Mystras

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Mistra)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee linnoituskaupunkia. Mystrás on myös nykyinen kylä ja entinen kunta.
Mystraksen raunioita.

Mystras (kreik. Μυστράς, myös Mistra) oli vuoren rinteelle rakennettu bysanttilainen linnoituskaupunki Moreassa (nyk. Peloponnesos) lähellä antiikin Spartaa. Nykyään kaupunki on raunioitunut arkeologinen kohde. Se sijaitsee lähellä nykyistä Mystráksen kylää ja kuuluu Spartan kuntaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mystraksesta tuli vuonna 1249 latinalaisen Akhaian ruhtinaskunnan pääkaupunki, kun Akhaian prinssi Vilhelm II Villehardouin rakennutti sinne palatsinsa.

Vuonna 1261 latinalaiset luovuttivat Mystraksen ja muita linnoituksia kaakkoisessa Peloponnesoksessa lunnaina prinssi Vilhelm II:sta, joka oli jäänyt Pelagonian taistelussa nikaialaisten vangiksi. Mikael VIII Palaiologos teki Mystraksesta tämän jälkeen Morean despotaatin pääkaupungiksi. Mystras ja Morea vaurastuivat vuoden 1261 jälkeen ja Mystraksesta tuli despootti Theodoren aikana Bysantin toiseksi merkittävin kaupunki Konstantinopolin jälkeen ja Vilhelm II:sen palatsia käytettiin valtakunnan hallitsijoiden toisena asuinpaikkana.

Mystraksen palatsi.

Mystras oli myös bysanttilaisen oppineisuuden viimeinen keskus. Uusplatoninen filosofi Georgios Gemistos Plethon asui kaupungissa kuolemaansa vuonna 1452 asti. Plethon ja muut oppineet vaikuttivat Italian renessanssiin etenkin sen jälkeen, kun Plethon oli keisari Johannes VIII Palaiologoksen mukana Firenzessä vuonna 1439.

Bysantin viimeinen keisari Konstantinos XI Palaiologos oli ennen hallitsajaksi tuloaan Morean despootti. Demetrios Palaiologos oli Morean viimeinen despootti. Hänen aikanaan kaupunki antautui osmanien hallitsija Mehmed II:selle vuonna 1460. Osmanit hallitsivat kaupungissa aina vuonna 1821 alkaneeseen Kreikan vapaussotaan asti lukuun ottamatta vuosia 16871715, jolloin alue oli venetsialaisten alaisuudessa. Mystras hylättiin kuningas Otton aikana uudelleen rakennetun Spartan kaupungin takia.

Vuonna 1989 Mystraksen rauniot linnoituksineen, palatsineen, kirkkoineen ja luostareineen listattiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mystras.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Mystras