Yorkshire

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yorkshire sijaitsee Pohjois-Englannissa.

Yorkshire on alue ja entinen kreivikunta Englannin pohjoisosassa, Yorkin kaupungin ympärillä. Se on noin 15 000 km2:n pinta-alallaan suurin maan historiallisista kreivikunnista. Alueella on nykyisin noin viisi miljoonaa asukasta, ja se on jaettu yhdeksään kreivikuntaan tai muuhun aluehallintoyksikköön. Tärkeimmät kaupungit nyky-Yorkshiressä ovat Sheffield, Leeds, Kingston upon Hull, York ja Middlesbrough.

Yorkshiren kreivikunta muodostettiin 1000-luvulla entisen tanskalaisten ja norjalaisten hallitseman Jorvikin kuningaskunnan paikalle. Kreivikunta jaettiin 'kolmasosiin' (englanniksi riding, muinaisnorjan sanasta þriðing), jotka toimivat paikallishallinnon perusyksikköinä vuoteen 1888 saakka. Vuoden 1974 aluehallintouudistuksen yhteydessä Yorkshire jaettiin viiteen kreivikuntaan, joista kaksi on sittemmin hajotettu pienempiin osiin.

Nykyään Yorkshiren alueella sijaitsevat seuraavat kreivikunnat:

Yorkshiren tunnetuin symboli on Yorkin dynastian valkoinen ruusu. Yorkshiren päivää vietetään 1. elokuuta.[1]

Yorkshireen sijoittuu ja siellä on kuvattu useita brittiläisiä tv-sarjoa. Tunnetuimpia näistä ovat komediasarja Vielä virtaa, draamasarja Sydämen asialla, saippuasarjat Emmerdale ja Downton Abbey. Muita Yorkshireen sijoittuvia tv-sarjoja ovat olleet muiden muassa Kaikenkarvaiset ystäväni, Kyläsairaala, Sydän paikallaan ja Yorkshiren etsivät.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Yorkshire.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Yorkshire