Demetrios Palaiologos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Demetrios Palaiologos (Δημήτριος Παλαιολόγος) (1407-1470) oli Bysantin keisarin Manuel II Palaiologoksen poika. Demetrios oli Morean despootti vuosina 1428–1460. Hänen veljiänsä olivat keisarit Johannes VIII ja Konstantinos XI, Morean despootiti Theodoros II ja Tuomas, ja Tessalonikin despootti Andronikos.

Koska Demetrios oli Manuel II:n nuorimpia poikia, hänen ei koskaan oletettu pääsevän keisariksi. Hän oli kuitenkin erittäin kunnianhimoinen ja yritti kaikin keinoin päästä valtaan. Kun hänen isänsä antoi hänelle Limnoksen saaren hallittavaksi vuonna 1422, hän ei ottanut sitä vastaan vaan hakeutui Unkarin kuninkaan hoviin ja anoi apua veljiänsä vastaan. Hän palasi kuitenkin ja asettui Limnoksen saarelle vuonna 1425.

Hänen veljestään Johannes VIII:stä tuli keisari vuonna 1425 ja Demetrios seurasi hänen mukanaan matkalle Italiaan. Tarkoituksena oli saada kirkot yhdistettyä (ks. suuri skisma). Demetrios palasi kuitenkin Kreikkaan ennen veljeään ja tästä häntä rangaistiin riistämällä hänen oikeutensa Limnoksen saareen. Hän sai hallittavakseen pienempiä kaupunkeja Mustanmeren rannalta, joihin hän ei ollut tyytyväinen. Pari vuotta myöhemmin hän liittoutui turkkilaisten kanssa. Turkkilaiset piirittivät Konstantinopolia ja vaativat, että Demetrioksen hallittavaksi annettaisiin kaikki Konstantinopolia ympäröivät pienet kaupungit. Tämä päättyi kuitenkin tuloksetta.

Kun Johannes VIII kuoli vuonna 1448, Demetrios yritti kaapata vallan. Tämäkin epäonnistui, mutta Demetrioksen veli Konstantinos XI antoi Demetriokselle puolet Morean despotaatista (os. Peloponnesoksen niemimaa) jossa heidän veljensä Tuomas oli hallinnut jo kymmenen vuotta. Konstantinopolin menetyksen jälkeen vuonna 1453 Morea oli ainoa osa Bysantin valtakuntaa, joka ei ollut turkkilaisten vallassa. Pian Demetrios ja Tuomas alkoivat sotia keskenään. Tuomas voitti sisällissodan, ja Demetrioksen oli paettava Mehmed II:n luokse. Mehmed hyökkäsi Tuomaan kimppuun ja kukisti tämän joukot helposti. Tuomaan oli paettava perheineen Italiaan. Mehmed ei kuitenkaan antanut Moreaa Demetriokselle takaisin, koska hän "ei ollut tarpeeksi miehekäs hallitsemaan mitään maata".