Salamavaras

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Percy Jackson – Salamavaras
Percy Jackson and the Olympians – The Lightning Thief
Alkuperäisteos
Kirjailija Rick Riordan
Kansitaiteilija John Rocco
Kieli englanti
Genre fantasia, lasten- ja nuortenkirjallisuus
Kustantaja Miramax Books, Puffin Books, Disney-Hyperion
Julkaistu 1. heinäkuuta 2005
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 377
Suomennos
Suomentaja Ilkka Rekiaro
Kustantaja Otava
Julkaistu 20. toukokuuta 2008
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 367
ISBN 0-7868-5629-7
Sarja: Percy Jackson
Seuraava Hirviöidenmeri
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Salamavaras (engl. The Lightning Thief) on yhdysvaltalaisen Rick Riordanin kirjoittaman fantasiakirjasarjan ensimmäinen osa. Kirjan päähenkilö on 12-vuotias newyorkilainen Percy Jackson, joka saa tietää olevansa puolijumala. Sarja perustuu kreikkalaiseen mytologiaan ja sen on Suomessa kustantanut Otava. Salamavaras on ollut kansainvälisesti palkittu myynti- ja arvostelumenestys.

Kirjaan pohjautuva elokuva Percy Jackson: Salamavaras sai ensi-iltansa vuonna 2010, ja kolme vuotta myöhemmin se sai jatko-osan Percy Jackson: Hirviöidenmeri. Molemmissa elokuvissa Percy Jacksonia esittää Logan Lerman. Elokuvasarjaan suunniteltiin Titaanien kirous -kirjan pohjalta kolmatta elokuvaa, mutta sittemmin tuotanto peruutettiin.[1] Disney+-palvelua varten käsikirjoitetaan kuitenkin uutta Percy Jackson -televisiosarjaa, joka ei ole yhteydessä elokuviin.[1] Riordan on mukana käsikirjoittamassa sarjaa.[1] Sarja julkaistaan vuoden 2024 aikana.[1]

Sarjan kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Salamavaras (alkuteos The Lightning Thief julkaistu 2005, suomeksi 2008)
  • Hirviöidenmeri (alkuteos The Sea of Monsters julkaistu 2006, suomeksi 2009)
  • Titaanien kirous (alkuteos The Titan’s Curse julkaistu englanniksi 1. toukokuuta 2007, suomeksi 2009)
  • Labyrinttitaistelu (alkuteos The Battle of the Labyrinth julkaistu englanniksi 6. toukokuuta 2008, suomeksi 2010)
  • Jumalten sota (alkuteos The Last Olympian julkaistu englanniksi 5. toukokuuta 2009, suomeksi 2010)

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Percy Jackson[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan 12-vuotias päähenkilö Percy Jackson asuu äitinsä Sally Jacksonin ja tämän nykyisen miehen Gabriel Uglianon kanssa New Yorkissa. Percyllä on luku- ja tarkkaavaisuushäiriö, joiden vuoksi hän ei menesty koulussa. Pian hän saa kuitenkin tietää olevansa määrittämättömän jumalan puoliverinen jälkeläinen ja pääsee Puoliveristen leirille kaltaistensa kanssa.

Grover Underwood[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grover on Percyn paras ystävä ja paljastaa poikien lähdettyä Yancy Academysta hänen olevan satyyri. Hänen piti suojella Percyä vaaroilta, vaikka Percy onkin koko vuoden ajatellut asian olevan aivan toisin päin. Groverin virallinen nimike on "Kaitsija", ja hän on 28-vuotias. Grover on ollut kuudesluokkalaisen tasolla jo kuusi vuotta, sillä satyyrit ikääntyvät ulkonäöllisesti ihmisiä hitaammin.

Annabeth Chase[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Percy tapaa Annabeth-nimisen kultakutrisen tytön Puoliveristen leirillä, ja myöhemmässä vaiheessa Annabeth auttaa Percyä hyvin paljon. Annabethin isä on tavallinen ihminen ja työskentelee professorina West Pointin sotilasakatemiassa. Annabethin äiti taas on Athene, viisauden ja sodan jumalatar. Annabeth on ollut Puoliveristen leirillä seitsenvuotiaasta asti, ja hänen kaulanauhassaan on viisi eriväristä savihelmeä sekä isänsä luokkasormus.

