Nenetsinkoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nenetsinkoira
Ненецкая лайка 10.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Venäjä
Määrä Suomessa ainakin 4 kpl
Alkuperäinen käyttö porojen paimennus
Nykyinen käyttö paimen- ja vahtikoira
Muita nimityksiä Ненецкая лайка, оленегонный шпиц, Olenegonka, Nenets Herding Laika, Nenets Laika, Reindeer Herding Laika.
FCI-luokitus ei FCI-rotu
RKF: ryhmä 5 Pystykorvat ja alkukantaiset rodut
Ulkonäkö
Säkäkorkeus 40–55 cm
Väritys useita eri värejä

Nenetsinkoira (Ненецкая лайка eli nenetskaya laika tai оленегонный шпиц eli olenegonniy spits), toisinaan tunnettu myös nimellä Olenegonka[1] on venäläinen koirarotu. Se tunnetaan myös nimillä nenetsinpaimenlaika (nenets herding laika).

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korvat ovat pystyt, rintakehä syvä ja häntä tyypillisen pystykorvamaisesti selän päälle kiertynyt.[2] Rodusta on kaksi eri karvamuunnosta, lyhyt- ja pitkäkarvainen. Lisäksi pitkäkarvaisesta on vielä erikseen sekä iso että pieni kokomuunnos. Useita eri värivaihtoehtoja sallitaan, mm. valkoinen, ruskea, harmaa, musta tai kaksivärinen[2]. Säkäkorkeus on 40–55 cm.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten lähisukulaisensa samojedinkoira, myös tämä rotu on saanut nimensä sen jalostaneesta kansasta, Siperian Nenetsiassa asuvista suomalais-ugrilaisista nenetseistä. He ovat käyttäneet sitä perinteisesti porojen paimennukseen, mutta myös vartioimaan leirejään. Vaikka nenetsinkoira on nenetseille välttämätön apu, he halveksuvat sitä ja pitävät sitä likaisena. Näin on lähinnä siksi, että se syö tarpeen tullen pilaantunutta lihaa, ulosteita ja suolia. Öisin he kylläkin päästävät koirat lämpöön leirien sisäpuolelle, mutta ainoastaan siksi että ne ovat tärkeitä "työvälineitä".[2]tarkistettava

Venäjällä rotu on tunnustettu virallisesti, mutta FCI ei ole vielä hyväksynyt sitämilloin?. Myös Viron kennelliitto on hyväksynyt rodun 1.7.2017 lähtien.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gondrexon, A. & Browne, Ives: Maailman koiraopas

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. PADS (Arkistoitu – Internet Archive). Haettu 19.6.2013
  2. a b c Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 484-485. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.