Transneptuninen kohde

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taiteilijan näkemys pienestä transneptunisesta kohteesta.

Transneptuninen kohde (engl. trans-Neptunian object, TNO) on yleensä jäinen pikkuplaneetta, komeetta tai vastaava, joka kiertää Aurinkoa keskimäärin Neptunuksen radan ulkopuolella. Transneptunisen kohteen keskietäisyys Auringosta on siis yli 30 astronomista yksikköä, mutta kappale voi käydä tämän sisäpuolella. Monesti transneptunisen kohteen sanotaan kuuluvan Kuiperin vyöhykkeeseen tai Oortin pilveen. Monesti kaikkia transneptunisia kohteita sanotaan ”Kuiperin vyöhykkeen kohteiksi”.

Myös Pluto ja sen kuu Kharon ovat transneptunisia kohteita, ja Plutoa pidettiinkin pitkään planeettana lähinnä historiallisista syistä, kunnes se vuonna 2006 päätettiin luokitella kääpiöplaneetaksi.[1][2][3]

Ominaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transneptunisia kohteita esiintyy lähinnä kahdella erillisellä vyöhykkeellä: Kuiperin vyöhykkeellä 30–55 au:n etäisyydellä ja Oortin pilvessä 5 000–100 000 au:n etäisyydellä.[4] Transneptuniset kohteet ovat pikkuplaneettoja kuten asteroiditkin, mutta sisältävät enemmän jäätä kuin asteroidit. Komeetat koostuvat jo pääosin jäästä. Transneptunisia kohteita ei erojensa vuoksi yleensä luokitella asteroideiksi.[1][5][6][7] Vuoden 2006 Planeetan määritelmässäkin asteroidit ja transneptuniset kohteet mainittiin erikseen.[8]

1900-luvun alussa havaittiin, että Neptunuksen todellinen kiertorata poikkesi hieman lasketusta radasta. Aiheuttajaksi epäiltiin Planeetta X:ää, jota alettiin etsiä Neptunuksen takaa. Systemaattiset etsinnät johtivat Pluton löytämiseen, mutta se osoittautui liian pieneksi aiheuttaakseen havaittuja häiriöitä. Uudet mittaukset Neptunuksen massasta paljastivat, että todellisuudessa rata olikin lasketun mukainen.

Komeettojen ratojen perusteella on jo pitkään tiedetty monien niistä matkaavan radallaan kauas Neptunuksen taakse. Vuodesta 1992 lähtien on löydetty myös useita Kuiperin vyöhykkeen kohteita, joista suurimmat ovat Pluton kokoluokkaa. Vuonna 2003 löydetty Sedna kulkee erittäin elliptisellä radalla 76,1–942 au:n etäisyydellä Auringosta Kuiperin vyöhykkeen takana. Sen on epäilty kuuluvan Oortin pilven sisempiin osiin, joka sijaitsisi lähempä kuin varsinainen Oortin pilvi.[9] Vuonna 2005 löydettiin 97 au:n etäisyydeltä Eris, jonka aluksi arveltiin olevan läpimitaltaan hieman Plutoa suurempi, sillä se on neljänneksen raskaampi.[1] Kuitenkin Marraskuussa 2010 tapahtuneen tähdenpeiton avulla havaittiin, että Eriksen tiheys onkin suurempi kuin luultiin, ja sen läpimitta on suurin piirtein sama kuin Pluton. Eriksen suuri heijastavuus johtuu todennäköisesti pinnalle jäätyneestä kaasukehästä. Eris on siltikin massiivisin tunnettu transneptuninen kohde.[10]

Transneptunisten kohteiden jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkittäviä transneptunisia kohteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Neil deGrasse Tyson: The Pluto files: the rise and fall of America's favorite planet, s. 30–31, 53–56, 92, 119, 131, 152–153, 157. W.W. Norton, 2009. ISBN 0393065200. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  2. IAU: RESOLUTION B5: Definition of a Planet in the Solar System (englanniksi)
  3. Pluto and the Developing Landscape of Our Solar System (englanniksi)
  4. Kuiper Belt & Oort Cloud: Overview NASA. Viitattu 25.3.2014. (englanniksi)
  5. Govert Schilling: ”Glossary of terms”, The Hunt for Planet X: New Worlds and the Fate of Pluto, s. 291–294. Asteroid, Ice dwarf, Minor planet. Copernicus Books/Springer Science + Business Media, 2009. ISBN 0387778047. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  6. Asteroid (englanniksi)
  7. Which are the dwarfs in the Solar System? (englanniksi)
  8. IAU: RESOLUTION B5: Definition of a Planet in the Solar System (englanniksi)
  9. Discovery of a Candidate Inner Oort Cloud Planetoid (englanniksi)
  10. Kaukainen Eris on Pluton kaksonen (Kääpiöplaneetan koko mitattiin tarkasti sen kuljettua taustataivaan tähden editse. (Kieleksi voi valita suomen.)) 26. lokakuuta 2011. ESO. Viitattu 16.4.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]