Himalia-ryhmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Himalia-ryhmän keskeisimmät kuut. Vaaka-akselilla etäisyys Jupiterista, pystyakselilla inklinaatio, ympyrän koko edustaa suhteellista kokoa.

Himalia-ryhmä käsittää joukon Jupiterin epäsäännöllisiä kuita, jotka kiertävät Jupiteria retrogradisesti. Ryhmän kuut kiertävät Himalian suuntaisesti ja ovat kuun kanssa samaa alkuperää.

Ryhmän tunnetut kuut (Jupiterista katsoen):

Hiljattainmilloin? löydetyn S/2000 J 11 katsotaan myös mahdollisesti kuuluvan ryhmään. Tosin kuun tarkkaa kiertorataa ei tunneta, joten kuu ei vielä ryhmään virallisesti kuulu.

Tuntomerkit ja alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Himalia-ryhmän kuiden radan isoakselin puolikas on 11,15 milj.–11,75 milj. km ja inklinaatiot 26,6°–28,3° ja eksentrisyydet 0,11–0,25. Ryhmän kuut ovat fyysisiltä ominaisuuksiltaan varsin homogeenisiä. Värin osalta kuut muistuttavat kovasti toisiaan ja c-luokan asteroideja. Epäilläänkin, että ryhmä on syntynyt asteroidivyöhykkeeltä karanneesta asteroidista, joka on hajonnut Jupiterin lähistöllä. Alkuperäisen asteroidin kooksi on arvioitu 89 km, joka on vain hieman Himaliaa enemmän. Kuu käsittääkin lähes 90 % ryhmän massasta.