Robertin kapina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robertin kapina
Päivämäärä:

282–283[1]

Paikka:

Westeros

Casus belli:

Lyanna Starkin kaappaus

Lopputulos:

Kapinallisten voitto

Vaikutukset:
  • Targaryen-suvun 283 vuotta kestänyt valtakausi päättyi
  • Robert Baratheon kruunattiin kuninkaaksi
Osapuolet

Targaryen-suku ja sille uskolliset joukot

Kapinalliset

Robertin kapina (engl. Robert’s Rebellion) on George R. R. Martinin fantasiakirjasarjan Tulen ja jään laulu kuvitteellinen sota. Se sijoittuu noin 15 vuotta kirjasarjan varsinaisia tapahtumia edeltävään aikaan, alustaen Valtaistuinpeli-kirjan tapahtumien poliittisia jännitteitä. Sota on saanut nimensä Robert Baratheonista, joka kapinallaan syöksi vallasta ”Hulluksi kuninkaaksi”[2] kutsutun Aerys II Targaryenin ja tappoi tämän perillisen Rhaegarin. Sodan seurauksena Robertista tuli Westerosin Seitsemän kuningaskunnan kuningas, ja Aerysin lapset Viserys ja Daenerys Targaryen joutuivat maanpakoon.

Kapina saa alkunsa vuonna 282, kun kuninkaan poika Rhaegar Targaryen kaappaa Lyanna Starkin, Robert Baratheonin kihlatun. Lyannan isä Rickard ja veli Brandon vaativat kuningasta kurittamaan poikaansa, mutta Aerys II tappaa raa’sti heidät molemmat ja vaatii myös Robertin ja Lyannan nuoremman veljen Eddardin päitä.[1] Robert ja Eddard, jotka ovat olleet uskollisia kuninkaalle, julistavat sodan kuningasta vastaan. Myös Hoster Tully liittyy sotaan, kun Eddard nai hänen vanhimman tyttärensä Catelynin.

Sodan eteneminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyrellin suku liittyy Aerys II:n puolelle ja piirittää joukkoineen Robertin kotipaikkaa Myrskynpäätä, jota pitää hallussaan hänen veljensä Stannis. Kuninkaan Koura, Jon Connington, häviää Kellojen taistelun ja Aerys karkottaa hänet Westerosista. Robertin kapinalliset ovat voitokkaita Kolmikärjen taistelussa, jossa Robertin tappaa Rhaegarin.

Lannisterit pysyvät puolueettomana lähes koko kapinan ajan, mutta Robertin voittaessa Kolmikärjen taistelun kuningas Aerysin entinen Koura Tywin Lannister joukkoineen marssii Kuninkaansatamaan oletetusti auttamaan kuningasta. Hänelle avataan portit, mutta hän kääntyykin Aerys II:sta vastaan. Tywinin poika Jaime, joka palvelee Aerysiä tämän henkivartiokaartissa, hylkää valansa ja tappaa kuninkaansa lyömällä tätä miekalla selkään. Robertista tulee Westerosin kuningas ja hän nai Tywinin tyttären Cersein. Eddard palaa Talvivaaraan äpäräpoikansa Jon Nietoksen kanssa. Targaryenin kannattajat vievät Aerys II:n nuorimmat lapset Viserysin ja Daenerysin turvaan Essoksen maanosaan.

Tärkeimmät tapahtumat ja taistelut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Robertin kapina[1]
Vuosi Tapahtuma
282 Rhaegar Targaryen kaappaa Lyanna Starkin
Aerys II Targaryen murhaa Brandon ja Rickard Starkin
Sota julistetaan Aerys II:sta vastaan
Suvilinnan taistelu
Saarnelan taistelu
Kellojen taistelu
Lokkilan taistelu
282–283 Tyrellin suvun joukot piirittävät Stannis Baratheonin hallitsemaa Myrskynpäätä
283 Kolmikärjen taistelu: Robert Baratheon surmaa Rhaegarin
Kuninkaansataman valtaus: Tywin Lannisterit joukot miehittävät kaupungin, Jaime Lannister surmaa Aerys II:n, Gregor Clegane surmaa Rhaegarin lapset
Lyanna Stark kuolee Ilon tornilla Dornen Punaisilla vuorilla
  1. a b c Shayo, Lukas: Game of Thrones: Robert's Rebellion, Explained Comic Book Resources. 6.1.2024. Viitattu 17.8.2024.
  2. Cogman, Bryan: Valtaistuinpelin kulisseissa – Game of Thrones, s. 90. Suomentanut Satu Hlinovsky. Vantaa: Pen & Paper, 2012. ISBN 978-952-5871-14-2.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]