Sydämen asialla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sydämen asialla
Heartbeat
Tyyli draamakomedia
Kestoaika 50 minuuttia
Luoja(t) Keith Richardson
Gerry Mill
Alkuperämaa  Yhdistynyt kuningaskunta
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdistynyt kuningaskunta ITV
Suomi MTV3, Yle TV1
Esitetty 10. huhtikuuta 1992 – 4. syyskuuta 2009
Jaksoja 372
Aiheesta muualla
IMDb

Sydämen asialla (alkuperäiseltä nimeltä Heartbeat) on brittiläinen vuosina 1992–2009 tehty televisiodraamasarja. Sarja kertoo kuvitteellisen Ashfordlyn pikkukaupungin poliisiaseman poliisien ja samaan alueeseen kuuluvan Aidensfieldin kylän ihmisten elämästä 1960-luvun Yorkshiressa. Britanniassa sarjaa kuvattiin vuodesta 1992, ja siitä tuli yksi suosituimmista draamasarjoista. Sydämen asialla perustui löyhästi Nicholas Rhean kirjoittamaan Constable-kirjasarjaan, mutta hän on itse käsikirjoittanut vain yhden sarjan jaksoista.

Sarjan tunnussävel on alun perin Buddy Hollyn tunnetuksi tekemä kappale Heartbeat ja sen laulaa sarjan näyttelijä Nick Berry. Vuonna 2008 Eero Aven teki sarjan tunnussävelestä suomenkielisen version nimeltä Sydämen asialla.[1]

Sarjaa kuvattiin Goathland-nimisessä englantilaiskylässä (54.40022°N, 0.71995°W).

Kahdennentoista tuotantokauden neljästoista jakso Sinistä vettä (Out of the Blue) toimi samalla myös pilottijaksona Kyläsairaala-sarjalle.

Sarjan henkilöhahmojen kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Goathlandin rautatieasema nähtiin sarjassa Aidensfieldin rautatieasemana.
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarja keskittyi alun perin konstaapeli Nick Rowaniin (Nick Berry) ja tämän lääkärivaimoon Kateen (Niamh Cusack), jotka muuttivat Lontoosta Aidensfieldiin rauhallisemman elämän toivossa. Myöhemmin sekä Berry että Cusack jättivät sarjan, minkä jälkeen tarinassa ei enää ole ollut yhtä selkeitä päähenkilöitä.

Aidensfieldin kyläpoliisina kulloinkin toimineet konstaapelit ovat kuitenkin aina olleet keskeisessä roolissa. Nick Rowanin jälkeen tämän paikan ovat ottaneet vastaan muun muassa lontoolainen Mike Bradley (Jason Durr), manchesterilainen Steve Crane (James Carlton), Rob Walker (Jonathan Kerrigan) ja Joe Mason (Joseph McFadden).

Kun Nick Rowanin Kate-vaimo kuolee leukemiaan, jää Nick yksin pariskunnan lapsen kanssa. Hän ihastuu kylässä opettajattarena toimivaan Joanne "Jo" Westoniin (Juliette Gruber) ja he avioituvat. Ylikonstaapeliksi ylennetty Nick muutti lapsensa ja uuden vaimonsa Jon kanssa Kanadaan ja ryhtyi ratsupoliisiksi, koska hän ei pitänyt ylikonstaapelin viran myötä lisääntyneestä paperitöistä ja vastuusta.

Rowanin tilalle konstaapeliksi tulee Mike Bradley (Jason Durr), joka pian ryhtyi seurustelemaan ja sittemmin myös avioitui asianajaja Jackie Lambertin (Fiona Dolman) kanssa. Liitto päättyy avioeroon Jackien tahdosta, koska hän ajautuu suhteeseen erään asiakkaansa kanssa. Konstaapeli Bradley puolestaan ajautuu suhteeseen lääkäri Tricia Summerbeen (Clare Calbraith) kanssa, mutta suhde päättyi ikävästi, kun Summerbee putoaa hevosen selästä ja kuolee. Myöhemmin Bradley siirtyi rikospoliisin tehtäviin ja ylennys vei hänet nopeasti työskentelemään muualle.

