Sodom

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sodom
Sodom Bangkokissa vuonna 2007.
Sodom Bangkokissa vuonna 2007.
Tiedot
Toiminnassa 1981
Tyylilaji thrash metal, black metal, death metal, speed metal
Kotipaikka Saksa Gelsenkirchen, Saksa
Laulukieli englanti ja saksa
Jäsenet

Tom Angelripper, basso, laulu
Markus "Makka" Freiwald, rummut
Bernemann, kitara

Entiset jäsenet

ks. Entiset jäsenet

Levy-yhtiö

Steamhammer
BMG
SPV
Drakkar

Aiheesta muualla
Kotisivut

Sodom on saksalainen vuonna 1981 perustettu thrash metal -yhtye. Yhtyeellä on ollut pitkän uransa aikana monia eri kokoonpanoja, mutta nykyinen kokoonpano on säilynyt vuodesta 1997 asti. Sodom on ensimmäinen thrash metal -yhtye, jonka albumi on päässyt myyntilistoille.[1]

Sodom on englantia ja tarkoittaa Sodomaa. Sodomin alkupään tuotanto eroaa muusta thrashista olemalla enemmän black metal -vaikutteista sekä brutaalimpaa, ja yhtyettä pidetäänkin yhtenä black metalin edelläkävijöistä muun muassa Bathoryn ohella. Sodomin promolause sen alkuaikoina olikin "rankempi kuin Venom, nopeampi kuin Metallica ja brutaalimpi kuin Slayer".[1]

Tom Angelripper esiintyy vuonna 2016.

Sodom on nimennyt joka albumin kyseisen albumin parhaan kappaleen mukaan, vuoden 2006 Sodom-albumilla tehtiin kuitenkin poikkeus, kun albumilta ei löytynyt ylivoimaisesti parasta kappaletta (virallisen Tuska-liitteen mukaan),[2] kun taas haastattelun mukaan yhtye juhlistaa nykyisen kokoonpanon kymmenvuotispäivää ilman "salaista viestiä".

Sodomin laulajalla Tom Angelripperillä on myös sooloura ja hän on julkaissut kahdeksan albumia. Angelripper on myös monesti todennut, että Sodom kykenisi julkaisemaan uuden studioalbumin joka vuosi, mutta levy-yhtiö ja muut tekijät tulevat vastaan siinä asiassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perustaminen (1981–1986)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alussa yhtye otti vaikutteita yhtyeiltä kuten Motörhead ja Venom. He julkaisivat kaksi demoa (Witching Metal ja Victims of Death), jotka johtivat levytyssopimukseen Steamhammerilla. Levytyssopimuksen syy oli itse asiassa se, että Steamhammerin edustajan (Manfred Schuetz) mielestä Sodom oli niin huono että hänen oli tehtävä heidän kanssaan levy.[1] Nykyään Sodomin kummatkin demot ovat keräilyharvinaisuuksia, tosin ne saa käsiinsä epävirallisina bootleg-versioina muun muassa The Sins of Sodom -albumilla. Aggressor lähti yhtyeestä ennen In the Sign of Evil -EP:n (1984) julkaisua ja hänet korvattiin Grave Violatorilla, mutta hänkään ei kauan ollut yhtyeessä. Debyyttialbumilla, Obsessed by Cruelty (1986), hänet korvattiin Destructorilla. Kuitenkin kyseisen albumin jälkeen Destructor liittyi Kreatoriin. Nämä levyt saivat monet luulemaan Sodomin jäseniä saatananpalvojiksi ynnä muun pahuuden harjoittajiksi.

Vuoden 1986 Sodomin lyhyen tauon aikana yhtyeen rumpali Chris Witchhunter matkusti Ruotsiin harjoittelemaan Bathoryn kanssa tulevaa kiertuetta. Kiertueella olisi ollut myös Destruction sekä Celtic Frost, mutta kiertue ei koskaan toteutunut ja Witchhunter palasi Saksaan.

