Martha McSally

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Martha McSally
Sen. Martha McSally official Senate headshot 116th congress.jpg
Yhdysvaltain senaattori
Arizonasta
2019-1-33. tammikuuta 2019
Yhdessä Kyrsten Sineman kanssa
Edeltäjä Jon Kyl
Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsen
Arizonan 2. vaalipiiristä
Edeltäjä Ron Barber
Seuraaja Ann Kirkpatrick
Henkilötiedot
Syntynyt 22. maaliskuuta 1966 (ikä 54)
Providence, Rhode Island, Yhdysvallat
Puoliso Donald Henry (eronneet)
Tiedot
Puolue republikaanit
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Sotilaspalvelus
Palvelusmaa(t)  Yhdysvallat
Puolustushaara ilmavoimat
Palveluvuodet 1988–2010
Sotilasarvo US-O6 insignia shaded.svg eversti
Taistelut ja sodat Operaatio Southern Watch
Operaatio Allied Force
Operaatio Enduring Freedom
Aiheesta muualla
www.mcsally.senate.gov

Martha McSally (s. 22. maaliskuuta 1966 Providence, Rhode Island, Yhdysvallat) on Yhdysvaltain ilmavoimien veteraani ja republikaanisen puolueen poliitikko, joka toimii nykyään Arizonan nuorempana senaattorina. Aiemmin hän toimi Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsenenä Arizonan 2. vaalipiiristä.

McSally palveli Yhdysvaltain ilmavoimissa vuodesta 1988 vuoteen 2010.[1] Eläköitymisensä aikana hänen sotilasarvonsa oli eversti. McSally on yksi Yhdysvaltain ilmavoimien historian korkea-arvoisimmista naislentäjistä. Hän oli ensimmäinen yhdysvaltalainen nainen, joka lensi taistelulentoja vuoden 1991 jälkeen, jolloin naisille annettiin lupa toimia taistelulentäjinä. Operaatio Southern Watchin aikana McSally lensi Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II -maataistelukonetta Irakin ja Kuwaitin yllä. Hän toimi myös 354. hävittäjälaivueen komentajana. Hän haastoi Yhdysvaltain puolustusministeriön oikeuteteen vuonna 2001, koska yhdysvaltalaiset ja brittiläiset naissotilaat joutuivat käyttämään islamilaista abaya -vaatetusta sotilastukikohtien ulkopuolella Saudi-Arabiassa. Maaliskuussa 2019 hän kertoi tulleensa ylemmän sotilashenkilön raiskaamaksi palvelusaikanaan Yhdysvaltain ilmavoimissa.[2]

McSally oli republikaanien ehdokas Arizonan 2018 senaatin välivaaleissa, joissa hän hävisi demokraattien Kyrsten Sinemalle. Senaattori Jon Kyl erosi tehtävistään joulukuussa 2018 ja kuvernööri Doug Ducey nimitti McSallyn korvaamaan hänet.[3] Sinema ja McSally aloittivat tehtävänsä senaatissa tammikuussa 2019.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. McSally, Martha Yhdysvaltain edustajainhuone. Viitattu 19.1.2019. (englanniksi)
  2. Arizonan senaattori paljasti vuosia salassa pitämänsä synkän salaisuuden Ilta-Sanomat. 7.3.2019. Viitattu 7.3.2019.
  3. Alex Pappas: https://www.foxnews.com/politics/rep-martha-mcsally-appointed-to-open-arizona-senate-seat Fox News Channel. Viitattu 19.1.2019. (englanniksi)
  4. Ronald J. Hansen: Kyrsten Sinema, Martha McSally make history, face familiar problems The Arizona Republic. Viitattu 19.1.2019. (englanniksi)
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.