Teknillinen yliopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Teknilliset yliopistot harjoittavat tieteellistä tutkimusta ja vastaavat teknillisen alan korkeimmasta koulutuksesta. Vuoden 2005 jälkeen alin suoritettava tutkinto on ollut tekniikan kandidaatti, mutta tutkinto-oikeus annetaan jo pyrkimisvaiheessa aiempaan tapaan diplomi-insinöörin (DI), arkkitehdin ja maisema-arkkitehdin tutkintoihin. Näiden tutkintojen jälkeen teknillisissä yliopistoissa voi jatkaa opiskelua tekniikan lisensiaatiksi tai tekniikan tohtoriksi.

Teknilliset yliopistot Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa on useiden yliopistojen yhdistymisten jälkeen enää yksi teknillinen yliopisto, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT. Lappeenrannassa on mahdollisuus opiskella myös kauppatieteitä.

Yliopisto Perustamisvuosi Henkilökunta Opiskelijat Jatko-opiskelijat Sijainti
Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT 1969 960 4746 392 Lappeenranta

Suurimmat tekniikan alan yliopistotasoiset kouluttajat ovat kuitenkin Aalto-yliopisto Espoossa sekä Tampereen yliopisto. Näiden lisäksi teknillistä yliopistokoulutusta antavat Oulun yliopiston, Turun yliopiston, Vaasan yliopiston ja Åbo Akademin teknilliset tiedekunnat.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Suomeen perustettu teknillinen yliopisto oli Teknillinen korkeakoulu, joka aloitti toimintansa 1908. Sen juuret ovat kuitenkin kauempana, sillä teknillinen opetus aloitettiin Suomessa 1849 perustamalla teknilliset reaalikoulut Helsinkiin, Turkuun ja Vaasaan. Helsingin teknillisen reaalikoulun nimi muutettiin vuonna 1872 Polyteknilliseksi kouluksi, seitsemän vuotta myöhemmin vuonna 1879 Polyteknilliseksi opistoksi ja 1908 Teknilliseksi korkeakouluksi.

Åbo Akademin kemiallis-teknillinen tiedekunta perustettiin 1920 huolehtimaan osaltaan Suomen ruotsinkielisestä DI-koulutuksesta. Oulun yliopiston teknillinen tiedekunta aloitti toimintansa vuonna 1959. Tampereelle perustettiin vuonna 1965 Teknillisen korkeakoulun sivukorkeakoulu, joka itsenäistyi 1972 Tampereen teknilliseksi korkeakouluksi. Vuonna 1969 perustettiin Suomen kolmas teknillinen korkeakoulu Lappeenrantaann.

Vaasan yliopisto aloitti DI-koulutuksen yhteistyössä Teknillisen korkeakoulun kanssa vuonna 1990. Noin puolet opinnoista suoritettiin Vaasan yliopistossa, jonka jälkeen tutkinto viimeisteltiin Teknillisessä korkeakoulussa. Turun yliopistossa DI-koulutus aloitettiin vuonna 1999 yhteistyössä Åbo Akademin kanssa. Turun yliopisto vastasi opinnoista kandidaattitasolle asti ja Åbo Akademi siitä eteenpäin DI-tutkintoon. Vuodesta 2004 lähtien Vaasan ja Turun yliopistoilla on ollut oikeus myöntää itsenäisesti teknis-tieteellisiä tutkintoja. Jyväskylän yliopisto sai teknis-tieteellisten tutkintojen koulutusvastuun vuonna 2020 ja aloitti DI-koulutuksen syksyllä 2021.

Vuonna 2003 vaihtuivat Tampereen ja Lappeenrannan teknillisten korkeakoulujen nimet teknillisiksi yliopistoiksi. Vuonna 2006 Åbo Akademin kemiallis-teknillinen tiedekunta lyhensi nimensä teknilliseksi tiedekunnaksi.

Vuoden 2010 alusta Teknillinen korkeakoulu muodosti Aalto-yliopiston yhdessä Helsingin kauppakorkeakoulun ja Taideteollisen korkeakoulun kanssa. Vuoden 2019 alusta puolestaan Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyi Tampereen yliopiston kanssa uudeksi Tampereen yliopistoksi.

Ulkomaiset teknilliset yliopistot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisten teknillisten yliopistojen kaltaisia yliopistoihin luettavia tai niihin rinnastettavia instituutioita on erityisesti Pohjoismaissa, saksankielisissä maissa sekä Hollannissa. Sen sijaan esimerkiksi Yhdysvalloissa teknillistä yliopistoa vastaavaa termiä Institute of Technology käytetään kuvaamaan myös sellaisia instituutioita, joilla ei ole oikeutta myöntää tohtorintutkintoja.

Tunnettuja ulkomaisia teknillisiä yliopistoja:

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]