Raggarit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaksi ruotsalaista raggaria.

Raggarit (ruots. Raggare) on Ruotsissa 1950-luvulla syntynyt alakulttuuriryhmä. Raggarikulttuurin olennaisin osa on vanhojen amerikkalaisten autojen kunnostus ja niillä harrastettava kruisailu. Myös muulla 1950-luvun amerikkalaisella nuorisokulttuurilla on tärkeä osa raggarikulttuurissa. Raggarit eroavat kuitenkin varsinaisista 1950-luvun harrastajista siinä, että he eivät välttämättä pukeudu pelkästään vuosikymmenellä käytetyn tyylin mukaisesti tai kuuntele vain rockabilly-musiikkia. Yhtäläisyyksiä puolestaan löytyy jenkkiautojen lisäksi esimerkiksi Etelävaltioiden lipun käyttämisessä.

Raggareita kesätapaamisessa.

Raggarikulttuuri syntyi 1950-luvun nuorison parissa, mutta nykyään sen harrastajat ovat lähinnä nuoria aikuisia tai keski-ikäisiä miehiä. He tulevat suurimmaksi osaksi maaseudulta ja pienistä kaupungeista. Raggarit järjestävät kesäisin tapaamisia eri puolilla Ruotsia. Niihin saapuu myös harrastajia Ruotsin ulkopuolelta, lähinnä muista Pohjoismaista, jonne kulttuuri on jonkin verran levinnyt.

1960- ja 1970-luvuilla raggarit olivat usein otsikoissa väkivaltaisesta käyttäytymisestään hippejä, punkkareita ja myös maahanmuuttajia kohtaan. Erityisesti punkkarien ja raggarien välit olivat 1970-luvulla erittäin huonot. Tunnettu raggari-artisti Eddie Meduza levytti vuonna 1978 kappaleen Punkjävlar ja sai myöhemmin vastineen The Rude Kids -yhtyeen singlen Raggare is a bunch of motherfuckers muodossa. Yhteenotot kärjistyivät usein väkivaltaisiksi mellakoiksi. Raggarit aiheuttivat häiriötä myös muun muassa Sex Pistolsin ja The Stranglersin Ruotsin esiintymisten aikana. Nykypäivän raggarit keskittyvät lähinnä autojen kunnostukseen, kruisailuun ja keskinäisiin tapaamisiin, eikä vastaavia konflikteja muiden alakulttuurien kanssa enää ole.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Berglind, Sten: Raggare : rebellerna som skakade Sverige. Stockholm: Max Ström, 2005. ISBN 91-7126-008-0. (ruotsiksi)
  • Dufton, Minna: Raggarimorsiamen hääopas. Helsinki: Gummerus, 2015. ISBN 978-951-20-9988-7.
  • O’Dell, Tom: Raggare and the panic of modernity: Modernity and hybridity in Sweden. Car cultures, 2001, s. 105-132.
  • "Sepi" & "Anne": Stadin Raggarit: Artikkelit www.stadin-raggarit.com. Viitattu 24.7.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Raggarit.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Raggare