Suvenniemen Eläintieteellinen asema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suvenniemen Eläintieteellinen asema
Sijainti Kajaani
Perustettu 1925
Suljettu 1939
Eläimiä 1000
Organisaatio
Omistaja Yksityisomistuksessa

Suvenniemen Eläintieteellinen asema oli Kajaanin maalaiskunnan Kuluntalahdessa vuosina 1925 – 1939 toiminut yksityinen eläintarha, jota ylläpiti saksalainen biologi ja vakooja Fritz Remmler veljensä insinööri Ingmar Remmlerin kanssa.

Eläintieteellinen asema toimi aluksi Suvenniemen tilalla ja toiminnan laajentuessa Tuovilankylän Syrjälässä. Remmlerit ostivat villieläimiä paikallisilta metsästäjiltä. Eläintarhassa on ollut suurpetoja kuten karhuja, susia, ilveksiä ja ahmoja. Myös muun muassa naali ja saukko ovat olleet edustettuina. Fritz Remmler koulutti myös petolintuja metsästystarkoitukseen. Riistaeläimiä Eläintieteellinen asema pyrki siirtoistuttamaan Keski-Eurooppaan. Remmlereillä oli välillä eksoottisempakin eläimiä kuten gepardi, kenguru ja strutsi. Enimmillään häkeissä oli noin tuhat eläintä.

Suvenniemen asemalla ja sen lähipiirissä kuvattiin myös jaksoja näytelmäelokuvaan Erämaan turvissa (1931), dokumenttielokuvaan Kalevalan mailta (1935), lastenelokuvaan Markus setä kertoo... (1938) sekä norjalaiseen näytelmäelokuvaan Suden verta (Bastard, 1940). [1]

Eläintieteellisen aseman toiminta päättyi Fritz Remmlerin karkotukseen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. EloNet : Markus-setä kertoo...-elokuvan taustatiedot
  2. Aarno von Bell: ”Suvenniemen eläintarha ja Fritz Remmler”, Kuluntalahti Nuasjärven rantakylä, s. 111 – 113. Kuluntalahden kyläyhdistys ry, 2013. ISBN 978-952-93-1645-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]