Gateway Arch

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gateway Arch
St Louis night expblend cropped.jpg
Sijainti St. Louis, Missouri, Yhdysvallat
Valmistumisvuosi 1965
Suunnittelija Eero Saarinen
Rakennuttaja Hannskarl Bandel
Urakoitsija MacDonald Construction Co.
Korkeus 192 metriä
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Gateway Arch on suomalaissyntyisen arkkitehdin Eero Saarisen suunnittelema muistomerkki St. Louisissa Missourissa. Sen rakentaminen alkoi 12. helmikuuta 1963, ja se valmistui 28. lokakuuta 1965. Muistomerkki pystytettiin vuonna 1803 tehdyn Louisianan territorion maakaupan muistoksi, joka kerralla kasvatti Yhdysvaltojen maa-alueen kaksinkertaiseksi. Kaari on ikään kuin portti Yhdysvaltojen länteen.

Gateway Arch on läntisen pallonpuoliskon korkein muistomerkki.[1]

Kaaren vieressä virtaa Mississippijoki, joka ennen Louisianan kauppaa oli Yhdysvaltojen länsirajana. Louisianan kaupan myötä Ranskan suuret maaomistukset Mississippijoelta Kalliovuorille liitettiin Yhdysvaltoihin. Rakennelman huipulla on näköalatasanne, josta voi kirkkaalla säällä nähdä noin 30 mailin (vajaat 50 kilometriä) päähän. Kaaren alapuolella on maanalainen tila, ja kaaren huipulle pääsee kummastakin päästä erikoisvalmisteisilla kuljetusvaunuilla, jotka muistuttavat hissejä. Muistomerkki on valmistettu ruostumattomasta teräksestä.

Rakennustöitä aloitettaessa arvioitiin työmaan vaativan ainakin 13 ihmishenkeälähde? (esimerkiksi Hooverin padon rakennustyöt vaativat 112 ihmishenkeä), mutta alkeellisista turvatoimista huolimatta kuolemantapauksia ei työmaalla sattunut.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Good News in History, October 28 Good News Network. 28.10.2019. Viitattu 29.10.2019. (englanniksi)
  2. St. Louis' iconic Gateway Arch poised for 50th birthday even as ambitious makeover proceed AccessWDUN. Viitattu 27.10.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]