Kyläsairaala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kyläsairaala
The Royal
Tyyli draama
Kestoaika n. 60 min
Pääosissa Robert Daws
Denis Lill
Amy Robbins
Wendy Craig
Linda Armstrong
Michelle Hardwick
Zoie Kennedy
Julien Ovenden
Glynis Barber
Gareth Hale
Andy Wear
Michael Starke
Kari Corbett
Natalie Anderson
Damian O'hare
Amelia Curtis
Alkuperämaa Iso-Britannia
Verkko Yle TV1
(Suomessa)
ITV
(Britanniassa)
Esitetty 2003 (Britanniassa) – 2011
Jaksoja 87
Aiheesta muualla
IMDb

Kyläsairaala (The Royal) on brittiläinen draamasarja, joka keskittyy Elsinbyn merenrantakaupungissa Yorkshiressa sijaitsevan St Aidan’s Royal Free Hospital -sairaalan toimintaan 1960-luvulla. Sarja sai alkunsa Sydämen asialla -sarjan 12. tuotantokauden eräästä jaksosta ja alkoi elää omaa elämäänsä sarjan spin-offina. Sydämen asialla -sarjan hahmoja vieraili useasti sarjan alkuvaiheissa.[1]

Sarjan ensimmäisen tuotantokauden päähenkilönä oli Sydämen asialla -sarjan Claude Greengrass. Koska Greengrassia esittänyt Bill Maynard ei voinut terveydentilansa vuoksi enää esiintyä Sydämen asialla -sarjassa, hänelle kirjoitettiin Greengrassin rooli vuodepotilaana Elsinbyn sairaalassa. Sittemmin päähenkilöiksi ovat nousseet lääkärit Gordon Ormerod (Robert Daws) ja Jill Weatherill (Amy Robbins), kirurgi Rose (Denis Lill) sekä nuoret ja innokkaat lääkärit Jeff Goodwin, rugbyonnettomuudessa kuollut[2] David Cheriton sekä lääkärit Mike Banner, Nick Burnett ja Ralph Ellis. Päähenkilöihin kuuluvat myös yleismiehet Ken Hopkirk (Michael Starke) ja Alun Morris (Andy Wear) sekä Hopkirkin tytär Lizzie (Michelle Hardwick). Sairaanhoitajista tärkeimmät hahmot ovat ylihoitaja (Wendy Craig), sisar Brigid (Linda Armstrong), Stella Davenport (Natalie Anderson) ja Meryl Taylor, ambulanssinkuljettaja Frankie Robinson (Scott Taylor) sekä hoitajat Marian McKaig, Catherine Deane ja hoitajaopiskelija Faye Clarke.

Yksi hahmoista on Jean MacAteer, roolia esittää Glynis Barber, joka on useimmille entuudestaan tuttu 1980-luvun englantilaisesta TV-sarjan Taistelupari (Dempsey and Makepeace) pääroolista Harriet Makepeace.

Toinen Suomessa jo tutuksi tullut näyttelijä sarjassa on Gareth Hale (sarjasta Hale & Pace – Hauskat Pojat). Hale näyttelee Kyläsairaalassa vakituista hahmoa, Ken Hopkirkin serkkua Jack Belliä. Jack korvaa Kyläsairaalassa Ken Hopkirkin.

Sarjaa kuvattiin Whitbyssä ja Scarborough’ssa,[1] ulkotiloissa kuvattiin Scarborough’ssa ja sisätilakohtaukset kuvattiin St Luke’s Hospital -sairaalan entisellä synnytysosastolla Bradfordissa ja The Leeds Studios -tuotantotiloissa (Studio 4). St Luke’s Hospital valittiin, koska sitä ei ollut uudistettu muutamaan vuoteen ja se oli hyvin samankaltainen, kuin miltä 1960-luvun sairaala olisi näyttänyt.

Sarjan tunnusmusiikkina on The Spencer Davis Group -yhtyeen tunnetuksi tekemä kappale Somebody Help Me. Sen laulaa Ken Hopkirkia esittävä Michael Starke.

Sarjan näyttelijäkaartista Craig, Wear, Hardwick ja Anderson esiintyivät myös Emmerdale-sarjassa.[1]

Sairaala meren rannalla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyläsairaala on saanut jatkosarjan Sairaala meren rannalla (The Royal Today), jossa seurataan sairaalan nykyajan tapahtumia. Sarjaa on tehty 50 puolen tunnin osaa vuonna 2008. Suomessa sarjaa on esittänyt SuomiTV.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. a b c Jones, Craig: What the cast of The Royal are up to now nine years after the ITV drama ended examinerlive.co.uk. 16.8.2020. YorkshireLive. Viitattu 15.9.2023. (englanniksi)
  2. Tapahtuu 3. kauden 2. jaksossa Peli on kovaa (If Not For You)
Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.