Junasuorittaja

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Junasuorittaja kääntää vaihdekampia (Sukeva, 6.6.2005).
Junanlähettäjän virkalakki M20; Olavi Kilpiön rautatiekokoelmat. Lakissa on päällekkäin virheellisesti kaksi lakkimerkkiä eri aikakausilta. Ylempi on toistaiseksi ajoittamaton tavanomainen siipipyörämerkki (1950-luku?), ja alempi on Liikenneosaston osastomerkki vm 1919. Osastomerkkiä käytettiin virkalakissa yksinään ilman kokardia tai muuta merkkiä. Sen tulisi olla lakin kopassa siipipyörämerkin paikalla eikä lakin paarteessa. Lakin väri ei vastaa valtioneuvoston asetusta.
Junasuorittajan virkalakki M70.

Junasuorittaja oli VR:n käyttämä ammattinimike. Alun perin ammattinimike on ollut junanlähettäjä, joka on edelleen käytössä Jokioisten Museorautatiellä.

Junasuorittaja oli rautatieliikenteen ohjaamisesta ja turvaamisesta vastaava henkilö. Hänen tehtävänään oli yhteistyössä muiden liikenteenohjaajien, junasuorittajien ja vaihdemiesten kanssa varmistaa junien aikataulun mukainen ja turvallinen kulku liikennepaikoilla ja liikennepaikkojen välillä. Junasuorittaja asetti eli turvasi junille niiden käyttämät kulkutiet asetinlaitteelta käsin, tai määräsi vaihdemiehen suorittamaan kulkutien turvaamiseen liittyvät tehtävät.

Ammattinimike katosi Suomesta miehitettyjen asemien vähetessä, kauko-ohjausjärjestelmien asentamisen vuoksi, ja liikennemääräysten muuttuessa ammattinimike muutettiin muotoon liikenneohjaaja.

Junasuorittajan tunnusmerkkinä oli virkalakin keltaisenpunainen päällys, jonka perusteella hänet erotti muusta juna- ja asemahenkilökunnasta. Se oli peräisin Itävallan rautateiltä.[1] Lakki otettiin alun perin käyttöön junanlähettäjille vuoden 1920 virkapuku-uudistuksessa, joka perustui Valtioneuvoston asetukseen[2] ja jonka Rautatiehallitus antoi tiedoksi kiertokirjeellään [3]. Punalakkisena junanlähettäjänä saattoi toimia junanlähettäjä, asemapäällikkö, asemakirjuri tms. Lakin yksityiskohdat (leukapunos yms.) määräytyivät virkanimikkeen mukaan.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kapeat kiskot, luku Virkapuvuista kapearaiteisilla, s. 190, ISBN 951-96543-1-3 (sid.)
  2. Valtioneuvoston asetus rautatieläiskunnan virkapuvusta, 28.3.1919
  3. Rautatiehallituksen kiertokirje N:o 122/H. 642, 3.12.1919
  4. VR käskylehti 40/1950
Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.