Periheli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aurinkoa (A) kiertävän komeetan rata. Periheli on piste, jossa komeetta on lähimpänä Aurinkoa. Apheli on piste, jossa komeetta on kauimpana Auringosta (C).

Periheli on se piste Aurinkoa kiertävän kappaleen radalla, jossa kappale on lähimpänä Aurinkoa. Radan kaukaisimman pisteen nimi on vastaavasti apheli. Kappaleen kiertonopeus on alhaisin aphelissä ja korkein perihelissä.

Sanana periheli viittaa Auringon kiertämiseen. Sanan heli-pääte korvataan geum-päätteellä, jos kappale kiertää Maata ja "astroni", jos kappale kiertää jotakin muuta tähteä. Kun ei haluta tehdä eroa eri keskuskappaleiden välille puhutaankin yleisesti periapsidiajasta.

Muiden taivaankappaleiden kiertolaisten radan kaukaisimman ja läheisimmän pisteen nimi voidaan muodostaa vastaavasti:

Taivaankappale, jota rata kiertää Radan läheisin piste Radan kaukaisin piste
Maa perigeum apogeum
Jupiter perijovi apojovi
tähti (muu kuin Aurinko) periastroni apoastroni

Yleistermi on apsidi. Lähimmäin ohituksen piste on periapsis (esimerkiksi englannissa myös käytössä samaa merkitsevä termi pericentre) ja etäisimmän apoapsis (apapsis on myös, harvemmin, käytössä). Jana, joka kulkee apoapsiksen ja periapsiksen kautta, on englanniksi "line of apsides", joka on elliptiselle kiertoradalle ellipsin pitempi puoliakseli.

Periheliaika (engl. Time of Perihelion) on se ajanhetki, jolla radallaan liikkuva planeetta, asteroidi, komeetta tai muu taivaankappale on perihelissä. Periheliaika on eräs taivaankappaleen rataa kuvaava rataelementti ja sitä tarvitaan, kun halutaan tietää missä ratansa pisteessä taivaankappale on jollakin ajanhetkellä menossa. Se mitataan usein juliaanisina päivinä jostakin ennaltasovitusta ajan nollahetkestä.

Periheliajan sijasta kappaleen sijoittaminen radalle voidaan ja usein ilmaistaankin muilla tavoin. Matemaattiselta kannalta jonkin verran käytännöllisempi vastaava suure on keskianomalia.