Teddy

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo nuorisokulttuurista. Teddy on myös naisten yksiosainen alusvaate.

Teddy (engl. teddy boy) tarkoittaa Isossa-Britanniassa 1950-luvun alussa syntynyttä nuorisokulttuurin muotoa, joka levisi Britanniasta Yhdysvaltoihin ja yhdistettiin tuon ajan rock-musiikkiin. Suomessa teddyt olivat 1970-luvun lopun ja 1980-luvun alun nuorisokulttuurin ilmiö. Teddyjen nimiä puhekielessä olivat tedit, tepot, diinarit, fiftarit, rokkarit, rockabillyt ja vintsat.

50-luvun ihailu Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaiseen teddykulttuuriin kuului amerikkalainen 1950-luvun rock'n'roll ja sen erityisenä osa-alueena niin sanottu rockabilly. Ilmiötä on sanottu vastavaikutukseksi ”poliittiselle 1970-luvulle”. Suomessa ilmiön syntyyn vaikutti muun muassa amerikkalainen Happy days (Onnen päivät) -tv-sarja, jossa päähenkilöt olivat 1950-luvun amerikkalaisen keskiluokan nuoria. Varsinainen huomion herättäjä oli ”epäsovinnainen” Fonzie (Henry Winkler) nahkatakissaan ja rasvatuissa hiuksissaan. Laajalevikkinen Suosikki-nuorisolehti, päätoimittajanaan Jyrki Hämäläinen, edisti merkittävästi teddy-kulttuurin leviämistä.

Teddyjen suosikkeihin kuului vuoden 1959 Cadillac Eldorado.

”Fiftari”-kulttuuriin kuului oleellisena osana etenkin 1980-luvun puolelle tultaessa 1950-luvun amerikkalainen autokulttuuri. Yhdysvalloista tuodut mutta uudelleen kustomoidut 1950-luvun automallit olivat näkyvä osa katukuvaa.

Sana teddy viittasi ytimeltään rockabillyyn ja sitä edusti nimekkäimmin yhtye Teddy & The Tigers. Brittiläisiä esikuvia olivat yhtyeet Matchbox ja Crazy Cavan & His Rhythm Rockers. Keskeinen nostalgiahahmo oli James Dean. Sana ”Rebel”, kapinallinen, viittasi Yhdysvaltojen etelävaltioihin ja konfederaation lippu oli teddyjen tunnus. Yleisin pukeutumismuoti oli joko farkkutakki tai nahkatakki, talvivaatetuksena niin sanottu metsurintakki. Housuina suosittiin ”porkkana”-mallisia farkkuja, joiden lahkeet käännettiin ylös. Jalkineina olivat joko teräväkärkiset nahkasaappaat, ”spittarit”, tai niin sanotut "läskipohjakengät".

1960- ja 1970-lukujen musiikkikulttuuri leimattiin pitkätukkaisten ”hämyjen” ja ”liimanhaistajien” kulttuuriksi. Etenkin punkkarit ja 1950-lukulaiset olivat vastakkain ainakin helsinkiläisessä nuorisokulttuurissa niin, että saatettiin puhua jopa joukkotappeluista ryhmien välillä. Myöhemmin vastaavaa sitoutumista ilmentäviä, toisilleen vastakkaisia, väkivaltaisia ja selvärajaisia nuorison alakulttuurien muotoja ei ole ollut Suomessa yhtä laajassa mittakaavassa.

Teddy-kulttuuri hiipui yhdessä punk-kulttuurin kanssa 1980-luvun puoliväliin mennessä heavy rockin läpimurron myötä, mutta on säilynyt marginalisoituneena. Nykypäivänä teddy-kulttuuri liittyy kiinteästi amerikkalaisauto- ja -moottoripyöräharrastukseen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]