Steve Clark

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Steve Clark
Steve Clark
Steve Clark
Henkilötiedot
Koko nimi Stephen Maynard Clark
Syntynyt23. huhtikuuta 1960
Hillsborough
Kuollut8. tammikuuta 1991 (30 vuotta)
Lontoo
Ammatti muusikko
Muusikko
Taiteilijanimi Valkoinen Salama
Riffimestari
Aktiivisena 1978–1991
Tyylilajit glam metal, hard rock
Soittimet kitara, laulu
Yhtyeet Def Leppard (1978–1991)
Electric Chickie (1977–1978)
Levy-yhtiöt Mercury Records
Island Records

Stephen Maynard Clark (23. huhtikuuta 1960 Hillsborough8. tammikuuta 1991 Lontoo) oli brittiläinen muusikko, joka toimi Def Leppard -yhtyeen kitaristina vuosina 1978-1991.

Clark syntyi ja kasvoi Hillsboroughissa, Sheffieldissä, Englannissa. Hän oli kiinnostunut musiikista varhaiselta iältä lähtien ja sai ensimmäisen kitaransa 11-vuotiaana. Ennen liittymistään Def Leppardiin tammikuussa 1978 hän oli soittanut cover-kappaleita yhtyeessä Electric Chickie. Viimeisinä vuosinaan Clarkia vaivasi alkoholismi. Hän kuoli vuonna 1991 masennuslääkkeiden, kipulääkkeiden ja alkoholin yliannostukseen.

Nuoruusvuodet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steve syntyi Hillsbroughissa, Sheffieldissä, Englannissa. Nuoresta iästään lähtien hän oli hyvin kiinnostunut musiikista, ja hänen ensimmäinen näkemänsä konsertti oli The Shadowsin esiintyminen, joka teki suuren vaikutuksen 6-vuotiaaseen Steveen. Steve aloitti kitaransoiton saatuaan ensimmäisen kitaransa 11-vuotiaana isältään, joka oli taksikuski. Steven isä oli suostunut antamaan kitaran hänelle sillä ehdolla, että hän opettelisi soittamaan sitä täydellisesti. Uransa aikana Def Leppardissa hän käytti pääasiassa Gibson-merkkisiä kitaroita. Toisinaan hän käytti myös Fender Stratocaster-mallin kitaroita. Tämäntyyppisen kitaran voi havaita hänen käytössään esimerkiksi Love Bites-kappaleen musiikkivideolla.

Ura Def Leppardissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen liittymistään Def Leppardiin Steve oli soittanut omassa pikkubändissään Electric Chickenissä. Samoihin aikoihin hän tapasi Def Leppardin perustajajäsenen, Pete Willisin ja kysyi yhtyeestä kitaristinpaikkaa. Hän liittyi Def Leppardiin tammikuussa 1978. Def Leppardin laulajan, Joe Elliottin mukaan Steve soitti koesoitoissa Lynyrd Skynyrd-yhtyeen Freebird-kappaleen, jonka jälkeen hänet valittiin kitaraan. Soittaessaan Def Leppardissa hänellä oli suuri vaikutusvalta yhtyeen musiikkiin ja sanoituksiin. Esiintyessään lavalla Pete Willisin kanssa hän sai lempinimen Riffimestari.

Pete Willisin lähtö oli Clarkille todella kova takaisku. Hän ei kuitenkaan jaksanut murehtia, sillä tilalle saapunut Phil Collen täytti saappaat erinomaisesti. Collen keksi Clarkille myös uuden lempinimen, Valkoinen Salama. Nimitys tulee Steven tavasta pukeutua valkoisiin vaatteisiin lavalle mentäessä. Steve soitti jokaisella Def Leppardin studioalbumilla yhtyeen debyyttilevystä On Trough The Night aina vuoden 1987 Hysteria-albumiin asti. Def Leppard omisti albuminsa Adrenalizen Steven muistolle. Levyllä on myös kappale White Lightning, joka tarkoittaa Valkoista Salamaa. Clark ehti myös kirjoittaa albumille joitain kappaleita.