Vivian Campbell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vivian Patrick Campbell
CampbellDef.JPG
Henkilötiedot
Syntynyt25. elokuuta 1962 (ikä 59)
Belfast, Pohjois-Irlanti
Ammatti muusikko
Muusikko
Aktiivisena 1977–
Tyylilajit hard rock, blues-rock, heavy metal, glam metal
Soittimet kitara, laulu
Yhtyeet Sweet Savage, Dio, Trinity, Whitesnake, Riverdogs, Shadow King, Def Leppard, Clock, Thin Lizzy
Aiheesta muualla
Kotisivut

Vivian Patrick Campbell (s. 25. elokuuta 1962 Belfast, Pohjois-Irlanti) on irlantilainen kitaristi, joka tunnetaan parhaiten Def Leppard -yhtyeen kitaristina. Hän on soittanut Def Leppardissa vuodesta 1992 lähtien. Sen lisäksi hän on soittanut muun muassa Diossa vuosina 1983–1986.

Uran alkuajat ja Sweet Savage[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vivian Campbell aloitti kitaransoiton 12-vuotiaana. Hän liittyi Sweet Savageen ollessaan 15-vuotias. Vuonna 1980 Campbellin ollessa 18-vuotias Sweet Savage julkaisi ensimmäisen singlensä "Lady Marionin". Seuraavana vuonna he julkaisivat neljä singleä "Eye of the Storm", "Ground Zero", "The Raid" ja "Take No Prisoners", joka sisälsi myös kappaleen "Killing Time", josta Metallica myöhemmin teki cover-version albumilleen Garage Inc.. Myöhemmin Campbell jätti Sweet Savagen ja liittyi Dioon vuonna 1983.

Dio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Campbell liittyi Dioon, yhtyeeseen kuuluivat laulaja Ronnie James Dio ja rumpali Vinny Appice. Myös entinen Rainbow- basisti Jimmy Bain liittyi yhtyeeseen ja tällä kokoonpanolla syntyi albumi Holy Diver, joka sisälsi yhtyeen kuuluisimmat kappaleet "Holy Diver", "Rainbow In The Dark" ja "Don't Talk To Strangers". Ronnie James Dio ja Jimmy Bain soittivat levyllä koskettimia ja koska se olisi ollut keikoilla hankalaa, yhtyeeseen liittyi kosketinsoittajaksi Claude Schnell. Yhtye palasi levytysstudioon ja tuloksena oli kesällä 1984 julkaistu The Last in Line, jonka nimikappale on myös hyvin tunnettu. Sen jälkeen yhtye lähti kiertueelle ja julkaisi kiertuevideon A Special From The Spectrum. Samalla kokoonpanolla julkaistiin vuonna 1985 vielä albumi Sacred Heart. Albumin jälkeisen kiertueen jälkeen Campbell erosi yhtyeestä ja hänet korvasi Craig Goldy.

Whitesnake[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1987 Campbell liittyi Whitesnakeen John Sykesin tilalle. Yhtye lähti maailmankiertueelle riveissään kitaristit Campbell ja Adrian Vandenberg, laulaja David Coverdale, rumpali Tommy Aldridge ja basisti Rudy Sarzo. Campbell erotettiin vuosien 1987-1988 kiertueen jälkeen "negatiivisen asenteen" vuoksi.

Def Leppard[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campbell liittyi Def Leppardiin vuonna 1992 julkaistun Adrenalize albumin jälkeen. Hän liittyi yhtyeeseen kuolleen Steve Clarkin tilalle. Def Leppardiin kuuluivat Campbellin lisäksi laulaja Joe Elliott, kitaristi Phil Collen, basisti Rick Savage ja rumpali Rick Allen. Sama kokoonpano on mukana edelleen. Campbell on tehnyt Def Leppardin kanssa albumit Retro Active (1993), Slang (1996), Euphoria (1999) ja X (2002) sekä 1970-luvun rock-klassikoista kootun cover-albumin Yeah! (2006) ja vuonna 2008 ilmestyneen albumin Songs from the Sparkle Lounge.

Sivuprojektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Def Leppardin ohella Campbell on soittanut yhtyeissä Clock ja Riverdogs. Vuonna 2005 hän julkaisi soololevyn Two Sides Of If. Sen lisäksi Campbell oli mukana tekemässä Shadow Kingin levyä Shadow King, vuonna 1991.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän sairastaa syöpää, joka on uusiutunut kesäkuussa 2015. [1]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shadow King[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Def Leppard[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soolotuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Huippurokkarin syöpä uusinut - soitti Suomessa tässä kuussa 21.6.2015. Iltalehti.fi. Viitattu 22.6.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]