Gateway Arch

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gateway Arch
St Louis night expblend cropped.jpg
Sijainti St. Louis, Missouri, Yhdysvallat
Valmistumisvuosi 1965
Suunnittelija Eero Saarinen
Rakennuttaja Hannskarl Bandel
Urakoitsija MacDonald Construction Co.
Korkeus 192 m
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Gateway Arch on suomalaissyntyisen arkkitehti Eero Saarisen suunnittelema muistomerkki St. Louisissa, Missourissa. Se valmistui aikavälillä 12. helmikuuta 196328. lokakuuta 1965. Muistomerkki pystytettiin vuonna 1803 tehdyn Louisianan territorion maakaupan muistoksi, joka kerralla kasvatti Yhdysvaltojen maa-alueen kaksinkertaiseksi. Kaari on ikään kuin portti Yhdysvaltojen länteen.

Kaaren vieressä virtaa Mississippi-joki, joka ennen Louisianan kauppaa oli Yhdysvaltojen länsirajana. Louisianan kaupan myötä Ranskan suurikokoiset maaomistukset Mississippi-joelta Kalliovuorille asti liitettiin Yhdysvaltoihin. Rakennelman huipulla on näköalatasanne, josta voi kirkkaalla säällä nähdä noin 30 mailin (vajaat 50 kilometriä) päähän. Kaaren alapuolella on maanalainen tila ja kaaren huipulle pääsee kummastakin päästä erikoisvalmisteisella kuljetusvaunulla, jotka muistuttavat hissejä. Muistomerkki on valmistettu ruostumattomasta teräksestä.

Rakennustöitä aloitettaessa arvioitiin työmaan vaativan vähintään 13 ihmishenkeälähde? (esimerkiksi Hoover Dam -padon rakennustyöt vaativat 112 ihmishenkeä), mutta kukaan ei kuollut työmaalla alkeellisista turvatoimenpiteistä huolimatta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Gateway Arch.
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.