Ashfordlyssa työskenteli koeajalla ollut konstaapelikokelas Tom Nicholson (Ryan Early), joka kuoli ammuskelussa sen jälkeen kun oli tarjoutunut panttivankina olleen haavoittuneen Phil Bellamyn tilalle.

Nicholsonin sijaan tullut konstaapeli Steve Crane (James Carlton) kuoli virantoimituksessa pudottuaan sillalta kun hän oli pelastamassa pikkutyttöä. Tytön isä, joka oli kidnapannut tyttärensä, oli ilmeisesti työntänyt Cranen alas sillalta. Bellamy yritti vielä pelastaa sillan rakenteissa roikkuvaa Steve Cranea, mutta yrityksistä huolimatta hän putosi.

Seuraavaksi konstaapeliksi tulee kylän oma poika Rob Walker (Jonathan Kerrigan), jonka menneisyys herättää monissa kyläläisissä epäluuloja. Juonelle uskollisesti hänkin iskee kylän lääkärin, Helen Trentin (Sophie Ward) ja he avioituvat. Tämän kuoltua jonkin ajan kuluttua traagisesti Aidensfieldin poliisitalon räjähdyksessä Rob Walkerin ja sairaanhoitaja Carol Cassidyn välille syntyi pienimuotoinen romanssi, joka sai päätöksensä Walkerin suoritettua ylikonstaapelin tutkinnon. Rob Walker siirtyi tehtäviin muualle ja Robin pyynnöstä huolimatta Carol päätti jäädä Aidensfieldiin.

Rob Walkerin jälkeen Aidensfieldin kyläpoliisin tehtävän otti vastaan Yorkista saapunut Joe Mason (Joseph McFadden), joka oli syntyjään skotlantilainen. Masonin epätavallisen riuskat otteet ja avoimen epäkunnioittava käytös auktoriteetteja (mm. lordi Charles Ashfordlya) kohtaan aiheuttivat kuohuntaa Aidensfieldissä ja tuottivat Masonille useammatkin haukut ylikonstaapeli George Milleriltä. Totutun kaavan mukaisesti Mason kuitenkin löysi paikkansa Aidensfieldistä, ja siinä sivussa terveyssisar Carol Cassidyn sydämestä. Pariskunnan suhde oli kuitenkin äärimmäisen puuskittainen, eikä tarina kerro, päätyikö terveyssisar lopulta poliisitalon emännäksi.

Phil Bellamyn ja Gina Wardin katkonainen suhde sai uutta tuulta alleen Philin jouduttua sairaalaan epäillyn sydänkohtauksen vuoksi. Sairaalassa Phil rohkaistuu kosimaan Ginaa ja vastauksen ollessa myöntävä pariskunnan häitä vietetäänkin 16. tuotantokaudella. Avio-onni saa kuitenkin traagisen lopun Philin kuoltua 17. tuotantokaudella. Ginan ja Philin lapsi syntyy Philin kuoleman jälkeen.

Sarjan jaksot seuraavat aina tiettyä kaavaa: kylässä tapahtuu jakson alussa yksi tai useampi rikos, jota poliisit selvittelevät ja joka lopuksi ratkeaa. Samalla henkilöhahmojen elämässä sattuu ja tapahtuu. Vaikka vuodet kuluvat, ajassa ollaan aina 1960-luvun lopulla.

