Yorkshire

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yorkshiren rajat vuonna 1851.

Yorkshire on alue ja entinen kreivikunta Englannin pohjoisosassa, Yorkin kaupungin ympärillä. Se on noin 15 000 neliökilometrin pinta-alallaan suurin maan historiallisista kreivikunnista.[1] Alueella on nykyisin noin viisi miljoonaa asukasta, ja se on jaettu yhdeksään kreivikuntaan tai muuhun aluehallintoyksikköön. Tärkeimmät kaupungit nyky-Yorkshiressä ovat Sheffield, Leeds, Kingston upon Hull, York ja Middlesbrough.

Yorkshiren kreivikunta muodostettiin 1000-luvulla entisen tanskalaisten ja norjalaisten hallitseman Jorvikin kuningaskunnan paikalle. Kreivikunta jaettiin ’kolmasosiin’ (englanniksi riding, muinaisnorjan sanasta þriðing), jotka toimivat paikallishallinnon perusyksikköinä vuoteen 1888 saakka. Vuoden 1974 aluehallintouudistuksen yhteydessä Yorkshire jaettiin viiteen kreivikuntaan, joista kaksi on sittemmin hajotettu pienempiin osiin.

Nykyään Yorkshiren alueella sijaitsevat seuraavat kreivikunnat:

Yorkshiren tunnetuin symboli on Yorkin hallitsijasuvun valkoinen ruusu. Kreivikunta on myös tunnettu ruoasta nimeltä Yorkshire Pudding. Se on pannukakun tai kohokkaan tapainen suolainen leivonnainen, joka nautitaan yleensä sunnuntaipäivällisellä yhtenä paahtopaistin lisukkeena kastikkeen ja vihannesten kera.[2]

Yorkshiren päivää vietetään vuosittain 1. elokuuta.[3]

Yorkshire populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjailija James Herriotin omaelämäkerralliset romaanit kuten Kaikenkarvaiset ystäväni (1974) ja Luojanluomat ystäväni (1975) tapahtuvat Yorkshiressa.

Yorkshireen sijoittuu ja siellä on kuvattu useita brittiläisiä televisiosarjoja. Tunnetuimpia näistä ovat komediasarja Vielä virtaa, draamasarja Sydämen asialla sekä saippuasarjat Emmerdale ja Downton Abbey. Muita Yorkshireen sijoittuvia televisiosarjoja ovat olleet muiden muassa Kaikenkarvaiset ystäväni, Kyläsairaala, Sydän paikallaan ja Yorkshiren etsivät.

Yorkshireen sijoittuvia elokuvia ovat muun muassa Tilaa huipulla (1959), Miehen hinta (1963), Housut pois! (1997) ja Kalenteritytöt (2003).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. What's so special about Yorkshire? 1.8.2006. BBC. Viitattu 13.12.2016. (englanniksi)
  2. French Tart: Old England Traditional Roast Beef and Yorkshire Pudding Food.com. Viitattu 13.12.2016. (englanniksi)
  3. Yorkshire Day Days Of The Year. Viitattu 13.12.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Yorkshire.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Yorkshire