Teppo Kivelä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teppo Kivelä
Henkilötiedot
Syntynyt 8. lokakuuta 1967 (ikä 52)
Espoo, Suomi
Kansalaisuus  Suomi
Jääkiekkoilija
Pelipaikka keskushyökkääjä
Maila vasen
Pituus 181 cm
Paino 83 kg
Seura
Seura HC Fassa
Sarja Alps Hockey League
Tehtävä päävalmentaja
Pelaajaura
Pääsarjaura 1984–2002
Seurat Jokerit
HPK
HIFK
Ässät
Brynäs IF
HC Milano
Herning IK
NHL-varaus 88. varaus, 1987
Minnesota North Stars
Mitalit
Nuorte maailmanmestaruuskilpailut
Maa:  Suomi
Miesten Jääkiekko
Kultaa Kultaa Slovenia 1987 Jääkiekko

Teppo Jaakko Samuli Kivelä (s. 8. lokakuuta 1967 Espoo) on suomalainen entinen jääkiekkohyökkääjä, joka uransa aikana pelasi kymmenen kauden ajan SM-liigassa kaikkiaan neljässä joukkueessa. Lisäksi Kivelä pelasi kuuden kauden ajan ulkomailla Ruotsin, Italian ja Tanskan sarjoissa.

Kivelä aloitti liigauransa kaudella 1984–1985 Jokereissa. Pelejä kertyi 11 ja niissä yksi maali ja yksi syöttö. Myös seuraava kausi kului Jokereissa, kunnes Kivelä kaudeksi 1986–1987 siirtyi I-divisioonaan Hämeenlinnan Pallokerhoon. Joukkue ylsi liigakarsintaan, mutta liigapaikka aukesi vasta seuraavalla kaudella, silloin suoraan ilman karsintoja. Kivelä oli HPK:n näiden kahden divisioonakauden yksi tärkeimmistä pelaajista ja teki 77 ottelussa 134 tehopistettä.

Kivelä jatkoi HPK:ssa myös liigassa, kaikkiaan neljän kauden ajan 1988–1992, ja sama tehokkuus jatkui: 171 runkosarjaottelussa tehopisteitä merkittiin 87 + 164 = 251. HPK jäi silti ilman mainittavaa menestystä lukuun ottamatta kautta 1990–1991, jolloin se voitti pronssia ja Kivelä sai parhaalle pistemiehelle myönnetyn Veli-Pekka Ketola -palkinnon. Kolmella viimeisellä HPK-kaudellaan Kivelä toimi joukkueen kapteenina. HPK-kausien jälkeen Kivelä pelasi liigassa kaksi kautta HIFK:ssa ja kaksi Ässissä ennen siirtymistään ulkomaille. Viimeisetkään liigavuodet eivät olleet Kivelälle henkilökohtaisesti huonoja, mutta HPK-aikojen tehopisteisiin hän ei enää yltänyt.

Kaudeksi 1996–1997 Kivelä siirtyi Ruotsin Elitserieniin Brynäsin joukkueeseen kolmeksi kaudeksi. Vielä ennen uransa päättymistä Kivelä pelasi yhden kauden Italiassa HC Milanon joukkueessa ja kaksi kautta Tanskan pääsarjassa Herning IK:n joukkueessa.

Valmennusura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajauransa jälkeen Kivelä piti yhden välivuoden ja ryhtyi sitten HPK:n A-juniorijoukkueen päävalmentajaksi. Tätä kesti yhden kauden ajan. Seuraavat kuusi kautta Kivelä oli sivussa valmennustehtävistä kunnes sai paikan Italiasta HC Pustertal-Val Pusterian miesten joukkueen apuvalmentajana ja U18 joukkueen päävalmentajana. Kahden vuoden yhdistelmäroolin jälkeen hänestä tuli Pusterian miesten päävalmentaja yhden kauden ajaksi. Seuraavana vuonna tammikuussa hän korvasi Joe Westin Italian Serie B:ssa Neumarkt-Egnan päävalmenatajana. Kaudella 2014-2015 Kivelä oli jälleen sivussa valmentajan tehtävistä. Välivuoden jälkeen hän sai pestin Itävaltaan Grazin apuvalmentajaksi. Kaudella 2016-2017 Kivelä sai potkut Grazista joulukuussa ja toimi sen jälkeen Italian maajoukkueen apuvalmentajana Olympiakarsinnoissa sekä MM-turnauksessa. Kaudesta 2017-2018 Kivelä on valmentanut italialaista HC Fassaa Alppiliigassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Raimo Summanen
Veli-Pekka Ketola -palkinnon voittaja
1991
Seuraaja:
Mikko Mäkelä