin 349 000 kilometrin päässä planeetan keskuksesta. Lähietäisyys mahdollisti suuremman havaintotarkkuuden. Suurin osa kuita, rengasjärjestelmiä, magneettikenttiä ja säteilyä koskevista havainnoista tehtiinkin ohilentoa edeltävänä ja seuraavana vuorokautena. Planeetan valokuvas päättyi huhtikuussa. Kumpikin Voyager-luotain teki tärkeitä uusia havaintoja Jupiterista ja sen kiertolaisista. Yllättävin niistä oli Io-kuun tuliperäinen toiminta, mitä ei ollut aikaisemmin havaittu Maasta tai Pioneer 10 ja Pioneer 11 -luotaimien ohilennoilla.

Voyager 2 taas ei tutkinut Jupiteria yhtä paljon kuin lähes identtinen kaksoiskappaleensa Voyager 1. Voyager 2 (alkujaan tarkoitettu olemaan Mariner 12) otti suurimman osan vauhdistaan kiertämällä Saturnusta, minkä vuoksi se sinkoutui nopeasti Uranuksen ja Neptunuksen luo jättäen Jupiterin vähemmälle huomiolle.

Galileo

Pääartikkeli: Galileo

18. lokakuuta 1989 laukaistu ydinkäyttöinen [4] Galileo-luotain oli aikansa suurin ja kallein luotain [4]. NASAn insinöörit olivat kaavailleet sen tehtäviksi mm. lähettää liikkuvaa kuvaa Jupiterin pilvistä. Galileon suunniteltiin pystyvän lähettämään maapallolla sijaitsevalle havaintoasemassa n. 130 000 bittiä dataa sekunnissa [4], mutta pääantennin vaurioiduttua oli lopulta tyydyttävä apuantennin vaivaiseen 160 bittiin sekunnissa. Tämän vuoksi osasta Galileon toiminnoista oli luovuttava ja mm. edellä mainittu liikkuvan kuvan lähettäminen katsottiin mahdottomaksi.

Galileon oli tarkoitus tutkia Jupiteria ja sen kuita perusteellisesti, mutta teknisten virheiden vuoksi projekti epäonnistui osittain. Galileo välitti kuitenkin tärkeää tietoa havaintoasemalleen, eikä kallis projekti mennyt täysin hukkaan. Galileo mm. lähetti Jupiterin kaasukehään iskeytymisluotaimen, joka lähetti mittaustietoja ennen murskautumistaan suuressa paineessa. Galileo ´havainnoi myös Shoemaker-Levy 9:n komeetan jäännöksien törmäyksestä Jupiteriin.

Cassini-luotaimen Jupiterista ottama kuva.

Jupiterin kuista Galileo tutki enimmäkseen Ioa, Ganymedestä, Europaa ja Kallistoa. Ion tapauksessa Galileo keräsi lisätietoa Voyager-luotaimien Iossa havaitsemasta tuliperäisestä toiminnasta. Galileon havainnut Europasta taas viittasivat siihen, että jääpeitteen alla oli meri.

Cassini-Huygens -luotaimen ohilento

Pääartikkeli: Cassini-Huygens

Saturnuksen tutkimiseen tarkoitettu Cassini-Huygens -luotain oli lähimmillään Jupiteria 30. joulukuuta 2000 ja suoritti lukuisia tieteellisiä mittauksia. Kuukausia kestäneen ohilennon aikana luotain otti noin 26 000 valokuvaa, joiden joukossa oli tähän saakka yksityiskohtaisin koskaan Jupiterista otettu värivalokuva. Kuvan pienimmät yksityiskohdat ovat noin 60 km:n kokoisia.

New Horizons

Pääartikkeli: New Horizons

Plutoon matkalla oleva New Horizons -luotain ohitti Jupiterin 28. helmikuuta 2007. Luotain käyttää planeettaa painovoimalinkona, ja ohilentoa käytettäneen hyväksi planeetan tutkimukseen ja luotaimen laitteiden testaukseen.

Massa

Jupiterin massaa (lyhennetään esim. MJ tai MJ ) käytetään mittayksikkönä mitattaessa esim. ruskeiden kääpiöiden ja eksoplaneettojen massoja.

Jupiterin massa on 1,8991027 kg eli MJ = 317,8 Maan massaa, tai MJ = 0,0009545 Auringon massaa. Auringon massa on 1047,7 Jupiterin massaa.

Eksoplaneettoja mitattaessa käytetään myös Saturnuksen massaa joka on 5,68461026 kg 95,162 Maan massaa, eli melko tarkkaan 0,3 Jupiterin massaa. Kolmannen vertailuplaneetan, Neptunuksen massa on 1,02431026 kg eli 17,147 Maan massaa tai 0,054 Jupiterin massaa. Jupiter on 18,53 kertaa Neptunusta massiivisempi.

Katso myös

Lähteet

  1. a b c d e f Lisa Miles, Alastair Smith: Avaruuden aapinen. WSOY, 1999. ISBN 951-0-23631-4. sivut 28, 29.
  2. Petrus Kurppa, Astronomian perusteet, Liedon Verkkokoulu. Luettu 18. elokuuta 2006.
  3. Nitta Virolainen, Jupiter, Särkänniemi Tähtiakatemia. Luettu 18. elokuuta 2006.
  4. a b c Tieteen Kuvalehti 3/2000 sivut 24, 26 ja 27

Kirjallisuutta

  1. Otava: Tähtitaivas. Otava Kustannusosakeyhtiö, 1994. ISBN 9511132075.
  2. Heikki Oja: Maailmankaikkeus 2000. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1999. ISBN 9519269975.
  3. Hannu Karttunen, Olli Manner ja Pentti Tuovinen: Tähtitaivas 2000. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1995. ISBN 9519269665.
  4. Hannu Karttunen, Karl Johan Donner, Pekka Kröger, Heikki Oja ja Markku Poutanen: Tähtitieteen perusteet. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2000. ISBN 9525329011.
  5. Valittujen Palojen toimitus: Tiedon jännittävä maailma. Valitut Palat, 1992. ISBN 9518933421.
  6. Heikki Oja ja Markku Poutanen: Aurinkokuntamme. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1990. ISBN 9519269541.

Sivustoja

  1. Särkänniemen tähtiakatemia
  2. Ursa

Aiheesta muualla

Malline:Link FA Malline:Link FA Malline:Link FA