Eksynyt sankari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eksynyt sankari
The Lost Hero
Eksynyt sankari.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija Rick Riordan
Kieli englanti
Genre fantasiakirjallisuus, nuortenkirjallisuus
Kustantaja Disney-Hyperion
Julkaistu 2010
Sivumäärä 553
ISBN 978-1-4231-1339-3
Suomennos
Suomentaja Ilkka Rekiaro
Kustantaja Otava
Julkaistu 2011
Ulkoasu sidottu
ISBN 978-951-1-25638-0
Sarja: Olympoksen sankarit
Seuraava Merenjumalan poika
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Eksynyt sankari (engl. The Lost Hero) on Rick Riordanin 2010 kirjoittama Olympoksen sankarit -kirjasarjan ensimmäinen osa. Teos jatkaa Percy Jacksonin seikkailuja. Se julkaistiin suomeksi Otavan kustantamana 2011.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirjan alussa kuusitoistavuotias Jason Grace herää luokkaretkibussissa muistinsa menettäneenä. Hänen vieressään istuvat Piper McLean ja Leo Valdez. He väittävät olevansa Jasonin parhaita kavereita, jota Jason epäilee, sillä ei muista heistä ollenkaan mitään. Niin sanotun "Korpikoulun" luokka on menossa retkelle Grand Canyoniin, jossa he joutuvat myrskynhenkihyökkäyksen kohteeksi. Muut luokan oppilaat pääsevät turvaan, mutta kolmikko ja ryhmän johtaja, koutsi Hedge, jäävät terassille jumiin myrskynhenkien kanssa. Kaikkien hämmästykseksi Jason alkaa taistella myrskynhenkiä vastaan kuin ammattilainen, ja koutsista paljastuu hänen toinen puolensa, hän on Satyyri. Myrskynhenget onnistuvat kuitenkin viemään Hedgen. Hetkeä myöhemmin tulee paikalle lentävät vaunut, joissa on kyydissä kreikkalaiset puolijumalat Butch ja Annabeth, jonka poikaystävä Percy Jackson on kadonnut. He vievät kolmikon Puoliveristen leiriin, jossa heidänkaltaisensa saavat koulutuksensa. Piperin jumalvanhemmaksi paljastuu Afrodite ja Leon Hefaistos, mutta Jasonin kohdalla tilanne on hankala, sillä tulee ilmi, että hän ei oikeastaan ole kreikkalaisen jumalan poika, vaan roomalaisen. Hänen vanhempansa on Jupiter, kreikkalaisittain ja myös tunnetummin Zeus. Jason, Leo ja Piper joutuvat etsintäretkelle vapauttamaan jumalten kuningatarta Heraa, joka on vangittu. Leo onnistuu hankkimaan heille kulkupelin, metallisen lohikäärmeen, jonka hän nimeää Festukseksi, joka tarkoittaa latinaksi onnellista. Retkellä he joutuvat tapaamaan monenlaisia hirviöitä, kuten Medeian ja kyklooppeja. Lisäksi Jason alkaa muistaa asioita aikaisemmasta elämästään. Palattuaan onnistuneelta etsintäretkeltään kolmikko saa tietää, että heillä on vielä isompi tehtävä hoidettavana yhdessä neljän muun puolijumalan kanssa, joista yksi on Annabeth. Heidän täytyy käydä noutamassa roomalaisia puolijumalia ja Percy Jackson Juppiterin leiristä, jonka Jason muisti menneisyydestään, ja sen jälkeen purjehtia Kreikkaan pelastamaan maailma Gaialta, maan jumalattarelta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja sai julkaisunsa jälkeen pääasiassa hyviä arvosteluja. Kirja oli 14 viikkoa Yhdysvaltain nuortenkirjojen bestseller-listan ykkösenä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bestsellers - Children's Chapter Books The New York Times. Viitattu 4.12.2012. (englanniksi)
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.