Ollin vaihde

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Olli
Olli. Porvoon rata vasemmalle, Sköldvikin rata oikealle.
Olli. Porvoon rata vasemmalle, Sköldvikin rata oikealle.
Perustiedot
Lyhenne Olli
Rataosa Kerava–Porvoo
Olli–Sköldvik
Sijainti 60°22′56″N, 025°22′30″E
Osoite 07130 Anttila
Kunta Porvoo (vuoteen 1997 Porvoon maalaiskunta)
Etäisyydet Kerava 17 km,
Sköldvik 10 km,
Porvoo 17 km
Avattu 1972
Asemarakennus
Tyyppi Linjavaihde
Ratapiha
Raiteisto Läpikulkuraiteet vaihteineen sekä turvaraide

Ollin vaihde (lyh. Olli) on Suomen rataverkolla Porvoon kaupungin alueella sijaitseva linjavaihde, jossa Keravan–Sköldvikin radasta haarautuu rataosa Porvoon keskustaan. Linjavaihteen sijainti on noin ratakilometrillä 45+700.

Ollin vaihde rakennettiin, kun rataosuuden Kerava–Sköldvik rakennustyöt alkoivat. Liikennepaikka toimi junasuorituspaikkana, kun Porvoon radalla oli säännöllistä junaliikennettä. Myöhemmin, Porvoon suunnan liikenteen vähentyessä, Ollin turvalaitteet uusittiin ja asema jäi miehittämättömäksi. Turvalaittena oli varmistuslukko- ja opastinturvalaitos. Olli miehitettiin tarvittaessa ja vain silloin, kun Porvoon radalla oli liikennettä. Nykyisin liikennepaikka on miehittämätön linjavaihde ja se on varustettu elektronisella asetinlaitteella.

Ollin vaihteelle tuotiin sen valmistuttua Helsingistä Eläintarhan urheilukentältä entinen kuulutuskoppi junasuorittajan työtilaksi. Koppi on kuitenkin viety pois vuonna 2001.[1]

Liikennepaikka sijaitsee noin 17 kilometrin päässä Keravan rautatieasemalta ja noin kymmenen kilometrin päässä Sköldvikin rautatieasemalta, Korpklovsbergetin kallioleikkauksen länsipäässä lähellä Anttilan kylää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jussi Iltanen: Radan varrella: Suomen rautatieliikennepaikat (2. painos), s. 83. Helsinki: Karttakeskus, 2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]