Henkilöhahmoja (aakkosjärjestyksessä)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Peggy Armstrong (Gwen Taylor): David Stockwellin rämäpää täti, tämän sarjan kolmas pikkurikollinen Claude Jeremiah Greengrassin ja Vernon Scrippsin jälkeen. Peggy on omia polkujaan kulkeva lipevä nainen, joka ei halua sopeutua yhteiskuntaan liiaksi eikä pidä poliiseista.
 • Oscar Blaketon (Derek Fowlds): Blaketon toimi sarjan alkaessa ylikonstaapelina, mutta jäi sydänkohtauksen vuoksi eläkkeelle ja siirtyi pitämään postitoimistoa. Tämä ei miellyttänyt ja hän osti paikallisen Aidensfield Arms -pubin ja ryhtyi pubinpitoon yhdessä Gina Wardin kanssa. Vaikka Blaketon on kärsinyt sydänvaivoista, hän on edelleen kiinnostunut toimimaan oikeuden kovaäänisenä puolestapuhujana ja rikollisten paimentajana. Blaketon ottaa mielellään vastaan myös yksityisetsivän tehtäviä, joita hän selvittelee yhdessä Alf Ventressin kanssa. Blaketonilla on Graham-niminen poika, joka on vieraillut parissa jaksossa. Poikansa ja ex-vaimonsa, Joan Forrestin kanssa hänellä on etäiset välit. Blaketon erosi vaimostaan Grahamin ollessa pieni poika, koska Oscar ei ollut ikinä kotona ja Joan joutui kasvattamaan Grahamin yksin. Esimerkiksi Graham on esiintynyt jaksossa, jossa hän joutui oikeuteen.
 • Carol Cassidy (Lisa Kay): Kylän uusin sairaanhoitaja, joka jäi jo nuorena vanhempiensa hylkäämäksi. Hänen parisuhteensa laivastossa työskennelleeseen upseeriin kariutui ja tämän jälkeen hänen välinsä Rob Walkerin kanssa vähitellen lämpenivät. Walkerin lähdettyä Joe Mason alkoi kosiskella Carolia vaihtelevalla menestyksellä.
 • Deefor - Davidin toinen koira. David sai Deeforin Alfredin poismenon jälkeen. Deefor on Spinone - seisova lintukoira. Rotu on kotoisin Italiasta. Deeforia näytteli Jaffa-niminen koira.
 • Joe "Joseph" Mason (Joseph McFadden): Tuli kyläpoliisiksi Rob Walkerin lähdön jälkeen. Hänen piti aluksi vain paikata Don Wetherbyä muutaman viikon ajan, mutta traaginen Phil Bellamyn kuolema asetti mutkia matkaan. Wetherby siirtyi Bellamylta jäljelle jääneeseen työhön Ashfordlyyn ja Mason sai jatkaa kyläpoliisina.
 • George Miller (John Duttine): Miller on sarjan viimeisin yorkshirelainen ankara, vanhanaikainen ylikonstaapeli, joka ottaa työnsä äärimmäisen vakavasti eikä päästä alaisiaan helpolla. Hänen minuutintarkka aikataulunsa erehdyttää joskus muut poliisit luulemaan, että Miller elää edelleen kaupungissa ja on "kaupunkilais"ylikonstaapeli. Millerin perheeseen kuuluu vaimo sekä kaksi tytärtä Jo ja Cheryl.
Sarjassa esiintyvä Scrippsin huoltoasema.
 • Bernard "Bernie" Scripps (Peter Benson): Bernie pitää kylän autokorjaamoa sekä hautaus- ja taksipalvelua, jonka hänen velipuolensa Vernon on perustanut. Bernie ei turhaan hymyile, ja varsinkin Claude Greengrassin, Vernon-velipuolen ja Peggy Armstrongin tempaukset ovat aiheuttaneet hänelle päänvaivaa, mutta hänessä on sisältä kumpuavaa komiikkaa. Joskus Bernie on nähty rakastuneenakin, mikä on aiheuttanut yleistä hilpeyttä.
 • David Stockwell (David Lonsdale): David on Florence Stockwellin lievästi kehitysvammainen poika ja Greengrassin apulainen, sittemmin Scrippsin veljesten apulainen. Nyttemmin hänet nähdään Peggy-tädin komennon alla. David on hiukan hitaanlainen ja ei niin älykäs, mutta hyväsydäminen, rehellinen ja pidetty mies.