Muut hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zeus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zeus on ylijumala, taivaan ja Olympoksen ja niiden myötä koko maailmankaikkeuden hallitsija. Zeus suisti vallasta isänsä, titaani Kronoksen. Zeuksen ase ja tärkein tunnus on salama. Zeuksen veljet ovat Haades ja Poseidon. Zeuksen yhden puoliverisen lapsen nimi on Thaleia.

Hera[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hera on avioliiton jumalatar. Hän on naimisissa Zeuksen kanssa.

Haades[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haades on maanalaisen kuoleman valtakunnan hallitsija. Hän on Zeuksen ja Poseidonin veli, joka voitti manalan herruuden noppapelissä. Haades hallitsee kaikkia maan alla olevia arvometalleja ja muita rikkauksia ja omistaa näkymättömäksi tekevän Pimeyden kypärän. Haades on kiero jumala, joka yrittää syrjäyttää veljensä vallasta.

Poseidon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poseidon on meren jumala, myrskyjen ja maanjäristyksien hallitsija. Hän on Haadeksen ja Zeuksen kiivasluontoinen veli, joka kantaa tuntomerkkinään kolmikärkistä atrainta. Lisäksi hän on Percyn isä.

Athene tai Pallas Athene[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Athene on viisauden, tiedon ja valtiomiestaitojen jumalatar. Ateenan suojelija, jonka mukaan kaupunki on nimetty. Athene taistelee Aresta vastaan keihäänsä ja kilpensä avulla, ja yleensä voittaa, koska on Aresta viisaampi, maltillisempi ja taitavampi strategioimaan.

Kheiron-kentauri, "herra Brunner"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herra Brunner on Percyn latinanopettaja Yancy Academyssa, joka paljastuu myöhemmin Kheironiksi, muinaisessa kreikan mytologiassa monien jumalten viisaaksi opettajaksi. Ollessaan herra Brunner Kheiron oli pyörätuolissa, mutta hän sai huokaista helpotuksesta noustessaan "mokomasta ahtaasta laatikosta" ja paljastaessaan Percylle, mikä todellisuudessa oli.

Herra D[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herra D on Puoliveristen leirin johtaja, oikealta nimeltään Dionysos, viinin jumala ja ylijumala Zeuksen poika. Dionysos on kyllästynyt työhönsä leirinjohtajana, ja hän haluaisi jo palata takaisin sinne, missä muutkin jumalat olivat. Dionysos vähät välittää leiriläisistä ja puhuu heistä ja heille hyvin ärsyttävällä tavalla. Sen hän ilmaisee esimerkiksi Percyn ensimmäisessä ruokailussa sanoen:

»Taitaa olla syytä tervehtiä teitä kakaroita. Terve, kakarat!»

Kuten myös silloin, kun hän kertoo seuraavan lipunkaappauksen ajankohdasta. Hän myös sanoo Percyn nimen tahallaan väärin.

»Itse pidän sitä jonninjoutavana, mutta onnittelut nyt kuitenkin. Täytyy vielä lisätä, että joukkoonne on tänään tullut uusi leiriläinen. Peter Johnson.»

Percy on jo aikaisemmin päättänyt, ettei pidä leirinjohtajastaan, mutta näiden lausahdusten myötä ärsytys johtajaa kohtaan kasvaa entisestään.

Ares[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ares on kiivas sodan ja taisteluiden jumala. Ares taisteli Percyn kanssa Santa Monican lahdella ja Percy voitti Aresin. Ares ja hänen lapsensa vihaavat Percyä. Ares rakastaa Afroditeä.

Rouva Dodds[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rouva Dodds oli matematiikanopettajana Yancy Academyssa, mutta hetken aikaa Percy luuli jo kuvitelleensa koko ihmisen sen jälkeen, kun oli tuhonnut hänet. Percy saa tietää, että rouva Dodds on yksi kolmesta raivottaresta. Rouva Doddsin oikea nimi on Alekto. Percy Jackson taisteli häntä vastaan museon varastossa ja bussissa.

