Jumalten sota

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jumalten sota
The Last Olympian
Alkuperäisteos
Kirjailija Rick Riordan
Kansitaiteilija John Rocco
Kieli englanti
Genre fantasiakirjallisuus, nuortenkirjallisuus
Julkaistu 2009
Suomennos
Suomentaja Ilkka Rekiaro
Kustantaja Otava
Julkaistu 2010
Ulkoasu sidottu
ISBN 978-951-1-24101-0
Sarja: Percy Jackson
Edeltävä Labyrinttitaistelu
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Jumalten sota (engl. The Last Olympian) on yhdysvaltalaisen Rick Riordanin kirjoittaman Percy Jackson -fantasiakirjasarjan viides ja viimeinen osa. Percy Jacksonin seikkailut jatkuvat Eksynyt sankari-kirjassa.

Teoksessa 15-vuotias Percy Jackson on valmistautunut vuoden ajan sotaan Kronosta vastaan puoliveristen leirillä ja ennustuksen mukaan hän tulee joko pelastamaan tai tuhoamaan Olympoksen. [1] Kirja sai ilmestyessään varsin hyvät arvostelut ja oli USA Todayn, Wall Street Journalin ja Los Angeles Timesin bestseller.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Percy Jackson on ajelulla Rachel Elizabeth Daren kanssa kun Charles Beckendorf lentää pegosoksella tapaamaan häntä ja kertoo että on aika toteuttaa heidän pitkään suunnittelemansa tehtävä. Percy ja Beckendorf suuntaavat Princess Andromeda-alukselle räjäyttääkseen sen ja kukistaakseen Kronosin ja tämän laivalla olevan hirviöarmeijan. Tehtävä menee pieleen ja he paljastuvat Kronoksella puoliveristen leirissä olleen vakoojan vuodettua etukäteen tiedon iskusta Kronosille. Beckendorf uhraa itsensä räjäyttääkseen laivan ja Percy pakenee mereen menettäen räjähdyksessä tajunsa.

Percy herää myöhemmin isänsä Poseidonin vedenalaisessa palatsissa ja saa tietää tämän käyvän sotaa meren titaani Okeanosia vastaan. Percy palaa puoliveristen leiriin, jossa Beckendorfin tyttöystävä, Afroditen tytär Silena Beauregard järkyttyy kuullessaan tämän kuolemasta. Hän kertoo heille samalla leirillä olevasta vakoojasta ja saa tietää, että jumalat ovat jättäneet Olympoksen ja lähteneet taistelemaan suurinta kokemaansa yksittäistä uhkaa Tyfonia vastaan. Percy ja Nico Di Angelo vierailevat myöhemmin Luken äidin May Castellanin luona ja huomaavat tämän menettäneen järkensä. He saavat kuitenkin selville Luken pyytäneen äidiltään siunausta johonkin. Nämä suuntaavat New Yorkiin, jossa Percy pyytää äidiltään Sally Jacksonilta siunausta hänen ja Nicon suunnitelmaa varten. Saatuaan siunauksen he etsivät kadoneen Groverin, joka on kohdannut unen jumala Morfeuksen ja joutunut vaivutetuksi syvään uneen. Herätettyään Groverin, Percy saa tämän avaamaan heille laulullaan Orfeuksen oven, jota kautta hän, Nico ja Percyn helvetinkoira Mrs O'Leary suuntaavat manalaan. Manalassa Nico kuitenkin pettää Percyn ja jättää hänet Haadeksen vangiksi saadakseen lisätietoa omasta äidistään. Nico kuitenkin vapauttaa tämän ja he suuntaavat Styksjoelle, jossa Percy kylpee saadakseen haavoittumattomuuden. Hän joutuu kuitenkin jättämään yhden heikon kohdan vaikka onnistuukin saavuttamaan haavoittumattomuuden. Percy valitsee heikoksi kohdakseen alaselässä olevan kohdan.

Haades hyökkää heidän kimppuunsa mutta Percy onnistuu haavoittumattomuutensa turvin päihittämään tämän aavearmeijan ja pakottaa Haadeksen pakenemaan. Percy palaa puoliveristen leiriin organisoidakseen puolijumalat puolustamaan suojattomaksi jäänyttä Olymposta kun taas Nico jää manalaan yrittääkseen vakuuttaa Haadeksen liittymään sotaan titaaneja vastaan. Percy ja puolijumalat lähtevät puolustamaan New Yorkia Areksen tupaa lukuun ottamatta. He saavat apua Thaleian johtamilta Artemiin metsästäjiltä ja Hudson ja East River-joen hengiltä. Annabeth ja Percy myös aktivoivat New Yorkin patsaat suojelemaan kaupunkia. Ennen taistelua Morfeus vaivuttaa koko New Yorkin uneen.

