Hirviöidenmeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hirviöidenmeri
The Sea of Monsters
Alkuperäisteos
Kirjailija Rick Riordan
Kieli englanti
Genre fantasia
seikkailu
Julkaistu 2006
Sivumäärä 279
Suomennos
Suomentaja Ilkka Rekiaro
Kustantaja Otava
Julkaistu 2009
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 284
ISBN 978-951-1-22838-7
Sarja: Percy Jackson
Edeltävä Salamavaras
Seuraava Titaanien kirous
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Hirviöidenmeri (engl. The Sea of Monsters) on Rick Riordanin kirjoittama fantasiaromaani vuodelta 2006. Se on toinen kirja sarjassa Percy Jackson ja jatkoa kirjalle Salamavaras.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja alkaa, kun Percy Jackson on koulussa seitsemännen luokan viimeisenä päivänä. Hän on saanut koulussa uuden ystävän Tysonin. Tyson on koditon lapsi, jonka koulu on ottanut hyväntekeväisyyden nimissä oppilaakseen. Laistrygonit hyökkäävät Percyn kimppuun liikuntatunnilla, mutta Tyson ja Annabeth pelastavat hänet. Annabeth oli siellä matkalla Puoliveristen leirille, koska kuuli leirin olevan vaarassa. Percy, Annabeth ja Tyson saapuvat Puoliveristen leirille Harmaiden sisarten kyydissä. Leiriin on hyökännyt Hefaistoksen rakentama härkä. Tyson pelastaa heidät, ja käy ilmi, että hän on kyklooppi.

Puoliveristen leiriä suojeleva Thaleian puu on myrkytetty, ja taikaesine, jonka avulla leiri pelastuisi, on ollut satoja vuosia kadoksissa eikä sitä voi löytää ennen kuin on ylittänyt Hirviöidenmeren. Saman meren halki ovat joutuneet purjehtimaan historian sankarit Odysseuksesta alkaen. Kheironia epäillään myrkytyksestä, ja hänet korvaa Tantalos, vanki Rangaistuksen kentiltä. Tantalos ei anna Percyn lähteä etsintäretkelle, joten Hermeen avustuksella ja kannustuksella hän karkaa etsimään kultaista taljaa ja pelastamaan Annabethin ja Tysonin kanssa ystäväänsä Groveria.

He pääsevät Hermeen avustuksella "Princess Andromedan" kyytiin, ja he tapaavat puoliverisen Hermeen pojan Luken, josta on tullut titaani Kronoksen avustaja. He pakenevat piilopaikkaan, jonka Annabeth, Luke ja Zeuksen tytär Thaleia ovat rakentaneet. He törmäävät Hydraan. Heidät pelastaa Areen tytär Clarisse, joka on lähetetty etsimään kultaista taljaa.

He purjehtivat Hirviöidenmerelle. Mutta ennen kuin he pääsevät sinne, heidän on ohitettava Skylla ja Kharybdis. Annabeth ja Percy joutuvat muista erilleen, kun heidän laivansa posahtaa. He arvelevat Tysonin kuolleen. He päätyvät Kirken saarelle, jossa Kirke muuttaa Percyn marsuksi ja yrittää taivutella Annabethin puolelleen. Annabeth ei suostu ja onnistuu muuttamaan Percyn takaisin ihmiseksi. He pakenevat "Kuningatar Annan kostolla". Seireenien saarella Annabeth oli joutua seireenien uhriksi, mutta juuri ajoissa Percyn onnistui pelastaa hänet.

Lopulta he pääsevät kyklooppi Polyfemoksen saarelle, missä Kultainen talja on. Grover on joutunut ansaan Polyfemoksen saarelle. Polyfemos luulee Groveria neiti kykloopiksi, "joka tuoksuu hyvältä", ja haluaa hänet puolisokseen. Clarisse on myös saarella. Yhdessä he onnistuvat pakenemaan Polyfemosta. Tyson ei olekaan kuollut, ja hän liittyy joukkoon. Lopulta he pakenevat kalanpyrstöisten hevosten, hippokamppien avulla.

He saapuvat Miamiin, missä Luke odottaa heitä ja Kultaista taljaa, mutta Clarisse oli jo matkalla Miamin lentokentälle talja mukanaan. Percy yrittää viivyttää Lukea haastamalla hänet taisteluun ja jujuttamalla hänet tunnustamaan Iris-viestin kautta hra. D (Dionysos), (leirin johtaja)selvennä että Kheiron on syytön. Percy on juuri häviämässä taistelun, kun Kheiron ja hänen sukulaisensa "Bailuponit" tulevat pelastamaan Percyn, Annabethin, Groverin ja Tysonin.

He palaavat leirille, joka alkaa parantua taljan voimasta. Taljan voima kuitenkin palauttaa Thaleian takaisin ihmiseksi.