Kiertoaika

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kiertoaika on tähtitieteessä aika, joka kuluu kappaleen kiertämiseen suuremman kappaleen ympäri. Kiertoaikaa käytetään lähinnä planeettojen ja kuiden yhteydessä. Aurinkoa kiertäville kappaleille on olemassa useita erilaisia kiertoaikoja:

  • Sideerinen kiertoaika on aika, joka kuluu kohteen yhteen kokonaiseen kierrokseen Auringon ympäri suhteessa tähtiin. Sitä voidaan pitää kohteen todellisena kiertoaikana. Maan sideerinen kiertoaika on 365,2564 vuorokautta[1].
  • Synodinen kiertoaika on aika, joka kuluu kohteen ilmestymiseen samaan kohtaan taivasta Maasta katsottuna suhteessa Aurinkoon. Yhden synodisen kierroksen jälkeen esimerkiksi Maa ja tietty planeetta ovat keskenään samassa asemassa Auringon suhteen. Kuun synodista kiertoaikaa Maan ympäri kutsutaan synodiseksi kuukaudeksi.
  • Anomalistinen kiertoaika on aika, joka kuluu kohteen kahden perihelin, kiertoradan Aurinkoa lähinnä olevan pisteen, välillä. Se eroaa hieman sideerisestä kiertoajasta, sillä kiertoradan isoakseliin vaikuttaa usein prekessio.
  • Trooppinen vuosi on aika, joka kuluu kohteen nollarektaskension kahden ohittamisen välillä. Se eroaa sideerisestä kiertoajasta, koska kevätpäiväntasaus on prekession alainen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vuosi Tuorla Observatory. Viitattu 25.11.2008.