Läpimurto (1987–2000)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodomin läpimurtoalbumi, Persecution Mania (1987), julkaistiin taas uudella kitaristilla, Frank Blackfirella. Persecution Manialla ei enää ollut black metal -vaikutteita, ja sen tarkoitus olikin poistaa sataananpalvonta yms. luulot Sodomista. Tilalle kuitenkin tuli väitteitä, että Sodomin jäsenet olisivat natseja, tätäkään he eivät ole. Natsiväitteet johtuivat kappaleesta "Bombenhagel", jossa on muun muassa pätkä Saksan kansallislaulua.[1] Livealbumi Mortal Way of Live seurasi vuotta myöhemmin. Seuraava albumi, Agent Orange (1989), toi Sodomille vieläkin enemmän julkisuutta. Siitä lähtien Sodom on ollut yksi niistä kolmesta suuresta saksalaisesta thrash metal -yhtyeistä, kaksi muuta ovat Kreator ja Destruction. Taas uutta kitaristia tarvittiin, kun Blackfire lähti liittyäkseen Kreatoriin. Uusi kitaristi oli Michael Hoffman.

Bernd "Bernemann" Kost soittamassa vuonna 2016.

Tällä kokoonpanolla Better Off Dead -albumi julkaistiin vuonna 1990. Etelä-Amerikan kiertueella Hoffman kuitenkin halusi jäädä Brasiliaan, joten hän erosi yhtyeestä. Tällä kertaa uusi kitaristi oli Andy Brings. Bringsin kanssa nauhoitettiin uusi albumi, Tapping the Vein (1992), joka oli enemmän death metal -vaikutteista kuin ennen. Vaikka uusi Sodom olikin rankempaa kuin ennen, on Tapping the Vein yksi heidän kiinnostavimmista albumeistaan. Tämä albumi oli myös viimeinen rumpali Chris Witchhunterin kanssa, jonka Angelripper erotti Sodomista.[1] Hänet korvattiin Atomic Steifillä.

Tällä kokoonpanolla taas nauhoitettiin seuraava albumi, Get What You Deserve (1994). Tällä albumilla oli kaikki death metal -vaikutteet poissa, mutta tilalle oli tullut hardcore-vaikutteet. Huolimatta todella epäsuositusta kansikuvasta, Get What You Deserve oli suuri askel yhtyeelle eteenpäin taiteellisesti, vaikka monet fanit pettyivätkin uudesta suuntauksesta. Tämä myös aloitti vähemmän kansainvälisen tunnettavuuden Sodomille, kun thrash hukkasi kaupallisuutta 1990-luvulla. Tässä vaiheessa Angelripper aloitti oman soolouran. Sodomin toinen livealbumi, Marooned Live, julkaistiin samana vuonna.

Seuraava albumi, Masquerade in Blood, julkaistiin vuonna 1995. Taas kitaristi vaihtui, tällä kertaa kitaran varteen tarttui Strahli. Hänkään ei tosin kauan yhtyeessä ollut, kun hänet erotettiin huumeongelmien takia. Myös Atomic Steif lähti ja Angelripper etsi nyt kitaristia sekä rumpalia. Kitaristiksi valittiin Bernemann ja rumpaliksi Bobby Schottkowski.

Uudella kokoonpanolla julkaistiin albumi 'Til Death Do Us Unite vuonna 1997. Ilmeisesti tämä kokoonpano toimii yhtyeen jäsenistä, koska kyseinen kokoonpano on edelleen käytössä. Vuonna 1999 julkaistiin albumi Code Red, jonka soundi oli kuin 1980-luvun thrash metallissa. Samalla tyylillä julkaistiin M-16 (2001), joka on konseptialbumi, aiheena Vietnamin sota. Levyn nimi viittaa M-16-rynnäkkökivääriin. Albumia seurasi kiertue Kreatorin ja Destructionin kanssa.

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodom Tuska Open Air Metal Festivalissa vuonna 2006.

Kolmas livealbumi (tupla-CD), One Night in Bangkok, nauhoitettiin Bangkokissa vuonna 2003, julkaisu oli myös sinä vuonna. Vuonna 2005 julkaistiin kauan odotettu Sodomin ensimmäinen DVD-julkaisu, tupla-DVD Lords of Depravity Part I. Uusin albumi, Sodom, julkaistiin Saksassa 21. huhtikuuta, muualla Euroopassa 24. huhtikuuta ja Yhdysvalloissa 9. toukokuuta 2006.

