Hirviöidenmeri

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hirviöidenmeri
The Sea of Monsters
Alkuperäisteos
Kirjailija Rick Riordan
Kieli englanti
Genre fantasia
seikkailu
Julkaistu 2006
Sivumäärä 279
Suomennos
Suomentaja Ilkka Rekiaro
Kustantaja Otava
Julkaistu 2009
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 284
ISBN 978-951-1-22838-7
Sarja: Percy Jackson
Edeltävä Salamavaras
Seuraava Titaanien kirous
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Hirviöidenmeri (engl. The Sea of Monsters) on Rick Riordanin kirjoittama fantasiaromaani vuodelta 2006. Se on toinen kirja sarjassa Percy Jackson, jatkoa Salamavaras-kirjalle.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Newyorkilaista Percy Jacksonia pidetään koulussa surkeana oppilaana. Todellisuudessa hän on merenjumala Poseidonin poika. Kun muilla alkaa leppoisa kesäloma, Percy palaa Puoliveristen leirille.

Percyn kimpuun hyökätään viimeisellä liikuntatunnilla. Laistrygonit hyökkäävät Percyn ja tämän ystävän Tysonin kimppuun. Lopulta Annabeth ilmestyy, ja surmaa viimeisen eloonjääneen laistrygonin. Myöhemmin Tyson paljastuu kykloopiksi, ja Percyn velipuoleksi.

Kun Percy, Annabeth ja Tyson saapuvat Harmaiden sisarten kyydissä Puoliveristen leirille, sinne on hyökätty. Puoliveristen leiriä suojeleva Thaleian puu on myrkytetty ja taikaesine, jonka avulla leiri pelastuisi, on ollut satoja vuosia kadoksissa, eikä sitä voi löytää ennen kuin on ylittänyt Hirviöidenmeren. Saman meren halki ovat joutuneet purjehtimaan historiansankarit Odysseuksesta alkaen. Kheironia epäillään myrkytyksestä ja hänet korvaa Tantalos, vanki Rangaistuksen kentiltä. Tantalos ei anna Percyn lähteä etsintäretkelle,joten Hermeen avustuksella ja kannustuksella hän karkaa etsimään kultaista taljaa ja pelastamaan ystäväänsä Groveria Annabethin ja Tysonin kanssa.

He pääsevät Hermeen avustuksella "Princess Andromedan" kyytiin, jossa he tapaavat Luken, puoliverisen Hermeen pojan josta on tullut Titaani Kronoksen avustaja. He pakenevat piilopaikkaan, jonka Annabeth, Luke ja Thaleia (Zeuksen tytär) ovat rakentaneet. He törmäävät Hydraan. Clarisse (Areen tytar, lähetetty etsimään kultaista taljaa) pelastaa heidät.

He purjehtivat Hirviöidenmerelle. Mutta ennen kuin he voivat päästä sinne heidän on ohitettava Skylla ja Kharybdis. Annabeth ja Percy joutuvat muista erilleen laivan jolla he matkustivat, posahdettua. He arvelevat Tysonin kuolleen. He päätyvät Kirken saarelle, jossa Kirke muuttaa Percyn marsuksi, ja yrittää taivutella Annabethin puolelleen. Annabeth ei suostu ja onnistuu muuttamaan Percyn ihmiseksi. He pakenevat "Kuningatar Annan kostolla". Seireenien saarella Annabeth oli joutua seireenien uhriksi, mutta Percy, juuri ajoissa, onnistui pelastamaan hänet.

Lopulta he pääsevät kyklooppi Polyfemoksen saarelle, missä Kultainen talja on. Grover on joutunut ansaan Polyfemoksen saarelle. Polyfemos luulee Groveria neiti kykloopiksi "joka tuoksuu hyvältä" ja yrittää naida tämän. Clarisse on myös saarella. Yhdessä he onnistuvat pakenemaan Polyfemosta. Tyson liittyy joukkoon (hän ei olekaan kuollut). Lopulta he pakenevat hippokamppien (kalanpyrstöisten hevosten) avulla.

He saapuvat Miamiin missä Luke odottaa heitä ja Kultaista taljaa, mutta Clarisse oli jo matkalla Miamin lentokentälle talja mukanaan. Percy yrittää viivästyttää Lukea haastamalla tämän taisteluun ja jujuttamalla tämän (Luken) tunnustamaan Iris-viestin kautta hra. D (Dionysos), että Kheiron on syytön. Percy on juuri häviämässä taistelun, kun Kheiron ja hänen sukulaisensa "Bailuponit" tulevat ja pelastavat Percyn, Annabethin, Groverin ja Tysonin.

He palaavat leirille, joka alkaa parantua taljan voimasta. Taljan voima kuitenkin palauttaa Thaleian takaisin ihmiseksi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.