Nancy Bobofit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyttö Yancy Academysta. Nancy oli aina kiusaamassa ja härnäämässä Percyä ja Groveria, etenkin Groveria, joka oli helppo maalitaulu - siis siihen asti, kunnes Grover ja Percy lähtivät Yancysta. Myös Puoliveristen leirillä on eräs tyttö, joka muistuttaa Nancy Bobofitiä.

Clarisse La Rue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyttö Puoliveristen leiriltä, joka muistuttaa Nancy Bobofitiä hyvin paljon. Kuten Nancylla Clarissellakin on mukanaan ystäväjoukko, joka pitää Clarissea pomonaan. Clarisse on sodanjumala Areen tytär ja siitä voi johtua se, miksi Clarisse on niin riitaisa.

Luke Castellan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luke on poika Puoliveristen leiriltä mökistä 11. Luke on mökin 11 ohjaaja ja noin yhdeksäntoistavuotias. Salamavarkaassa hän pettää Percyn ja kertoo olevansa liitossa Kronoksen kanssa. Luke on Hermeen poika.

”Gabe” Ugliano ja hänen pokeripiirinsä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gabriel on Percyn äidin edesmennyt miesystävä, joka käskytti Percyn Sally-äitiä mielensä mukaan. Percy kutsui Gabrielia ”Lemu-Gabeksi”. Myöhemmin Sally sai Gabrielin katsomaan silmiin Percyn lähettämää Medusan päätä, ja Gabe kivettyi ja hänet myytiin taidemuseolle. Sally sai hyvät rahat. Sally oli yhdessä Gaben kanssa vain peittääkkseen Gaben ihmishajulla Percyn puolijumalahajun.

Sally Jackson[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sally Jackson on Percyn äiti, joka melkein sai surmansa Minotauroksen hyökkäyksessä eräänä yönä, jona riehui hurrikaani. Percy ei tiennyt mistä kerätä voimia jatkamiseen, mutta hän säästi Minotauroksen sarven merkkinä siitä, että hän todellakin oli päihittänyt hirviön. Se on hänen kallein aarteensa.

Hirviöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hirviöt ovat kuolemattomia. Ne vain haihtuvat pölyksi ja savuksi. Sankareiden on vain pidettävä ne kurissa. Pian tuhoamisen jälkeen ne muodostuvat uudestaan

Minotauros[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minotauros hyökkäsi hurrikaaniyönä Percyn, Percyn äidin Sally Jacksonin ja parhaan ystävän Groverin auton kimppuun ja "surmasi" lopulta Percyn äidin. Percy onnistui hyökkäämään Minotauroksen selkään, repimään sen sarven irti ja lopulta tappamaan sen joksikin aikaa.

Laistrygonit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laistrygonit ovat kaksi ja puolimetrisiä hirviöitä. Ne heittelevät tulipalloja. Laistrygonit hyökkäsivät Percyn kimppuun liikuntatunnilla kirjassa Hirviöiden meri.

Raivottaret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raivottaria oli muun muassa Percyn Yancy Academyn matematiikanopettaja rouva Dodds, joka meinasi tappaa Percyn. Puoliveristen leiriläiset kutsuvat raivottaria Hyviksiksi, koska heidän mukaansa nimillä on voimaa.

Medusa "Em-täti"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poseidonin entinen naisystävä, jonka Athene yllätti temppelistään Poseidonin kanssa. Medusan katse kivettää, ja hänen peiteroolinsa oli pihatonttukaupan myyjä, vanha höpsöhkö Em-täti.

Helvetinkoira[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helvetinkoira hyökkäsi Percyn kimppuun lipunkaappausiltana. Niitä pystyy kutsumaan vain rangaistuksen kentiltä manalasta, joten joku leiriläisistä oli kutsunut se leiriin.

Paikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yancy Academy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulu, joka oli tarkoitettu ongelmanuorille, ja jossa Percy vietti kuudennen luokkansa ajan. Percyn lisäksi Yancyssa olivat myös muun muassa Grover ja Nancy Bobofit. Percyn lempiopettaja Yancy Academysta oli herra Brunner, latinanopettaja, joka kertoi vitsejä ja antoi pelata pelejä tunneillaan. Yancy Academy oli kuudes koulu, jossa Percy oli käynyt.

