Richard Francis Burton

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sir Richard Burton vanhemmalla iällä

Sir Richard Francis Burton (19. maaliskuuta 182120. lokakuuta 1890) oli brittiläinen tutkimusmatkailija ja kielentutkija.

Burton erotettiin Oxfordin yliopistosta, ja hän matkusti Intiaan, missä hän palveli Bombayssa paikallisista värvätyssä rykmentissä aliupseerina. Hänet erotettiin myös sotaväestä hänen annettuaan liian tarkan raportin Karachin homobordelleista. Välillä hän asui Ranskassa ja kirjoitti neljä kirjaa Intiasta, mukaan lukien etnologisen tutkimuksen.

Burton kävi kielletyissä Mekan ja Medinan kaupungeissa pukeutuen arabiksi. Krimin sotaan hän ilmoittautui vapaaehtoiseksi ja koulutti turkkilaisrykmenttejä, muttei päässyt rintamalle.

Burton löysi John Hanning Speken kanssa Tanganjikajärven palattuaan etsimään valkoisen Niilin lähteitä. Vuonna 1860 hän lähti Yhdysvaltoihin tutustumaan mormonien pääkaupunkiin Salt Lake Cityyn.

Myöhemmin Burton siirtyi Britannian ulkoministeriön palvelukseen ja tutki Länsi-Afrikkaa ja toimi konsulina Brasiliassa.

Kun Burton kuoli 69-vuotiaana, hän puhui 29 kieltä. Hän kirjoitti 43 kirjaa tutkimusmatkoistaan ja käänsi 30 englanniksi, muun muassa Tuhannen ja yhden yön tarinat, ja myös monia eroottisia kirjoja, kuten Kama Sutran. Vaikka kirjaa paheksuttiin ja Burton aiheutti paljon kohua, kuningatar Viktoria kuitenkin löi Burtonin ritariksi vuonna 1886, neljä vuotta ennen tämän kuolemaa.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Richard Francis Burton.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.