Signe Yletyinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Signe Irene Yletyinen
Signe Fagerström Tammisaaressa v. 1917
Signe Fagerström Tammisaaressa v. 1917
Henkilötiedot
Syntynyt 10. joulukuuta 1900
Hanko
Kuollut 11. marraskuuta 1985
Helsinki
Kansalaisuus  Suomi
Taiteilija
Ala taidemaalari
Taidesuuntaus naturalismi ja ekspressionismi

Signe Irene Yletyinen (o.s. Fagerström, 16. joulukuuta 1900 Hanko11. marraskuuta 1985 Helsinki) oli suomalainen taidemaalari.

Taiteellinen koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Signe Yletyinen kävi koulunsa Hangossa ja Tammisaaressa, mutta muutti Helsinkiin 1920-luvun alussa ja pääsi samoihin aikoihin erityislahjakkaana opiskelijana Ateneumin piirustuskoulun iltalinjalle. Varsinaisesti hän opiskeli Vapaassa taidekoulussa noin 1945–1949. Täällä hänen opettajinaan toimivat muun muassa Sulho Sipilä, Unto Pusa, Johannes Gebhard ja Sam Vanni. Lisäksi hän otti yksityistunteja Ruotsissa ja Norjassa, jossa opettajana mm. Einar Halfdan Berger.

Ompeluateljee[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yletyinen maalasi jatkuvasti Ateneumin piirustuskoulun jälkeen, mutta teki varsinaisen päätyönsä Bersinin ompeluateljeessa Bulevardilla. Siellä hän sai täydellisen ompeluopin ja suoritti räätälitutkinnon. Hän suunnitteli esimerkiksi iltapukuihin vaativia paljetti- ja helmikoristeluja ja valmisti juhlapukujen kukkakoristeet. Ateljee Bersin muutti Yhdysvaltoihin 1920-luvun puolivälissä, jonka jälkeen Yletyinen perusti oman ompeluateljeen. Hänellä oli kaksi apulaista, mutta hän suunnitteli, leikkasi ja teki sovitukset itse.

Sota-ajan vaikeudet kuitenkin pakottivat hänet luopumaan ateljeestaan ja työntekijöistään, mutta hän jatkoi työskentelyä kotonaan lähimmille asiakkailleen. Tällöin hänellä heräsi halu jatkaa taideopintojaan, jolloin hän pyrki ja pääsi Vapaaseen taidekouluun kokopäiväisesti.

Signe Yletyinen maalaamassa tunturimaisemaa Norjan Lofooteilla v. 1953

Maalausmatkat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yletyinen teki 1940- ja 1950-luvuilla useita maalausmatkoja kesäisin muun muassa Norjan Lofooteille sekä muualle Pohjois-Norjaan, Tanskaan ja Ruotsiin. Matkoillaan hän myi runsaasti töitään paikallisille asukkaille. Hän maalasi kunkin paikkakunnan maisema-aiheita. Nämä maalaukset olivat suosittuja ja asukkaat usein suorastaan jonottivat niitä ostaakseen. Hän sai myös tilauksia asiakkaiden toivomista aiheista. Lisäksi hän piti useita näyttelyitä eri matkakohteissaan.

Tyyli ja työskentelytapa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Signe Yletyisen maalaustyyli oli alkuvaiheessa naturalistinen, mutta muuttui jo varhain ekspressionistiseksi. Hän oli taidokas värien soinnuttelija, joka ei kuitenkaan sortunut hempeään makeuteen. Akvarellit hän maalasi tavalla, johon vain hyvin tekniikkaan perehtynyt kykenee.

Yletyinen käytti aina vain parhaita materiaaleja, muun muassa parhaita ranskalaisia värejä ja pellavakankaita. Hän preparoi kankaat ja pingotti ne kiilakehyksiin itse vanhojen opettajien opin mukaan ja luonnosteli öljyvärityöt aina ensin hiilellä kankaalle. Luonnostelutyön hän teki aina huolellisesti kunnes oli tulokseen tyytyväinen. Akvarelleihin hän käytti vain laadukkaita papereita.

Aiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Yletyinen maalasi mielellään kesähuvilallaan Tammisaaren Tenholassa saaristomaisemia. Lisäksi useita hänen töitään syntyi Espoon Saarijärven maisemissa ja Mikkelin Otavassa.

Kukka-asetelmat olivat myös hänen lempiaiheitaan. Niitä syntyi runsaasti sekä akvarelleina että öljyväritöinä. Muotokuvamaalaus oli myös hänen sydäntään lähellä, ja hän teki useita muotokuvia tilaustyönä muun muassa puolustusministeri Emil Skogin vaimosta Toini Skogista, NMKY:n pääsihteeristä Verner J. Aurolasta ja Ester Toivosen äidistä Lempi Helteestä.

Näyttelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yletyinen piti useita näyttelyitä 1940- ja 1950-luvuilla esimerkiksi Kumlinin Taidesalongissa Helsingissä, muualla Suomessa sekä maalausmatkojensa yhteydessä Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa.

Viimeiset työt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yletyinen maalasi aivan viime vuosiinsa saakka. Viimeiset työnsä hän teki 1980-luvun alussa kotonaan Helsingissä, ja ne olivat lähinnä kukka-asetelmia. Signe Yletyinen kuoli 11.11.1985 Helsingissä miehensä Arthur Yletyisen (1899–1977) syntymäpäivänä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]