Keskustelu:Periheli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Selitys epäselvä[muokkaa wikitekstiä]

Siirretty sivulta Wikipedia:Kahvihuone (Wikipedian käytön neuvonta). --Silvonen (keskustelu) 14. maaliskuuta 2013 kello 07.39 (EET)[vastaa]

En oikein ymmärtänyt mihin ilmoituksen pienestä epätäydellisyydestä, ellei jopa epäloogisuudesta artikkelissa voi laittaa. Laitoin sen nyt tänne, mutta jos tämä on väärä paikka niin olkaa ystävällisiä ja neuvokaa oikea paikka.

Ongelma on seuraava, artikkelissa "Periheli" selitetään aurinkoa kiertävän kappaleen radan pisteiden nimiä. Sen jälkeen ilmoitetaan nimet muiden taivaankappaleiden ympäri kulkevan radan nimiä; kuten vaikkapa Jupiter. Eli aurinkoa kiertävä kappale saa radalleen omat nimensä, sitten taas aurinkoa kiertävän kappaleen ympäri kulkeva rata saa omat nimensä.

Ennen taulukkoa, jossa on Maa, Jupiter ja jokin muu tähti kuin aurinko sanotaan vain, että "nimet voi muodostaa seuraavasti". Eli onko nimien muodostamiseen jokin sääntö? Vai onko vain näille kolmelle taivaankappaleelle spesialisoitu radan pisteiden nimet? Entä muut taivaankappaleet, jotka eivät kierrä aurinkoa, koskeeko nimen muodostus vain aurinkoa - meidän tähteämme - kiertäviä kappaleita?

Seuraava teksti antaa hieman ymmärtää, että muilla kuin aurinkoa kiertävillä kappaleilla on oma terminsä: "Yleistermi on apsis. Lähimmäin ohituksen piste on periapsis ja etäisimmän apoapsis." Tarkoitaako tämä nyt kaikkia muita kuin aurinkoa kiertäviä taivaankappaleita? Ja voiko "yleistermiä" käyttää myös esim. Jupiterin tai ylipäänsä minkä tahana aurinkoa kiertävän kappaleen yhteydessä?

Artikkeli on yksinkertaisesti hieman epäselvä, jollain tapaa tiedoiltaan vajaa. Sanoisin, että siinä on paljon hyödyllistä tietoa, mutta en saa minkäänlaista ymmärrystä miten tätä tietoa kuuluu käyttää. Ja tieto on hyödytöntä jos sitä ei voi tai osaa käyttää mihinkään.

Ja luulen että tässä ei ole kyse omasta tyhmyydestäni - tai jos on niin voisiko artikkelia selventää niin, että tyhmäkin ymmärtää?


Joni Hietala aka Zenisti (zenisti AT daug.net)

Annan nimeni ja nimimerkkini sen takia koska olen melko varma, että minulla on dynaaminen IP joten IP-osoitteen tallenuksesta, ym. ei taida tässä tapauksessa olla mitään hyötyä.  –Kommentin jätti 212.226.42.155 (keskustelu) 13. maaliskuuta 2013 kello 14.54 (EET)[vastaa]