Shadow King

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Shadow King oli lyhytikäiseksi jäänyt hard rock -yhtye, jonka muodostivat kitaristi Vivian Campbell, laulaja Lou Gramm, basisti Bruce Turgon ja rumpali Kevin Valentine. Yhtyeen ainoa albumijulkaisu oli vuoden 1991 Shadow King. Vaikka kiertuekin oli suunnitteilla, yhtye ehti esiintyä yhdessä vain kerran ennen hajoamistaan.

Yhtyeen synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Foreignerin laulajan Lou Grammin julkaistua toisen soololevynsä Long Hard Lookin vuonna 1990 hän ja yhtyekaveri Bruce Turgon alkoivat kehitellä materiaalia uudelle albumille. Levyn piti alun perin olla Grammin soolo, mutta jossakin vaiheessa heistä alkoi tuntua siltä, että levy toimisi paremmin oikean yhtyeen voimin. Gramm ja Turgon jatkoivat uusien kappaleiden kirjoittamista ja esiäänitystä sekä järjestivät koesoittoja rumpalille ja kitaristille. Gramm ehdotti kitaristiksi muun muassa Diossa ja Whitesnakessa soittanutta Vivian Campbelliä, jonka kanssa hän oli jo työskennellyt ensimmäisellä soololevyllään. Levy-yhtiö Atlantic ehdotti rumpalin paikalle Kevin Valentinea. Koesoittojen jälkeen yhtyeen kokoonpano oli päätetty.

Shadow King[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nelikon ensimmäinen projekti yhtyeenä oli äänittää kappale ”One Dream” seikkailuelokuva Highlander 2 – Paluun (1991) soundtrackille. Tämän jälkeen varattiin studioaikaa albumin nauhoittamiseen. Pääosa materiaalista oli Grammin ja Turgonin käsialaa, tosin oli puhetta myös myöhemmin yhtyeeseen liittyneiden Campbellin ja Valentinen suuremmasta osuudesta seuraavalla albumilla.

Yhtyeen nimi lähti Grammin ehdotuksesta ja sen katsottiin kuvastavan sitä, että kaikki jäsenet olivat aikaisemmin soittaneet suuryhtyeiden varjossa (engl. shadow) ja olivat nyt valmiita astumaan esiin varjoista. Levy ilmestyi loppuvuodesta 1991. Kansainvälisesti julkaistu singlevalinta ”I Want You” sai Atlanticin tuella niin radio- kuin videosoittoakin. Suunnitteilla oli myös Britannian ja Yhdysvallat kattava kiertue, joka olisi päättynyt keväällä 1992. Ensimmäinen, MTV Europen Headbanger's Ballin kattavasti mainostama konsertti oli Lontoon Astoria-teatterissa 13. joulukuuta 1991 (mukana konsertissa oli losangelesiläinen sessiokosketinsoittaja Rick Serrate). Tämä ensimmäinen esiintyminen yhdessä jäi kuitenkin myös heidän viimeisekseen. Jäsenet ymmärsivät, ettei ”keinotekoisesti” koottu yhtye toiminut lavalla.

Hajoaminen ja myöhemmät vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hieman konsertin jälkeen yhtyeen jäsenet tulivat omiin johtopäätöksiinsä Shadow Kingin tulevaisuudesta. Turgon päätti mieluummin keskittyä Grammin sooloprojektiin kuin Shadow Kingiin. Vaikka taustalla kiertueen Amerikan-osuutta koetettiinkin edelleen järjestää, Campbell ilmoitti jättävänsä yhtyeen. Jonkin aikaa eli suunnitelma kysyä kitaristiksi Mister Misterissä soittanutta Steve Ferrisiä, mutta lopulta kiertue peruttiin ja yhtyeen tie tuli päätökseensä.

Gramm ja Turgon jatkoivat yhteistyötään ja alkoivat työskennellä Grammin uuden soololevyn parissa. Campbell liittyi Def Leppardiin täyttämään huumeisiin menehtyneen Steve Clarkin paikkaa. Valentine liittyi hard rock -yhtye Cinderellan kokoonpanoon heidän vuoden 1994 Still Climbing -kiertueelleen.

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]