Territoire de Belfort

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Territoire-de-Belfort)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Territoire de Belfort (90)
vaakuna
Sijainti
Hallinto
Alue Franche-Comté
Prefektuuri Belfort
Aliprefektuuri(t) ei ole
Arrondissementit 1
Kantonit 15
Kunnat 102
Yleisneuvoston
puheenjohtaja
Yves Ackermann (PS)
Prefekti Philippe de Lagune
Tilastotiedot
Pinta-ala 609 km²
Väkiluku (sijalla 95.)
 - 2011 143 348
 - Väestötiheys 235 as./km²

Territoire de Belfort (ranskaksi virallisesti Département du Territoire de Belfort) on Ranskan departementti numero 90. Se sijaitsee Franche-Comtén alueella, maan itärajalla, Vogeesien vuoriston ja Juravuoriston välissä. Departementti on pinta-alaltaan vain 609 neliökilometriä, ja vuonna 2011 siellä oli noin 143 348 asukasta.[1] Departementin pääkaupunki on Belfort. Departementin pienen koon vuoksi se muodostaa yhden ainoan arrondissementin. Alueella on 15 kantonia, jotka jakautuvat edelleen 102 kuntaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Departementin hallintorakennus Belfortissa

Vuoteen 1871 Belfortin seutu muodosti Elsassin alueeseen kuuluneen Haut-Rhinin departementin lounaisimman osan. Ranskan–Preussin sodan jälkeen saksankielinen osa Elsassia liitettiin Saksan keisarikuntaan. Belfortin kaupungin sodassa osoittaman urheuden ja sen väestön ranskankielisyyden vuoksi Belfort ympäristöineen jätettiin kuitenkin Frankfurtin rauhassa Ranskalle ja siitä muodostettiin erityishallintoalue. Tässä tilapäiseksi tarkoitetussa järjestelyssä Belfortin arrondissementiksi kutsutun alueen katsottiin virallisesti yhä kuuluvan Haut-Rhinin departementtiin. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Elsass-Lothringen palautui Ranskalle, mutta Belfortin aluetta ei liitettykään takaisin Haut-Rhinin departementtiin, vaan vuonna 1922 siitä muodostettiin virallisesti oma departementtinsa nimellä Territoire de Belfort. Kun Ranska toisen maailmansodan jälkeen jaettiin hallintoalueisiin, Belfortin departementti liitettiin Franche-Comtéhen eikä Elsassiin, johon se historiallisesti oikeastaan kuuluisi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Département de Territoire de Belfort (90) Institut National de la Statistique et des Études Économiques. Viitattu 8.12.2014. (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Ranskaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.