Suupohjan Sanomat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suupohjan Sanomat
Suupohjan Sanomat logo.svg
Lehtityyppi paikallinen sanomalehti
Julkaisija I-Mediat Oy
Levikki 3993 (LT 2012)
Perustettu 1897
Päätoimittaja Lotta Kallio[1]
Sitoutuneisuus sitoutumaton[2]
Kotikunta Kristiinankaupunki[1]
Kotimaa Suomi
Sivukoko tabloid[2]
Ilmestymistiheys torstaisin[2]
Kieli suomi
Aiheesta muualla
www.suupohjansanomat.fi

Suupohjan Sanomat on Kristiinankaupungissa keskiviikkoisin ilmestyvä sitoutumaton paikallinen sanomalehti. Lehden levikkialueeseen kuuluvat Kristiinankaupunki, Kaskinen, Isojoki, Karijoki sekä osaksi Teuva ja Närpiö.[2] Lehti on perustettu vuonna 1897, ja se on niin ollen Pohjanmaan maakunnan vanhin suomenkielinen paikallislehti.[1] Suupohjan Sanomien päätoimittajana toimii Lotta Kallio. Lehteä kustantaa Ilkka-Yhtymään kuuluva I-Mediat Oy[1] ja painaminen tapahtuu I-Print Oy:n painossa Seinäjoella.[2] Suupohjan Sanomat on myös Sanomalehtien Liiton jäsen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kristiinankaupunkiin perustettiin seudun ensimmäinen sanomalehti Ahti - aaltojen kuningas. Se oli entisen Vaasan läänin toinen suomenkielinen sanomalehti, sillä vain kuukausi ennen sitä aloitti läänin pääkaupungissa ilmestymisensä Waasan Sanomat.

Suupohjan Sanomien historia alkaa vuodesta 1897, jolloin marraskuun 20. päivänä ilmestyi Suupohjan Kaiun näytenumero. Varsinaisen ilmestymisensä lehti aloitti vuonna 1898. Vuonna 1920 nimeksi tuli Kristiinan Sanomat ja vuodesta 1933 lehti on ilmestynyt Suupohjan Sanomat nimellä.

Ahdin ja Suupohjan Kaiun perustaja oli kristiinalainen kauppias ja suomalaisuusmies Wilho Parmanen, joka monin tavoin edisti suomalaisuusaatetta paikkakunnalla ja lähiseudulla. Wilho Parmasen ohella Suupohjan sanomien pitkän historian keskeisiä henkilöitä ovat Kaarlo J. Paasonen, joka lehtiyrityksen omistajana, toimittajana ja sittemmin myös päätoimittajana kolmen vuosikymmenen ajan luotsasi Suupohjan Kaikua ja Kristiinan Sanomia monien vaikeuksien keskellä. Lisäksi Jorma Kiuasperä, jonka päätoimittaja- ja yritysjohtajaura kesti liki 33 vuotta. Kiuasperän perheen omistuksessa Suupohjan Sanomat, sitä julkaissut Kristiinan Sanomalehti Oy ja lehteä painanut Suupohjan Kirjapaino kokivat voimakkaan niin toimituksellisen, teknisen kuin taloudellisen nousukauden.

Esisopimus yrityksen myymisestä syntyi Ilkka Oy:n kanssa 28.1.1989 ja kauppakirjan osapuolet allekirjoittivat 27.6.1990. Kristiinan Sanomalehti Oy fuusioitiin vuoden 1995 lopulla emoyhtiö Ilkka Osakeyhtiöön. Kristiinankaupungissa Suupohjan Sanomat työllistää tällä hetkellä kahdeksan henkilöä. (Lähde: Martti Pänkälä: Suupohjan Sanomat 1897 - 1997)

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Toimittaja Tauno Riihiluomalle myönnettiin Paikallislehtien ensimmäinen journalistipalkinto vuonna 2009
  • Paikallislehtien Liiton etusivukilpailun 1. sija sarjassa alle 3-päiväiset
  • Sanomalehtien Liiton valtakunnallisen etusivukilpailun 2. palkinto sarjassa levikki alle 12.000

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Yhteystiedot (PDF) Suupohjan Sanomat. Viitattu 21.11.2020.
  2. a b c d e Mediakortti 2013 (PDF) Suupohjan Sanomat. Viitattu 26.4.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lehtiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.