Kreator

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kreator
Tiedot
Toiminnassa 1982
Tyylilaji thrash metal
Kotipaikka  Saksa
Laulukieli englanti
Jäsenet

Miland ”Mille” Petrozza
Jürgen ”Ventor” Reil
Sami Yli-Sirniö
Frédéric Leclercq

Levy-yhtiö

Nuclear Blast
Noise Records
Epic Records
Steamhammer

Aiheesta muualla
Kotisivut

Kreator on saksalainen thrash metal -yhtye. Se on kotoisin Essenin kaupungista ja yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista thrash metal -yhtyeistä. Sen soundia on usein verrattu kahteen muuhun tunnettuun saksalaiseen thrash-yhtyeeseen, Sodomiin ja Destructioniin. Kreatorin kantavat voimat ovat laulaja-kitaristi Mille Petrozza ja rumpali Jürgen ”Ventor” Reil, joista Petrozza on ollut yhtyeessä alusta lähtien ja Reilkin koko ajan lukuun ottamatta vuonna 1995 julkaistua albumia Cause for Conflict. Kreator on ollut läpi historiansa yksi maailman ahkerimmin keikkailevista yhtyeistä, parhaimmillaan yli 300 keikan vuositahdilla.

Yhtye aloitti vuonna 1982 keulahahmo Mille Petrozzan kuultua Venomin musiikkia. Yhtyeen ensimmäinen nimi oli Tormentor, mutta se vaihdettiin pian Kreatoriksi. Yhtye julkaisi vuonna 1985 debyyttialbuminsa Endless Pain, jonka kappaleita ovat esimerkiksi ”Tormentor” ja ”Flag of Hate”. Tämän jälkeen yhtye julkaisi tunnetuimmat levynsä levynsä Pleasure to Kill (1986), Terrible Certainty (1987), Extreme Aggression (1988) ja Coma of Souls (1990). Levyiltä löytyvät myös Kreatorin tunnetuimmat kappaleet, kuten ”Extreme Aggression”, ”Pleasure to Kill”, ”Riot of Violence”, ”Under the Quillotine”, ”Toxic Trace”, ”Behind the Mirror”, ”When the Sun Burns Red”, ”Some Pain Will Last” ja ”Terror Zone”. Erityisesti albumit Extreme Aggression, Coma of Souls ja Pleasure to Kill luetaan usein maailman parhaiden thrash metal -levyjen joukkoon. Extreme Aggression -kiertueelta on myös julkaistu yhtyeen tunnetuin livevideo ”Live in East Berlin 1990”, jossa yhtye esiintyy ensimmäisten joukossa ellei peräti ensimmäisenä Itä-Berliinissä muurin murtumisen jälkeen.

1990-luvun alussa alkanut maailmanlaajuinen grunge- ja nu metal -villitys erkaannutti Kreatoria monien muiden yhtyeiden tapaan klassisesta 1980-luvun thrashistä sekä heavy metalista ja yhtye muutti ilmaustaan aggressiivisesta metallista kokeellisempaan ja rauhallisempaan, hieman konemusiikin ja goottirockin väliin sijoittuvaan metalliin. Tyylinvaihdos ei luonnollisesti ollut kaikkien fanien ja kriitikoiden mieleen. Ensimmäinen uuden tyylisuunnan levy oli alkuvuodesta 1993 julkaistu Renewal, jolta löytyvät muun muassa kappaleet ”Winter Martyrium”, ”Renewal” ja ”Brainseed”. Albumi tyydytti vielä jollakin tavalla vanhan koulukunnan faneja, mutta sen jälkeen julkaistut Cause for Conflict (1995), Outcast (1997) ja erityisesti Endorama (1999) eivät sitä enää tehneet. Cause for Conflict ja Outcast olivat monen fanin mielestä puuduttavia eikä niillä ollut juurikaan tekemistä yhtyeen alkuperäisen linjan kanssa. Endorama lähenteli jopa rockia tai poppia. Tosin näiltäkin levyiltä löytyy positiivisemmin vastaanotettuja kappaleita, kuten Outcastin ”Phobia”.

Yhtye ”palasi juurilleen” vuonna 2001 julkaistulla albumilla Violent Revolution, joka oli monen fanin ja kriitikon mieleen. Albumi oli tyylillisesti lähempänä Kreatorin alkuvuosia kuin 1990-luvun julkaisuja. Violent Revolutionia seurasi vuonna 2005 julkaistu Enemy of God, joka oli entistäkin selkeämpi paluu yhtyeen juurille. Muun muassa albumin nimikappale ”Enemy of God” muistuttaa läheisesti Coma of Souls -albumia ja sen nimikappaletta. Sittemmin yhtye on julkaissut albumit Hordes of Chaos (2009), Phantom Antichrist (2012), Gods of Violence (2017) ja Hate Über Alles (2022).

Entiset jäsenet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Michael Wulf – Kitara (1986)
  • Jörg ”Tritze” Trzebiatowski – kitara (1986–1989)
  • Frank ”Blackfire” Gosdzik – kitara (ex-Sodom) (1989–1996)
  • Tommy Vetterli – kitara (1996–2001)
  • Roberto ”Rob” Fioretti – basso (1982–1992, perustaja)
  • Andreas Herz – basso (1992–1994)
  • Christian Giesler – basso (1994–2019)
  • Joe Cangelosi – rummut (1994–1996)
  • Bogusz Rutkiewicz – basso (yksi keikka Budapestissä, 1988)


Studioalbumit

Livealbumit

Kokoelma-albumit

EP:t

Singlet

  1. Amit Sharma published: Mille Petrozza on 35 years of Kreator, essential gear and advice for guitarists MusicRadar. 26.1.2017. Viitattu 22.7.2022. (englanniksi)