 • Alfred "Alf" Ventress (William Simons): Mukavuudenhaluinen ja huonokuntoinen mies, joka ei pitkän poliisiuransa aikana koskaan ottanut turhia ylenemispaineita, vaikka yritti kerran lukea salaa Blaketonin ylikonstaapeliaikana ylikonstaapelikokeeseen. Ventress on toiminut ajoittain ylikonstaapelin sijaisena, jolloin hän ei ole päästänyt työkavereitaan vähällä. Kun Alf pantiin lopulta eläkkeelle, hän sai yhä toimen Ashfordlyn poliisiasemalla siviilivirkamiehenä. Alfilla on erinomainen paikallistuntemus, ja häneltä kysytään neuvoa, jos halutaan tietää jotakin kyläläisten menneisyydestä. Poliisiaseman arkisto on täysin hänen vallassaan, koska vain Alf tietää miten se on järjestetty. Hän on naimisissa rouva Ventressin kanssa, jota ei ole sarjassa nähty. Paitsi ehkä yhden kerran, kun tohtori Kate Rowan piti vanhuksille jumppaa. Jaksossa rouva Ventress oli ollut myös jumppaamassa. Alf tunnetaan leppoisana ja välinpitämättömänä, mutta vt. ylikonstaapelina toimiessaan hänestä nousee esiin myös itsevaltaisia ja käytännöllisiä piirteitä. Hän auttaa säälistä tuon tuosta konstaapeli Youngeria, koska muistaa omalta poliisiuraltaan saaneensa ylikonstaapeleilta huonoa kohtelua.
 • Georgina "Gina" Ward (Tricia Penrose): Paikallisen pubin emäntä, jonka suku lähetti hänet aikoinaan Aidensfieldiin Liverpoolista rauhoittumaan, koska hän oli joutunut pikkurikollisten sakkiin ja saanut ehdollista vankeutta varastetun tavaran hallussapidosta. Phil Bellamy tykästyi Ginaan päätä pahkaa, mutta Gina ei ollut hänestä kiinnostunut. Gina on aina ollut itsenäinen ja sosiaalinen ja hänellä on ollut erilaisia miessuhteita, jotka ovat toimineet vaihtelevalla menestyksellä. Vasta pitkän ajan kuluttua Gina lämpeni Philille ja he olivat menossa naimisiinkin. Philin ja Ginan poika, Daniel, kuitenkin syntyi keskosena ja kuoli pari päivää syntymänsä jälkeen aivoverenvuotoon, mikä järkytti sekä Ginaa että Philiä, kuten koko kylän asukkaita valtavasti. Tragedian seurauksena Gina purki kihlauksensa Philin kanssa ja Gina halusi olla Philin kanssa vain ystävä. Seurusteli sittemmin taideopettaja Jack Hollinsin kanssa. Gina jätti hänet, koska Jack halusi asettaa näytteille maalaamansa alastonkuvan Ginasta. Philin saatua sydänkohtauksen ja jouduttua sairaalaan suhde sai uutta lämpöä ja pari päätyi avioitumaan. Avio-onni kuitenkin loppui lyhyeen kun Phil saa surmansa virantoimituksessa. Gina synnytti terveen lapsen, jonka nimeksi tuli Philip Oscar Bellamy.
 • Geoffrey "Geoff" Younger (Steven Blakeley): Juuri valmistunut nuori poliisikonstaapeli, joka on komennettu Ashfordlyn poliisiasemalle ensimmäiseen työpaikkaansa. Younger ilmestyi asemalle ensimmäistä kertaa samalla ovenavauksella ylikonstaapeli Jennifer Nokesin seurassa Mertonin lähdön jälkeen. Younger on toisinaan liiankin innokas ja täsmällinen, mutta samalla hiukan hölmön oloinen, mikä huvittaa ja ärsyttää hänen työtovereitaan.
 • Muita useasti nähtäviä henkilöitä ovat mm. innokas rikoskomisario Shiner (Simon Molloy), konstaapeli Walkerin entinen naisystävä rikosylikonstaapeli Rachel Dawson (Clare Wille), Blaketonin eräänlainen kiistakumppani ja kaupunginvaltuuston jäsen Joyce Jowett (Elizabeth Bennett) ja poliisiaseman esimiehen tehtäviä silloin tällöin hoitava ylikonstaapeli Jennifer Nokes (Georgie Glen). Nokes pitää nuorista mieskonstaapeleista, joihin hän yrittää luoda tuttavuutta. Erityisesti hän on ollut kiinnostunut Bellamystä, Cranesta ja Youngerista. Lisäksi usein tavataan kartanonomistaja Lordi Charles Ashfordly (Rupert Vansittart).