Puoliveristen leiri ja kukkula[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puoliveristen leiri oli pääasiallisesti leiri, jolla puolijumalat viettivät kesänsä. Jotkut, esimerkiksi Annabeth, joutuivat olemaan leirillä ympärivuotisesti. Leirillä mm. harjoiteltiin miekkailua, melontaa ja jousiammuntaa ja järjestettiin lipunkaappauskilpailuja. Puoliveristen leiri sijaitsi Puoliveristen kukkulalla, Long Islandilla.

Empire State Building[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korkea rakennus New Yorkissa, jonka 600. kerroksesta pääsee Olympokselle (vaikka rakennuksessa on vain 102 kerrosta). Percy tapasi Empire State Buildingin hissijonossa yhden Raivottarista ja päätyi sotimaan tämän kanssa.

East 104. Streetin ja First Avenuen risteys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikka, jossa sijaitsi Jacksonien koti. Percy pyysi taksinkuljettajaa ajamaan tänne palatessaan viimeisen kerran Yancy Academysta. Talossa piti Jacksonien katoamisen jälkeen majaa Gabriel Ugliano kuin hänen vaimonsa ja poikapuolensa eivät olisi koskaan kadonneet salaperäisesti ja romuttaneet hänen Camaroaan.

Olympos-vuori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuori, jolla sijaitsee mahtava jumalten valtakunta Olympos. Olympoksella pitävät majaa kaksitoista tärkeää eri alojen jumalaa. Olympoksella pidetään myös jumalten huipputärkeitä kokouksia.

Manala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haadeksen valtakunta, jonne kaikki ihmiset menevät kuolemansa jälkeen. Manalassa on kolmipäinen koira, Kerberos ja sen tehtävänä on pitää kuolleet sisällä ja elävät ulkona.

Rangaistuksen kentät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikka, jossa helvetinkoirat asuvat ja jonne Haades lähettää kaikkein pahimmat rikolliset ja muut pahat ihmiset, ja josta ei ole paluuta. Rangaistuksen kentillä on valtava, halkeillut alue, jossa on laavavirtoja, miinakenttiä ja kilometrittäin piikkilankaa aitana eri kidutusalueiden välissä.

Tartaros[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunkikorttelin kokoinen kuoppa manalan synkimmässä syöverissä - paikka, jossa pahuus asuu. Tartarokseen heitettiin muun muassa Zeuksen, Poseidonin ja Haadeksen isä, Titaanien valtias Kronos, jonka jumalsisarukset syrjäyttivät vallasta. Kronoksesta , on Tartaroksessa vain riekaleet jäljellä, ja hän ottaa kohteekseen heikkoja puoliverisiä ja puhuttelee heitä unissa. Hän yritti käyttää Percyä noustakseen manalasta ja suostutteli Luken varastamaan mestarisalaman ja Haadeksen pimeyden kypärän.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Percy Jackson on 12-vuotias poika, jolla on tarkkaavuus- ja lukihäiriö. Hän käy koulua Yancy Academyn yksityisessä sisäoppilaitoksessa, joka on suunnattu lapsille, joilla on ongelmia. Kun Percy lähtee luokkansa kanssa luokkaretkelle museoon, sijaisopettaja rouva Dodds on antamassa Percylle rangaistuksen huonosta käytöksestä, mutta muuntautuukin jättimäiseksi nahkasiipiseksi pedoksi (raivottareksi) ja yrittää raadella Percyn hengiltä. Percyn lempiopettaja herra Brunner pelastaa Percyn heittämällä tälle kynän, joka muutuu ilmassa kiiltäväksi vaskiterämiekaksi. Percy hajottaa rouva Doddsin atomeiksi.

