Nahumin kirja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nahumin kirja
נחום
Tanak
Nevi'im
Raamattu
Vanha testamentti
Profeetta Nahum. Venäläinen ikoni 1700-luvulta.
Profeetta Nahum. Venäläinen ikoni 1700-luvulta.
Synty
Kirjoittaja (perint.) Nahum
Kirjoituspaikka Juuda ja Ninive[1]
Ajoitus n. 664–612 eaa.[1]
Teksti
Genre profeetallinen kirja
Alkukieli heprea
Lyhenne Nah.
Lukuja 3
Jakeita 47
Edeltävä:
< Miika
Seuraava:
Hab. >
Katso myösLuettelo Raamatun kirjoista

Nahumin kirja (hepr. ‏נחום‎, Nachum) on yksi Raamatun Vanhan testamentin pienistä profeettakirjoista. Se on Raamatun 34. ja juutalaisen Raamatun Tanakin toisen pääosion Nevi'imin eli profeettojen kuudestoista kirja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nahum profetoi joidenkin mukaan kuningas Ahaksen hallintokaudella 740-luvulla eaa. Toisten mukaan hänen profetiansa viittaavat kuningas Hiskian hallintokauden loppupuolelle 700-kymmenluvulla eaa.

Kirja kirjoitettiin todennäköisesti Jerusalemissa, jossa Nahum todisti Assyrian kuninkaan Sanheribin suorittamaa valtausta ja hänen joukoissaan tapahtunutta hävitystä.[2]

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan profetian sisältönä on Assyrian kuningaskunnan pääkaupungin Niniven täydellinen ja lopullinen tuho. Assyrian kuningas Assurbanipal oli tuolloin valtansa huipulla, ja Ninive samoin kukoistava maailman kaupan ja kulttuurin keskus. Nahum kuvaa sitä seuraavasti: "Voi kaupunkia, veritekojen tahraamaa, täynnä pelkkää petosta, ryöstösaalista, sammumatonta raatelun kiihkoa!",[3] koska se oli ryövännyt kaikki ympäröivät naapurikansat. Kaupunki oli vahvasti linnoitettu kaikkia vihollisia vastaan.

Joona oli jo saarnannut varoitusviestinsä ennen Nahumia, jota seurasi puolestaan Sefanja, joka ennusti myös Niniven tuhoa.[4] Ennustukset toteutuivat vuonna 625 eaa., kun tulipalo tuhosi kaupungin ja Assyrian valtakunnan aika alkoi päättyä. Tapahtuma vaikutti koko alueen poliittiseen tilanteeseen. Meedialaiset ja babylonialaiset valtasivat Niniven ja tuhosivat kaupungin lopullisesti vuonna 612 eaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Review of Every Book in the Bible Bible Overview. Daily Bible Online. Arkistoitu 20.12.2016. Viitattu 12.12.2016.
  2. 2 Kun. 19:35–36
  3. Nah 3:1
  4. Sef. 2:4–15

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Peltola, Olavi: ”Nahumin kirja”, Löytöretki Vanhaan testamenttiin. Kauniainen: Perussanoma, 1992. ISBN 951-888-174-X. Teoksen verkkoversio.
  • Robertson, O. Palmer: The Books of Nahum, Habakkuk, and Zephaniah. The New International Commentary on the Old Testament. Wm. B. Eerdmans Publishing, 1990. ISBN 080282532X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teksti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Raamattu. Suomen evankelis-luterilainen kirkko.
  • Nahumin kirja. Suomenkieliset käännökset (1992, 1933 ja 1776), useita muita käännöksiä sekä hepreankielinen alkuteksti (Biblia Hebraica). Uskonkirjat.net.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hirsch, Emil G. & Price, Ira Maurice: Book of Nahum. Jewish Encyclopedia. 1906. (englanniksi)
  • Souvay, Charles: Nahum Catholic Encyclopedia. 1911. New York: Robert Appleton Company. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Book of Nahum