Muita hahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita sarjassa olleita henkilöitä ovat olleet muun muassa:

 • Philip Montgomery "Phil" Bellamy (Mark Jordon): Ikinuori, hyväsydäminen ja huumorintajuinen poliisi, jonka rakkauselämä ei ollut aina ottanut sujuakseen. Phil oli aina haikaillut Gina Wardin perään, mutta juuri kun heillä alkoi lopulta sujua, haaveet ottivat kovasti takapakkia, kun heidän yhteinen lapsensa Daniel syntyi keskosena ja kuoli varsin pian aivoverenvuotoon. Tämän jälkeen Gina perui kihlat ja halusi olla Philin kanssa vain ystävä. Phil meni naimisiin kolmen lapsen yksinhuoltajaäidin Debbie Blackin kanssa, jonka hän tapasi murtovarkautta selvitellessään. Kauden 15 lopussa kuitenkin paljastuu, että Debbien ensimmäinen mies ei olekaan kuollut, ja tämä noutaa Debbien ja perheensä luokseen Etelä-Afrikkaan. Phil joutui sairaalaan epäillyn sydänkohtauksen takia ja sairaalassa hän uskaltautui kosimaan Ginaa. Lopulta Philin ja Ginan häitä vietettiinkin, mutta Phil kuoli tuotantokaudella 2007 virantoimituksessa kun hänet ammuttiin.
 • Neil Bolton (David Michaels) - lääkäri, Maggie Boltonin aviomies. He erosivat, koska heidän yhteinen poikansa kuoli. Neil palasi Maggie Boltonin luo ja he peruivat eronsa. Kun Maggie oli matkalla Gina Wardin kanssa, Neil kuoli tulipalossa ennen uuden lapsen syntymää tuotantokaudella 1999. Maggie joutui kasvattamaan poikansa Samin yksin.
 • Maggie Bolton (Kazia Pelka) - sairaanhoitaja, siirtyi työskentelemään sairaalaan Whitbyssä, oli eroamassa miehestään Neil Boltonista vastasyntyneen lapsensa kuoleman jälkeen. Kun aviomies palasi, he pääsivät asian yli ja palasivat yhteen ja saivat perheenlisäystä. Neil kuoli tulipalossa, kun Maggie oli matkoilla Gina Wardin kanssa miettimässä tulevaisuuttaan Neilin kanssa. Hän oli juuri päättänyt iloita perhe- ja avio-onnesta, kun hän kotiin palattuaan kuuli suru-uutisen Mike Bradleyltä, että Neil oli kuollut tulipalossa. Maggie joutui kasvattamaan poikansa Samin yksin. Seurusteli jonkin aikaa erään työssään tapaamaan vanhuksen aikuisen pojan kanssa, mutta parisuhde kariutui näkemyseroihin tulevaisuudesta. Maggie jatkoi elämäänsä ja työtään, kunnes hän lähti kylästä työn perässä tuotantokaudella 2001.
 • Jacqueline "Jackie" Bradley ent. Lambert (Fiona Dolman) - asianajaja. Ihastui Mike Bradleyn ja he menivät naimisiin. Jätti Bradleyn rakastuttuaan erääseen asiakkaaseensa tuotantokaudella 2001.
 • Rosemary "Rosie" Cartwright (Vanessa Hehir): Rosie auttaa Bernard Scrippsiä ja Davidia huoltoasemalla. Hän on paikallisen maanviljelijän tytär, joka pitää miesten töistä. Rosie sai korjaamopaikan aikanaan Vernon Scrippsin ansiosta. Jätti Ashfordlyn ja lähti kiertämään Englantia australialaisten reissaajien mukana tuotantokaudella 2007 ja päätyi yhden reissaajan matkassa Australiaan. Myöhemmin Rosien omaiset ja sarjan keskushenkilöt huolestuivat, kun hänestä ei aiemmasta säännöllisestä yhteydenpidosta poiketen kuultu enää mitään. Aluksi poliisi ei ollut tapauksesta kiinnostunut, mutta kyläläiset vetosivat tiiviit suhteet poliisijohtoon omanneeseen lordi Ashfordlyyn. Lopulta konstaapeli Mason ja rikosylikonstaapeli Rachel Dawson lähtivät etsimään Rosieta Australiaan, ja kävikin ilmi, että Rosie oli joutunut vaaleita nuoria naisia surmanneiden rikollisten uhriksi. Rosien ruumista ei varsinaisesti löydetty, mutta todisteet hänen kohtalostaan kylläkin.
 • Raymond Craddock (Philip Franks) - walesilainen, hiukan kieron huumorintajun omannut ylikonstaapeli. Muutti pois saatuaan ylennyksen ja tehtyään sovinnon vaimonsa Pennyn kanssa oltuaan tämän kanssa asumuserossa lähes kaksi vuotta.