Percy palaa takaisin New Yorkiin. Matkalla hän pysähtyy Groverin, hyvän koulukaverinsa tielle kun heidän bussinsa on hajonnut. He huomaavat kolme eukkoa, jotka katkaisevat langan Percyn nähden, minkä jälkeen he palaavat New Yorkiin. Percy tapaa kamalan isäpuolensa Gaben ja lähtee äitinsä Sally Jacksonin kanssa Montoukeen, jossa Grover löytää heidät ja varoittaa heitä hirviöstä joka jahtaa Percyä. Sally komentaa pojat autoon ja he ajavat Long islandille, jossa Percyä jähdannut hirviö paljastuu minotaurokseksi, joka tuhoaa auton josta Percy, Grover ja Sally ovat lähteneet. Percy taistelee minotaurosta vastaan, joka on tappanut hänen äitinsä ja onnistuu surmaamman minotauroksen tämän omalla sarvella.

Percy saapuu Groverin kanssa Puoliveristen leirille, jossa hän tapaa mm. toisen puoliverisen, Annabethin, määrittämättömien mökin, mökki numero yhdentoista ohjaajan Luken, ”Herra D:n” eli Dionysoksen, viinin jumalan, sekä herra Brunnerin, joka on todellisuudessa Kheiron-kentauri. Annabeth kertoo odottavansa Oraakkelin ennustusta, että hän pääsee niin kutsutulle etsintäretkelle. Percy saa tietää lukihäiriönsä johtuvan siitä, että hänen aivonsa on suunniteltu lukemaan muinaiskreikkaa ja tarkkaavuushäiriön siitä, että ne ovat soturin refleksejä. Percy myös antaa Clarisselle ja tämän kavereille vesisuihkun tyttöjen vessassa, kun nämä yrittävät tunkea Percyn päätä vessanpönttöön.

Herra D ilmoittaa kesän ensimmäisestä lipunkaappauskisasta. Kisassa ovat vastakkain Areen ja Athenen mökit, jotka johtavat kilpailua. Athene on liittoutunut Hermeen ja Apollonin kanssa, Ares pienempien mökkien eli Dionysoksen, Demeterin, Afroditen ja Hefaistoksen kanssa. Percy on samassa joukkueessa Annabethin ja Luken kanssa. Percy asetetaan rajavartioon, joka tuntuu aluksi tylsältä, kunnes Clarisse muutaman muun Areen lapsen kanssa ryntää paikalle. Clarisse yrittää kukistaa Percyn sähköisellä taikakeihäällään, mutta Percy saa vedestä voimaa ja päihittää Areen tyttären. Luke sieppaa lipun, Kheiron ampuu metsässä vaanineen helvetinkoiran ja Poseidon julistaa Percyn pojakseen. Percy siirretään Poseidonin mökkiin, mökkiin numero kolme.

Percy joutuu ottamaan Lukelta miekkailun yksityistunteja sillä Hermeen mökki pelkää harjoitella hänen kanssaan. Kheiron antaa Percylle luvan lähteä etsintäretkelle ja Percy saa Oraakkelilta ennustuksen:

»Sinä olet menevä länteen ja kohtaava jumalan, joka on kääntänyt takkinsa. Sinä olet löytävä sen, mitä on varastettu, ja palauttava sen omistajalleen. Sinut on pettävä eräs, joka kutsuu sinua ystäväkseen. Ja lopussa on käyvä niin, ettet sinä onnistu pelastamaan sitä mikä olisi tärkeintä.»

Percy kertoo Kheironille ja Groverille ennustuksen kaksi ensimmäistä osaa, mutta jättää kaksi viimeisintä mainitsematta. Percy, Grover ja Annabeth saavat luvan lähteä etsintäretkelle etsimään ylijumala Zeuksen varastettua mestarisalamaa. Percy saa Kheironilta Anaklusmoksen, kertakäyttöisen kuulakynän, jonka hatun alta paljastuu huimaava ase, jota ei voi kadottaa. Se on lahja Poseidonilta, Percyn isältä. Luke antaa Percylle lentokengät, jotka Percy joutuu antamaan Groverille; hänen olisi itse liian vaarallista lentää nyt, kun Zeus oli hänelle vihainen.

Percy, Grover ja Annabeth lähtevät matkaan bussilla. Bussiin astuvat Raivottaret, jotka hyökkäävät Percyn ja tämän ystävien kimppuun. Percy onnistuu ystävineen pakenemaan paikalta ja hänestä kirjoitetaan lehden sivuilla, koska joku on kertonut tapahtuneesta toimittajille.