Yhtye julkaisi uudelleennauhoitetun version In the Sign of Evil -EP:stä vuonna 2007, tälle versiolle tuli seitsemän bonus-kappaletta jolloin EP:stä tuli pitkäsoitto. Tämä albumi on nimeltään The Final Sign of Evil ja se julkaistiin Saksassa 28. syyskuuta, muualla Euroopassa 1. lokakuuta ja Pohjois-Amerikassa 9. lokakuuta 2007. Alkuperäistä masteroitua versiota käytettiin albumin promo-versiossa, mutta Angelripper sekä levyn tuottaja Toto eivät olleet tyytyväisiä siihen, joten lopullinen versio kuulostaa hieman erilaiselta. Lopullisessa versiossa joitain osia kappaleessa Witching Metal on myös uudelleennauhoitettu.

Vuoden 2008 huhtikuussa Hell's Headbangers julkaisi Sodom-tribuuttialbumin, jolla Sodomia versioi muun muassa Toxic Holocaust sekä Nocturnal. Albumi julkaistiin vain vinyylinä.

Yhtye tekee tällä hetkellämilloin? uutta materiaalia uutta albumia varten, sekä uutta tupla-DVD-julkaisua, Lords of Depravity Part II:a. Alkuperäisen suunnitelman mukaan DVD olisi julkaistu vuoden 2007 lopussa, mutta julkaisu kuitenkin lykkääntyi useaan kertaan. Lords of Depravity Part II tullaan julkaisemaan vuonna 2010, 28. kesäkuuta Euroopassa ja 13. heinäkuuta Yhdysvalloissa.päivitettävä

Yhtyeen alkuperäinen rumpali, Chris Witchhunter, kuoli maksan vajaatoimintaan 42 vuoden ikäisenä 7. syyskuuta 2008.[3]

Esiintymiset Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Sodom on esiintynyt viisi kertaa pitkän uransa aikana. Debyytti oli kesällä 1990 Giants of Rock -festivaaleilla Hämeenlinnan Ahveniston moottoriradalla ja toinen kerta 24. tammikuuta 2002 Nosturissa Helsingissä. Sodomin kolmas esiintyminen oli 2. heinäkuuta 2006 Tuska Open Air Metal Festival -festivaaleilla. Neljäs esiintyminen oli 13. elokuuta 2011 Jalometalli 2011 Summerfest -festivaaleilla. Viides esiintymien oli SteelFest -festivaaleilla 24. Toukokuuta 2013.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Frank Testegen – (1983–1984)
 • Josef Dominic – (1984–1985, 2007)
 • Michael Wulf – (1985–1986, myöh. Kreator)
 • Uwe Christophers – (kiertueella v. 1986)
 • Frank Gosdzik – (1987–1989, 2006)
 • Uwe Baltrusch – (kiertueella 1989/1990)
 • Michael Hoffman – (1990)
 • Andy Brings – (1991–1995)
 • Dirk Strahlimeier – (1995–1996)
 • Christian Dudek – (1983–1992, 2007)
 • Guido Richter – (1993–1996)
 • Bobby Schottkowski – (1997–2010)

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit

Livealbumit

Kokoelmat

EP:t

Demot

 • Witching Metal  (1983)
 • Victims of Death  (1984)

Bootlegit

Promot

 • Get What You Deserve  (1993)

Videografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DVD:t

VHS:t

 • Mortal Way of Live  (1988)
 • Live in der Zeche Carl  (1994)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e Lords of Depravity Part I:n historia-DVD.
 2. Sue-lehden välissä jaettu virallinen Tuska-liite (2006).
 3. http://www.discogs.com/artist/Sodom
 4. Jonna Ikonen: Sodomilta uusi musiikkivideo – 1982 (Remix) katsottavissa tästä Inferno. 30.09.2023. Viitattu 1.10.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]