 • Alex Ferrenby (Frank Middlemass) - oli kylän lääkärinä kun Rowanit saapuivat Ashfordlyyn, kuoli murtovarkaan pahoinpitelyn jälkiseuraamuksena tulleeseen sairauskohtaukseen ollessaan kalastamassa.
Brow Housen maatila lähellä Goathlandia oli sarjassa Claude Greengrassin kotitalona.
 • Claude Jeremiah Greengrass (Bill Maynard) - pikkurikollinen, joka vihasi poliiseja. Hänen siskonsa voitti paljon rahaa ja halusi jakaa voiton Clauden kanssa. Tämän seurauksena Claude muutti siskonsa luokse Karibialle tuotantokaudella 2000. Claude jätti talonsa ja koiransa Alfredin Davidille, päätti myöhemmin myydä talonsa, mutta Vernon Scripps osti talon. Bill Maynard lähti sarjasta saatuaan aivoinfarktin. Näytteli kuitenkin hetken sairaaladraamasarjassa Kyläsairaala (The Royal, seitsemän jaksoa vuonna 2003).
 • Elizabeth "Liz" Nuala Merrick (myöhemmin Norton) (Aislín McGuckin) - lääkäri, meni naimisiin Ben Nortonin kanssa ja he muuttivat Keniaan tuotantokaudella 2004.
 • Dennis Iain Merton (Duncan Bell) - skotlantilainen äkkipikainen ylikonstaapeli. Hän erosi poliisivoimista muuttaakseen lähemmäksi sairaalaa, jonne hänen vaimonsa Jenny joutui saatuaan maanisen psykoosin.
 • Jennifer "Jenny" Merton ent. Latimer (Sarah Tansey) - farmaseutti. Työskenteli vastaanotolla Liz Merrickin kanssa. Meni naimisiin ylikonstaapeli, Dennis Mertonin kanssa. Jenny joutui sairaalahoitoon saatuaan maanisen psykoosin tuotantokaudella 2004.
 • Ben Arthur Norton (Richard Lintern) - Lordi Ashfordlyn tilanhoitaja. Kyläläiset suhtautuivat aluksi häneen ulkopaikkakuntalaisena hiukan etäisesti, mutta voitti lopulta heidän luottamuksensa. Meni naimisiin lääkäri Liz Merrickin kanssa vuonna 2004. He muuttivat onnellisina Keniaan, koska Ben sai sieltä töitä.
 • Joanne "Jo" Rowan ent. Weston (Juliette Gruber) - opettaja sekä Nick Rowanin toinen vaimo, muutti Rowanin mukana Kanadaan tuotantokaudella 1998. Menivät naimisiin tuotantokaudella 1997.
 • Vernon Scripps (Geoffrey Hughes) - Bernie Scrippsin velipuoli, jokapaikanhöylä ja yrittäjä. Osti Claude Greengrassin talon tämän lähdettyä Karibialle. Toimi kylän monitoimiyrittäjänä, mutta lopulta lavasti itsemurhansa verotarkastajana esiintyneen huijarin takia ja matkusti Ranskaan naiseksi naamioituneena tuotantokaudella 2005. Palasi kuitenkin takaisin tuotantokaudella 2007 hakemaan osuttaan perinnöstä siskonsa kuoltua.
 • Tricia Summerbee (Clare Calbraith) - lääkäri, seurusteli (eivät ehtineet kihloihin) Mike Bradleyn kanssa ennen kuolemaansa pudottuaan hevosen selästä tuotantokaudella 2002.
 • Helen Trent (myöh. Walker) (Sophie Ward): Kylän uusi, hienostunut lääkäri, joka on naimisissa niljakkaan, mutta naisten suosiossa olevan miehen Matthew'n kanssa. Helen kuitenkin sai selville miehensä puuhat ja otti miehestään avioeron. Myöhemmin hän avioituu konstaapeli Rob Walkerin kanssa, mutta kuolee dramaattisesti tuotantokauden 2006 lopussa Aidensfieldin poliisitalon räjähdyksessä.
 • Robert "Rob" Walker (Jonathan Kerrigan): Aidensfieldin kyläpoliisi, joka vietti lapsuutensa kylässä. Hänen isänsä oli paikallinen rikollinen, minkä takia eräät kyläläiset suhtautuivat aluksi Walkeriin epäilevästi. Walker on kuitenkin oikeudentuntoinen ja hyvä poliisi. Edeltäneistä kyläpoliiseista poiketen Rob ei tullut suurkaupungista rauhoittumaan vaan on paluumuuttaja. Walkerin suhde eroamassa olevaan Helen Trentiin oli erityisesti ylikonstaapeli Millerille suuri vaiva.
 • George Ward (Stuart Golland) - Aidensfield Armsin isäntä, Gina Wardin eno, kuoli vaikean sairauden jälkeen tuotantokaudella 1996.
 • Alfred - Alun perin Claude Jeremiah Greengrassin koira, joka jäi David Stockwellille Clauden muutettua Karibialle. Kuoli tuotantokaudella 2005. Kolme koiraa, Tramp, Rosie ja Bootsie näyttelivät kukin vuorollaan Alfredia. Alfred on Bedlingtonin terrierin ja whippetin risteytys. Tämä risteytys on yleinen, erityisesti Koillis-Englannissa.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Derek Fowlds  ylikonstaapeli Oscar Blaketon (myöh. postitoimiston johtaja, pubin omistaja) (1992–2009)  