Paettuaan linja-autosta Percy lähtee ystävineen jatkamaan matkaa länteen jalkaisin ja tulevat Em-tädin pihatonttukaupalle. Ystävykset saavat Em-tädin luona syödäkseen, ja Em pyytää heitä poseeraamaan valokuvaa varten. Juuri ajoissa Annabeth kuitenkin tajuaa sen olevan juoni, sillä Em-täti on todellisuudessa Medusa, hirviö, jonka katse kivettää uhrinsa. Percy katkaisee Medusalta kaulan ja lähettää sen mustaan harsoon, kahteen muovipussiin ja pahvilaatikkoon paketoituna Olympos-vuorelle jumalten nähtäville.

Percy, Grover ja Annabeth leiriytyvät yöksi metsään pitäen vuorotellen vahtivuoroja. Aamulla Grover on löytänyt Gladiola-nimisen pinkin villakoiran, jonka kanssa hän pystyy juttelemaan. Ystävykset saavat koirasta löytöpalkkion, 200 dollaria, jonka turvin he matkustavat junalla kohti länttä. He menevät Annabethin pyynnöstä katsomaan nähtävyyttä, Gateway Archia. Samassa rakennuksessa on myös hirviö Ekhidna, jolla on mukanaan chihuahuaksi naamioitunut lapsensa, Khimaira. Percy kohtaa heidät hissijonossa aivan Gateway Archin huipulla, ja siitä syntyy jälleen taistelu. Percyn täytyy mennä Santa Monicaan ennen Manalaan menoaan, sillä se on hänen isänsä tahto. Percy löytää Groverin ja Annabethin, joille hän kertoo hänen isänsä kutsusta.

Kolmikko tapaa pienessä pikaruokapaikassa sodanjumala Areen, joka tarjoaa heille ruoat. Ares pyytää Percyltä palvelusta mennä hakemaan hylätystä vesipuistosta kilven, jonka Ares oli jättänyt sinne ollessaan treffeillä naisystävänsä Afroditen kanssa. Percy lähtee ystävineen heti matkaan. Hylätystä Waterlandista he ottavat itselleen asut. Percy ja Annabeth menevät Lemmentunneliin etsimään Areen kilpeä. Hefaistos on virittänyt ansan Areelle ja vaimolleen Afroditelle, ja kamerat lähettävät Percystä ja Annabethistä suoraa kuvaa Olympokselle. Loppujen lopuksi Percy, Grover ja Annabeth saavat kilven vietyä takaisin Areelle, joka tarjoaa heille kyytiä pakettiauton takaosasta. Auton kyljessä kerrotaan kuljettamisesta eläinten ehdoilla, mikä ei pidä paikkaansa, kun Percy ystävineen pääsee autoon sisään.

Autosta päästyään ystävykset menevät Lotus-hotelliin lepäämään. Siellä on heille oma sviitti kattohuoneistossa, vesiliukumäki, laajakaistanetti, benjihyppyvuoria, flippereitä ja paljon muuta. Kun Percy kyselee muilta asiakkailta vuotta ja sitä, kuinka kauan he ovat paikassa olleet, hänelle valkenee, ettei kaikki ole kohdallaan. Hän saa tietää, että jos hän, Annabeth ja Grover eivät lähde heti, he unohtavat etsintäretkensä ja jäävät pelaamaan onnellisesti Lotus-hotelliin koko loppuelämäkseen. Kolmikko lähtee, ja ulkona kaikki on aivan niin kuin silloin, kun he astuivat hotelliin sisälle. He kuitenkin huomaavat kauhukseen jotakin; he olivat viettäneet hotelli Lotuksessa viisi päivää - olisi vain päivä aikaa viedä etsintäretki päätökseen.

Tuulen nopeudella he kiitävät kohti Los Angelesia, kaupunkia, jonka alla sijaitsisi Haadeksen valtakunta. Sieltä he lopulta löytävät Hengenmenon Äänitysstudion, sisäänkäynnin manalaan. He saavat siellä lahjottua vastaanottovirkailija Kharonin, joka vie heidät manalaan ja soutaa heidät Styksjoen yli. Ennen Haadeksen luo pääsyä joutuvat he kuitenkin kohtaamaan Kerberoksen, ja juuri kun he luulevat päässeensä pälkähästä, Groverin siivekkäät lenkkarit alkavat temppuilla ja ne johdattavat häntä kohti Manalan synkintä syöveriä - Tartarosta, jossa Percy aistii pahuuden läsnäolon. Siellä Percyä puhuttelee paha ääni, jonka vuoksi Percy ja Annabeth pelastavat Groverin äkkiä ja vievät sitten hänet mukanaan Haadeksen palatsiin.

