Raggarit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raggari ja Chevrolet Chevelle.
Raggareita kesätapaamisessa.
Kaksi ruotsalaista raggaria.

Raggarit (ruots. Raggare) on Ruotsissa 1950-luvulla syntynyt alakulttuuri. Raggarikulttuurin olennaisin osa on vanhojen amerikkalaisten autojen kunnostus ja niillä harrastettava kruisailu. Myös muulla 1950-luvun amerikkalaisella nuorisokulttuurilla on tärkeä osa raggarikulttuurissa. Raggarit järjestävät kesäisin tapaamisia eri puolilla Ruotsia.

Raggarikulttuuri syntyi 1950-luvun nuorison parissa, mutta nykyäänmilloin? sen harrastajat ovat lähinnä nuoria aikuisia tai keski-ikäisiälähde?. He tulevat usein maaseudulta ja pienistä kaupungeistalähde?. Raggarit eroavat varsinaisista 1950-luvun harrastajista siinä, että he eivät välttämättä pukeudu pelkästään vuosikymmenen muodin mukaisesti tai kuuntele vain rockabilly-musiikkialähde?.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960- ja 1970-luvuilla raggarit olivat usein otsikoissa väkivaltaisesta käyttäytymisestään hippejä ja punkkareita kohtaan. Erityisesti punkkarien ja raggarien välit olivat 1970-luvulla huonot. Raggarimuusikko Eddie Meduza levytti vuonna 1978 kappaleen ”Punkjävlar” ja sai myöhemmin vastineen The Rude Kids -yhtyeen singlen ”Raggare is a bunch of motherfuckers” muodossa. Yhteenotot kärjistyivät usein väkivaltaisiksi mellakoiksi. Raggarit aiheuttivat häiriötä myös muun muassa Sex Pistolsin ja The Stranglersin Ruotsin esiintymisten aikana. Nykypäivän raggarit keskittyvät autojen kunnostukseen, kruisailuun ja keskinäisiin tapaamisiin, eikä vastaavia konflikteja muiden alakulttuurien kanssa enää ole.

Raggarien kesäisiin tapaamisiin saapuu harrastajia myös Ruotsin ulkopuolelta, lähinnä muista Pohjoismaistalähde?.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Berglind, Sten: Raggare. Rebellerna som skakade Sverige. Stockholm: Max Ström, 2005. ISBN 91-7126-008-0. (ruotsiksi)
  • O’Dell, Tom: Raggare and the panic of modernity: Modernity and hybridity in Sweden. Car cultures, 2001, s. 105-132.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Raggarit.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Raggare