 William Simons  konstaapeli Alfred ”Alf” Ventress[2] (myöh. siiviilivirkamies) (1992–2009)  
 Mark Jordon  konstaapeli Philip ”Phil” Bellamy (1992–2007)  
 Nick Berry  konstaapeli Nick Rowan (myöh. ylikonstaapeli) (1992–1998)  
 Niamh Cusack  lääkäri Kate Rowan (1992–1995)  
 Frank Middlemass  lääkäri Alex Ferrenby (1992–1993)  
 Bill Maynard  pikkurikollinen Claude Jeremiah Greengrass (1992–2000)  
 Rupert Vansittart  lordi Charles Ashfordly (1992–2009)  
 Stuart Golland  entinen pubin omistaja George Ward (1992–1996)  
 Simon Molloy  rikoskomisario Shiner (1992, 1997–2006)  
 Tricia Penrose  pubin luvanhaltija Georgina ”Gina” Ward/Bellamy (1993–2009)  
 David Lonsdale  David Stockwell (satunnaisesti 1993–1997, vakituisesti 1998–2009)  
 Karen Meagher  komisario Murchison (1994)  
 Peter Firth  lääkäri James Radcliffe (1994)  
 Kazia Pelka  sairaanhoitaja Maggie Bolton (1995–2001)  
 Alice Jones  Katherine ”Katie” Sarah Rowan (1995–1998)  
 Peter Benson  Bernard ”Bernie” Scripps (1995–2009)  
 Juliette Gruber  Joanne ”Jo” Weston/Rowan (1995–1998)  
 Elizabeth Bennett  valtuutettu Joyce Jowett (1996–2009)  
 Jason Durr  konstaapeli/rikospoliisi Mike Bradley (1997–2003)  
 David Michaels  lääkäri Neil Bolton (1997–1999)  
 Philip Franks  ylikonstaapeli Raymond Craddock (1998–2002)  
 Fiona Dolman  asianajaja Jacqueline ”Jackie” Lambert/Bradley (1998–2001)  
 Phillippa Wilson  Penny Craddock (1998, 1999, 2002)  
 Arbel Jones  Mary Clarke (1998–1999)  
 Clare Calbraith  lääkäri Tricia Summerbee (2001–2002)  
 Georgie Glen  ylikonstaapeli Jennifer Nokes (2000, 2001, 2003–2005, 2009)  
 Ryan Early  konstaapelikokelas Tom Nicholson (2001–2002)  
 Sarah Tansey  farmaseutti Jennifer ”Jenny” Latimer/Merton (2001–2004)  
 Geoffrey Hughes  Vernon Scripps (2001–2005, 2007)  
 Duncan Bell  ylikonstaapeli Dennis Iain Merton (2002–2004)  
 Francis Matthews  lääkäri James Alway (2002–2003)  
 James Carlton  konstaapeli Stephen ”Steve” Crane (2003–2004)  
 Aislín McGuckin  lääkäri Elizabeth ”Liz” Nuala Merrick/Norton (2003–2004)  
 Christine Bottomley  Susie Ward (2003)  
 Jonathan Kerrigan  konstaapeli Robert ”Rob” Walker (2004–2007)  
 Sophie Ward  lääkäri Helen Trent/Walker (2004–2006)  
 Vanessa Hehir  mekaanikko Rosemary ”Rosie” Cartwright (2004–2007)  
 Richard Lintern  lordi Ashfordlyn tilanhoitaja Ben Arthur Norton (2004)  
 Gwen Taylor  Peggy Armstrong (2005–2009)  
 Steven Blakeley  konstaapeli Geoff ”Geoffrey” Younger (2005–2009)  
 John Duttine  ylikonstaapeli George Miller (2005–2009, myös Paul Melthorn 1992)  
 Murray Head  Jack Hollins (2005–2007)  
 Josefina Gabrielle  Debbie Bellamy ent. Black (2005–2006)  
 Helena Calvert  sairaanhoitaja Clare Owen (2005)  
 Lisa Kay  sairaanhoitaja Carol Cassidy (2006–2009)  
 Clare Wille  rikosylikonstaapeli Rachel Dawson (2006–2009)  
 Joseph McFadden  konstaapeli Joseph ”Joe” Mason (2007–2009)  
 Rupert Ward-Lewis  konstaapeli Donald ”Don” Wetherby (2007–2009)  
 Leon Ockenden  lääkäri Chris Oakley (2007–2008)  
 Nikki Sanderson  Dawn Bellamy (2008–2009)  
 Daniel Craig  Peter Begg (1993)  
 David McCallum  Ron Cooper (1994)  
 Julia Lane  Whitbyn vastaanottoapulainen Christine Ferguson (1994)  
 Anne Stallybrass  Eileen Reynolds (1993, 1995–1998)  
 Bernard Gallagher  Graham Weston (1996–1997)  
 Wanda Ventham  Fiona Weston (1996–1997)  
 Harry Beety  Joseph (1995–1996)  
 Dominic Rickhards  Steve Adams (1997)  
 Keeley Forsyth  Sue Driscoll (1998–2001)  
 Martin Ledwith  Andy Ryan (1999–2000)  