Haades on Percyn tapaamista jumalista ensimmäinen, joka näytti todella jumalalliselta, sillä hän oli ainakin kolme metriä pitkä ja istui ihmisen luista tehdyllä valtaistuimella. Percy aikoo hioa Haadeksen kanssa kauppoja, mutta Haades alkaa syyttää Percyä salamavarkaudesta ja myös siitä, että Percy olisi varastanut hänen Pimeyden Kypäränsä. Percy on hämillään, mutta ymmärtää yllättäen, että hänen reppunsa tuntuu hyvin raskaalta. Haadeksen käskystä hän avaa sen ja löytää nämä kaksi esinettä, ymmärtämättä kuinka ne sinne joutuivat. Percy kuitenkin ymmärtää nyt sen, ettei hän pääse pakoon muuten kuin käyttämällä ne kolme helmeä, jotka vedenhenki on hänelle aiemmin antanut. Hän ei kuitenkaan voi pelastaa äitiään, sillä hänen ystävistään jommankumman on jäätävä. Tällöin ennustuksen yksi osa toteutuu: etkä sinä onnistu pelastamaan sitä, mikä on tärkeintä.

Percy ymmärtää myös sen, että häntä on petkutettu. Hän kohtaa jumala Areen Santa Monican lahdella, jolloin hän ymmärtää, että Ares oli se, joka sujautti mestarisalaman ja kypärän hänen reppuunsa. He kaksintaistelevat ja Percy voittaa, jolloin ennustuksen toinen osa toteutuu; olet menevä länteen ja kohtaava jumalan, joka on kääntänyt takkinsa. Raivottaret saapuvat hakemaan Pimeyden Kypärää, mutta Percy tuntee kammottavan tunteen ennen Areksen lähtöä - kuin joku olisi estänyt tätä tappamasta Percyä. Percy suuntaa kohti Olymposvuorta ja palauttaa varastetun esineen omistajalleen, jolloin hänen isänsä kertoo olevansa ylpeä tästä, mutta Percy kertoo myös unistaan joissa ääni puhui hänelle syövereistä ja kuinka Ares oli varmastikin kuunnellut tätä ääntä. Percy ja Poseidon ovat samaa mieltä siitä, että Tartaroksessa heille on puhunut Kronos, Titaanien johtaja. Zeus ei kuitenkaan salli heidän puhuttavan Kronoksesta, jonka jälkeen Percy lähtee leirille takaisin. Siellä hän saa sankarivastaanoton, mutta iltana jolloin Annabeth lähtee kotiin Percy lähtee kävelylle Luken kanssa metsään. Kaikki sujuu hyvin kunnes Luke puhuu Percylle hänen edellisestä epäonnistuneesta etsintäretkestään, ja yllättäen Luke lyö häntä. Sinut on pettävä eräs, joka kutsuu sinua ystäväkseen. Percy ymmärtää, että Luke oli salamavaras ja tämä myöntää kuunnelleensa Kronosta, joka suostutteli häntä pettämään jumalat. Luke usuttaa Percyn kimppuun tappavan myrkyllisen skorpionin ja pakenee itse puhuen uudesta kulta-ajasta, jota Percy ei pääse kokemaan. Skorpioni pistää Percyä, jonka jälkeen tämä laahustaa tokkuraisena leiriin - täällä hän kertoo Kheironille ja muille tapahtuneesta. Percy saadaan parannettua, mutta Luke on yhä vapaalla jalalla; Percy lähtee levottomana kotiin, odottaen vain paluutaan leirille.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Rought, Karen: Percy Jackson 3' movie isn't happening, and author Rick Riordan couldn't be happier Hypable. 20.7.2020. Viitattu 9.2.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]