Bailuponien avulla puolijumalat selviytyvät ensimmäisestä hyökkäysaallosta mutta Kronoksen armeijan jatkuvat hyökkäykset pakottavat heidät vähitellen perääntymään. Ethan Nakamura miltei puukottaa Percyä tämän heikkoon kohtaan alaselässä mutta Annabeth ottaa iskun vastaan Percyn puolesta.Silena Beuegarde lähtee pegasoksella yrittämään suostutella Areen mökin johtaja Clarisse La Rue auttamaan heitä. Taistelujen lomassa Percy näkee unia, joissa muun muuassa paljastuu Haadeksen kironneen aikoinaan oraakkelin ja täten aiheuttaneen May Castellanin järjen menetyksen. Hän saa myös unen, joka vihjaa Luken alkaneen katua Kronoksen auttamista ja mahdollisesti pyrkivän kapinoimaan tätä vastaan. Titaani Prometheus tarjoaa hänelle rauhaa ja antaa hänelle Pandoran ruukun lahjaksi mutta Percy kieltäytyy ja antaa ruukun kotilieden jumalattarelle Hestialle. Percy onnistuu voittamaan Erymanthoksen karjua muistuttavan emakkohirviön ja kukistaa titaani Hyperionin taistelussa mutta he joutuvat silti perääntymään lopulta Empire State Buildingin juurelle asti, jossa valtava drakon hyökkää heidän kimppuunsa. Clarisseksi naamioitunut Silena johdattaa Areen tuvan hyöķkäämään Drakonin kimppuun ja nämä onnistuvat kukistamaan Drakonin mutta Silena loukkantuu taistelussa itse kuolettavasti. Ennen kuolemaansa Silena paljastaa olleensa puoliveristen leirin vakooja. Haades ja kuolleiden armeija saapuvat mukaan taisteluun puolustamaan New Yorkia minkä johdosta Kronos eristää Empire State Buildingin ja pienen joukon taistelijoita molemmilta puolilta purkaen samalla New Yorkissa vallinneen uniloitsun.

Kronos suuntaa Olympos-vuorelle Percyn ja kumppaneiden seuratessa perässä. Kronosin alkaessa tuhota vuorta Percy kohtaa tämän taistelussa. Kumpikaan ei onnistu voittamaan toista joten Kronos käskee Ethan Nakamuraa tappamaan Percyn tietäen tämän tietävän Percyn heikon kohdan. Ethan epäröi ja niskoittelee joten Kronos tappaa tämän. Percy ja Kronos jatkavat taistelua Kronosin näyttäessä hänelle näyn Tyfonista, jonka Poseidonin armeija kukistaa ja lähettää takaisin Tartarosiin. Kronosin alkaessa saavuttaa täyttä muotoaan Annabeth saa yhteyden Lukeen ja vakuuttaa tämän puolelleen. Luke saa hetkeksi kontrollin ruumiistaan ja puukottaa itseään heikkoon kohtaansa tuhoten Kronosin ja haavoittuen itse kuolettavasti. Samalla hän täyttää ennustuksen, jonka kohtalottaret antoivat Percylle ensimmäisen kirjan alussa. Luke pyytää Annabethilta anteeksi tekojaan ja vakuuttaa Percylle että jumalten tunnustamattomat lapset ja pikkujumalat huonoine kohteluineen aiheuttivat koko sodan. Luke kuolee rauhanomaisesti heidän käsivarsilleen jumalten palatessa Olympokselle.

Olympoksella palkitaan sankareita ja juhlitaan voittoa titaaneista. Jumalat tarjoavat Percylle lahjaksi mahdollisuutta tulla korotetuksi jumalaksi mutta hän kieltäytyy ja vaatii sen sijaan jumalia vannomaan Styksjoen nimeen että he tunnustavat kaikki aiemmin tunnustamattomat lapsensa. He saavat myös tietää titaani Kriosin kukistuneen Othrysvuorella. Rachelista tulee uusi oraakkeli Haadeksen kumottua kirouksen ja tämä antaa uuden pahaenteisen ennustuksen. Percy ja Annabeth aloittavat seurustelun ja jakavat vedenalaisen suudelman ilmakuplan sisällä leiriläisten heitettyä heidät järveen. Puoliveristen leiri alkaa täyttyä uusista, aiemmin tunnustamattomista puolijumalista ja puolijumalat kunnioittavat kaatuneitaan polttohautauksella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rick Riordan: Jumalten sota. (The Last Olympian). Otava. ISBN 978-951-1-24101-0.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.