Sarja Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen kerran sarjaa esitettiin MTV3-kanavalla vuosina 1996–1999. Pienien katsojalukujen takia sarjan esittäminen lopetettiin kesällä 1999. MTV3 ehti esittää sarjan viisi ensimmäistä tuotantokautta.[3]

YLE TV1 aloitti sarjan esittämisen uudestaan keväällä 2005.[3] Sarjan viimeinen jakso esitettiin 8. huhtikuuta 2011.[3] TV 1 alkoi esittää sarjaa uusintana alusta syyskuussa 2012[4] ja taas keväällä 2019. Vuodesta 2022 Sydämen asialla on ollut alusta alkaen nähtävillä C-more suoratoistopalvelussa, kun Britbox sarjoja laitettiin C-moreen.

Se äänestettiin TV-maailma-lehden yleisöäänestyksessä vuoden 2005 neljänneksi suosituimmaksi ulkomaalaiseksi televisio-ohjelmaksi jättäen taakseen sarjat O.C., Everwood ja Kauniit ja rohkeat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Eero Aven eeroaven.suntuubi.com. Arkistoitu 28.8.2010. Viitattu 12.5.2011.
 2. In memory of Yorkshire actor William Simons who starred in every Heartbeat series The Yorkshire Post. 22.6.2019. Yorkshire Post Newspapers. Viitattu 1.3.2020. (englanniksi)
 3. a b c Sydämen asialla -sarjan viimeinen jakso tänään televisiossa Iltasanomat. 8.4.2011. Arkistoitu 11.4.2011. Viitattu 5.5.2011.
 4. http://tv1.yle.fi/juttuarkisto/ulkomainen-draama/sydamen-asialla-alkaa-alusta

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]