Olympoksen sankarit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Olympoksen sankarit
The Heroes of Olympos
Alkuperäisteos
Kirjailija Rick Riordan
Kieli englanti
Genre fantasia, lasten- ja nuortenkirjallisuus
Kustantaja Disney Hyperion (US)
Penguin Books/Puffin[1]
Julkaistu 2010-2014
Suomennos
Suomentaja Ilkka Rekiaro
Kustantaja Otava
Julkaistu 2011–2015
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Olympoksen sankarit on Rick Riordanin kirjoittama viisiosainen fantasiakirjasarja. Kirjat kertovat konfliktista kreikkalaisten puolijumalien, roomalaisten puolijumalien ja maaemo Gaian välillä. Sarja on jatkoa Percy Jacksonille, joka kuvailee nykyaikaisten kreikkalaisten puolijumalien elämää.[2] Rick Riordan esitteli Olympoksen sankareissa roomalaisen mytologian ja useita uusia hahmoja. Ensimmäinen osa, Eksynyt sankari, julkaistiin 12. lokakuuta 2010[3] ja viimeinen osa, Olympoksen veri julkaistiin 7. lokakuuta 2014 [4].

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Eksynyt sankari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Eksynyt sankari

Romaani alkaa Jason Gracen, Piper McLeanin ja Leo Valdezin esittelemisellä. He ovat äskettäin löydettyjä puolijumalia, jotka matkustavat Puoliveristen leiriin. Vastauksena profetiaan, he lähtevät etsintäretkelle estämään jättiläisten kuningas Porfyrionin paluu ja pelastamaan Piperin isä, jota kidutetaan toisen jättiläisen, Enkeladoksen (Leo kutsuu häntä Enchiladaksi) toimesta. Muistinmetetyksestä kärsivä Jason alkaa myös muistaa hänen menneisyytensä kirjaa pitkin - mikä tärkeintä, hän tulee roomalaisesta leiristä puolijumalille, nimeltään Jupiterin leiri. Puoliveristen leiri pyrkii etsimään tämän toisen leirin saadaakseen liittolaisia ​​taistelemaan Gaiaa vastaan ja etsimään kadonneen Percy Jacksonin.[5]

Merenjumalan poika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Merenjumalan poika

Tarina alkaa muistinsa menettäneen Percy Jacksonin löytäessä Juppiterin leiri ja tavatessa useita roomalaisia puolijumalia. Marssin annettua profetia, Percy ja hänen uudet ystävänsä Hazel Levesque ja Frank Zhang lähtevät Alaskaan pysäyttämään gigantti Alkyone ja vapauttamaan kuoleman jumala Thanatos. Ryhmän suoritettua tehtävänsä, he palaavat Juppiterin leiriin puolustamaan sitä gigantti Polybotekselta ja hänen armeijaltaan. Leiriläisten torjuttua hyökkäys, he näkevät kreikkalaisten rakentaman lentävän laivan, Argo II:n.

Athenen merkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Athenen merkki

Argo II:n vahingossa ammuttua Juppiterin leiriä, Seitsemän Ennustuksen seitsemän puolijumalaa- Percy Jackson, Annabeth Chase, Hazel Levesque, Frank Zhang, Jason Grace, Piper McLean ja Leo Valdez -pakenevat vihaisia roomalaisia. He matkaavat Roomaan. Annabethilla on äidiltään saama tehtävä. Hänen täytyy etsiä Athene Parthenos. Puolijumalat kuulevat, että Aloadit ovat kaapanneet Nico di Angelo ja he menevät pelastamaan hänet. He onnistuvat molemmissa, mutta Annabeth ja Percy putoavat Tartarokseen.

Haadeksen talo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Haadeksen talo

Tartaroksessa Annabeth ja Percy kulkevat Bobiksi nimetyn Iapetos-jättiläisen avustuksella Kuoleman ovelle päästäkseen kuolevaisten maailmaan ja estääkseen hirviöitä palaamasta maan pinnalle. Muut puolijumalat matkaavat Kuolleiden oven toiselle puolelle auttaakseen heitä. Reyna, Nico ja koutsi Hedge kuljettavat Athene Parthenos -patsasta Puoliveristen leirille, jonne roomalaiset valmistautuvat hyökkäämään.

Olympoksen veri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Olympoksen veri

Seitsemän puolijumalaa matkaavat Ateenan estääkseen Giganttien suunnitelmat.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Jason Grace - 15-vuotias Juppiterin poika, joka osaa lentää, ohjata tuulta ja luoda salamoita. Hän oli preettori ennen kuin Hera pyyhki hänen muistinsa ja lähetti Puoliveristen leirille.
 • Piper McLean - 15-vuotias Afroditen tytär, joka osaa lumopuhua.
 • Leo Valdez - 15-vuotias Hefaistoksen poika, joka osaa hallita tulta ja on taitava rakentamaan. Hän korjasi mekaanisen lohikäärme Festuksen.
 • Annabeth Chase - 17-vuotias Athenen tytär, joka on älykäs ja taitava arkkitehtuurissa.
 • Percy Jackson - 17-vuotias Poseidonin poika, joka osaa hallita vettä. Hän on Percy Jackson -kirjasarjan päähenkilö.
 • Frank Zhang - 16-vuotias Marsin poika ja Poseidonin kaukainen jälkeläinen. Hän on taitava jousiampuja ja osaa muuttua eläimiksi.
 • Hazel Levesque - 13-vuotias Plutonin tytär. Hän alun perin eli 1940-luvulla ja kuoli pysäyttäkseen Alkeanoksen, mutta Nico di Angelo toi hänet takaisin kuolleista. Hazel pystyy ohjaamaan arvometalleja, suunnistamaan maan alla ja muokkaamaan sumua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Heroes of Olympus www.penguin.co.uk.
 2. Riordan, Rick: Olympuksen sankarit rickriordan.com. Arkistoitu . Viitattu 12.5.2019.
 3. The Lost Hero Rick Riordan books.
 4. 'The Blood of Olympus' by Rick Riordan hits shelves today! Hypable.
 5. Riordan, Rick (2010). The Lost Hero. New York City: Disney-Hyperion. ISBN 978-1-4231-1339-3. 

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]