Rick Savage

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Richard Savage
Rick Savage esiintymässä vuonna 2007.
Rick Savage esiintymässä vuonna 2007.
Henkilötiedot
Syntynyt2. joulukuuta 1960 (ikä 61)
Sheffield, South Yorkshire, Englanti
Ammatti Basisti, lauluntekijä
Muusikko
Aktiivisena 1977–
Tyylilajit Heavy metal
Hard rock
Soittimet Basso, kitara, koskettimet, laulu
Yhtyeet Def Leppard
Levy-yhtiöt Bludgeon Riffola, Mercury, Vertigo

Richard ”Rick” Savage (s. 2. joulukuuta 1960 Sheffield) on englantilaisen hard rock -yhtye Def Leppardin basisti ja yksi yhtyeen perustajista. Hänestä käytetään lempinimeä ”Sav”, jotta hän ei sekoittuisi yhtyeen toiseen Rickiin, rumpali Rick Alleniin.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rick Savage vietti lapsuutensa vanhempiensa Sally ja Ken Savagen, sekä veljiensä Bryanin ja Johnin kanssa Sheffieldissä. Hänen vanhempi veljensä John opetti Savagea soittamaan kitaraa, kun Savage oli kymmenen vuoden ikäinen. Savagen ensimmäisiä kappaleita, joita hän oppi soittamaan vanhalla akustisella kitaralla, oli mm. Rod Stewartin Maggie May.[1]

Savage oli nuoruudessaan hyvin kiinnostunut myös jalkapallosta. Noin kymmenvuotiaana hänet valittiin pelaamaan ”Sheffield Schools All-Star” -joukkueeseen. Savage pelasi joukkueessa noin kolme vuotta, kunnes ammattijoukkueiden kuten Sheffield Unitedin ja Sheffield Wednesdayn valmentajat huomasivat hänen kykynsä. Kummatkin joukkueet kutsuivat hänet harjoitteluohjelmaan. Sheffield Wednesday oli ollut jo pitkään liigan pohjalla, kun taas Sheffield Unitedilla oli hyvät tulevaisuudennäkymät. Savage liittyi Sheffield Unitediinlähde?. Hän pelasi joukkueessa kaksi vuotta, kunnes hänet erotettiin. Sen jälkeen hän päätti siirtyä musiikin pariin.

Atomic Mass ja Def Leppard[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rick Savage perusti ensimmäisen, nimettömän yhtyeensä ystävänsä Tony Kenningin kanssa. Siihen kuului myös pari muuta koulukaveria: kitaraa soittanut Peter Doubleday ja laulajana toiminut Nicholas MacKay. Myös Savage itse soitti kitaraa. Yhtye soitti pääosin cover-kappaleita.

Pete Willis kuuli nimettömästä yhtyeestä ja kysyi, voisiko hän liittyä siihen. Hänet otettiin vastaan ystävänsä basisti Paul Hampshiren kanssa. Doubleday korvattiin Petellä ja niin oli kasassa yhtye nimeltä Atomic Mass. He eivät koskaan soittaneet maksullisia keikkoja, vaan heidän ainoa oikea esityksensä oli Taptonin voimistelusalissa, jota myös Joe Elliott oli katsomassa.

Koulujen päätyttyä vuonna 1977 Savage, Pete ja Tony päättivät pysyä yhdessä yhtyeenä. Koska Pete oli kitaristina parempi, Savage päätti ryhtyä yhtyeen basistiksi. Myöhemmin rumpali Tony korvattiin Rick Allenilla ja Joe Elliott liittyi yhtyeeseen solistiksi ja Steve Clark toiseksi kitaristiksi. Samalla yhtyeen nimi vaihdettiin Def Leppardiksi.[2]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Savage asuu Sheffieldissä vaimonsa Paigen ja heidän kahden yhteisen poikansa, Scottin ja Tylerin, sekä Paigen tyttären Jordanin kanssa.

Savage sairastui 1990-luvulla Bellin halvaukseen, joka aiheutti hänelle kasvojen lihasten heikkenemisen. Hän on parantunut, mutta seuraukset sairaudesta ovat edelleen näkyviä varsinkin hänen ollessa uupunut.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lori: Savage Additude savageattitude.com. (englanniksi)
  2. Dickinson, Dave: Biographize: the Def Leppard story. Sidgwick & Jackson, 1995.