Shoemaker–Levy 9

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Shoemaker-Levy 9)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hubble-avaruusteleskoopin 17. toukokuuta 1994 ottama valokuva

Komeetta Shoemaker–Levy 9 (virallinen tunnus: D/1993 F2) oli yhdeksäs Carolyn ja Eugene Shoemakerin sekä David Levyn löytämä lyhyen kiertoradan komeetta.

Se löydettiin ensimmäiseksi Palomarin observatoriossa 24. marraskuuta 1993 otetusta valokuvasta. Komeetta oli erittäin epätavallinen, koska se oli hajonnut kappaleiksi ohittaessaan Jupiterin heinäkuussa 1992. Todennäköisimmäksi syyksi hajoamiselle arvellaan vuorovesivoimia.

16. heinäkuuta22. heinäkuuta 1994 yli kaksikymmentä komeetan sirpaletta törmäsi Jupiterin eteläiselle pallonpuoliskolle. Tapahtumaa seurattiin tiiviisti, sillä kyseessä oli ensimmäinen kahden taivaankappaleen välinen yhteentörmäys, jota voitiin tarkkailla nykyaikaisilla välineillä.

Koska komeetan sirpaleiden törmäyskohta oli Maasta katsottuna Jupiterin pimeällä puolella, ainoastaan Jupiteria lähestynyt Galileo-avaruusluotain kykeni havaitsemaan itse törmäyksen aiheuttamat välähdykset Jupiterin pinnalla. Muut havainnointilaitteet, kuten maanpäälliset kaukoputket ja Hubble-avaruusteleskooppi, pääsivät tarkastelemaan vasta myöhemmin Jupiterin pyörimisliikkeen vaikutuksesta esille tulleita törmäysjälkiä.

Tapahtuma havainnollisti Jupiterin roolia ”imurina”, joka pitää Aurinkokunnan sisemmän osan suhteellisen puhtaana asteroideista ja komeetoista, mikä on elämän kehittymiselle välttämätöntä.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Shoemaker–Levy 9.