Retrogradinen liike

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Retrogradinen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Punainen kuu liikkuu yleisen liikkeen vastaiseen suuntaan

Retrogradinen liike eli taannehtiva liike on liikettä, joka suuntautuu järjestelmän yleisen liikkeen vastaiseen suuntaan.

Aurinkokunnassa yleinen liikkumissuunta on vastapäivään tarkasteltuna Maapallon tämänhetkisen pohjoisnavan puolelta. Alkuperäinen pyörimissuunta on tullut Aurinkokuntaa edeltäneen kaasu- ja pölypilven pyörimissuunnasta.

Kiertoradan suunta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki planeetat ja suurin osa pienemmistä kappaleista kiertävät Aurinkoa vastapäivään.

Planeettojen lähimpien ja suurimpien kuiden yleinen kiertosuunta on sama kuin planeetan pyörimisliikkeen suunta. Aurinkokunnan jättiläisplaneetoilla on paljon pieniä "epäsäännöllisiä" kuita, joiden kiertoratojen inklinaatio on suuri tai kiertoradat ovat elliptisiä. Näiden kuiden arvellaan olevan planeetan sieppaamia asteroideja tai Kuiperin vyöhykkeen kohteita (tai niiden osia), joista suurin osa kiertää planeettaa taannehtivasti. Esimerkiksi Jupiterin kuista 48 on taannehtivasti kiertävää ja 8 yleiseen suuntaan kiertävää.

Pyörimisliikkeen suunta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Planeettojen yleinen pyörimissuunta on sama kuin planeetan liikkeen suunta kiertoradalla: vastapäivään. Planeetoista retrogradisesti (myötäpäivään) pyörivät Venus ja Uranus.

Näennäinen taannehtiva suunta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Planeetan radan näennäinen retrogradinen liike taivaalla taustatähtiin nähden kuukausien aikana. Itä vasemmalla, länsi oikealla.
Marsin näennäinen taannehtiva liike vuonna 2003 Vesimiehen tähdistössä

Taivaankappaleiden keskinäisestä liikkeestä voi seurata myös näennäinen taannehtiva suunta, esimerkiksi muiden planeettojen kiertoliike maasta katsottuna voi hidastua tai tehdä silmukoita verrattuna taustatähtiin monien kuukausien[1] aikana. Näiden liikkeiden selittäminen oli ongelmallista geosentrisessä aurinkokuntamallissa.

Kaikkien tähtien ja planeettojen voidaan havaita liikkuvan yöllä taivaalla idästä länteen Maan pyörimisliikkeen seurauksena. Ulkoplaneettojen voidaan havaita liikkuvan, useiden peräkkäisten öiden havaintojen perusteella, taustatähtiin verrattuna yleensä hitaasti itään päin.

Maasta katsottuna kaikki planeetat vaihtavat säännöllisesti suuntaansa. Ulkoplaneettojen kohdalla tämä johtuu siitä, että Maa ohittaa kiertoradallaan ulkoplaneetan. Sisäplaneettojen näennäinen retrogradinen liike selitetään vastaavanlaisella mekanismilla, johon liittyy lisäksi konjunktiot Auringon kanssa.

Planeetta Näennäisen retrogradisen
liikkeen kestoaika
Näennäisen retrogradisen
liikkeen esiintymisväli
Mars 72 pv 25,6 kk
Jupiter 121 pv 13,1 kk
Saturnus 138 pv 12,4 kk
Uranus 151 pv 12,15 kk
Neptunus 158 pv 12,07 kk
  1. Astronomian professori Courtney Seligman: Retrograde motion cseligman.com. Sivulla kuva Marsin silmukasta, joka kuvattu kuukausien aikana

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]