Manu Chao

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
José-Manuel Chao
Manu Chao vuonna 2018.
Manu Chao vuonna 2018.
Henkilötiedot
Syntynyt21. kesäkuuta 1961 (ikä 62)
Pariisi, Ranska
Ammatti muusikko, tuottaja
Muusikko
Taiteilijanimi Manu Chao, Oscar Tramor
Aktiivisena 1984–
Tyylilajit mestiza, chanson, salsa, maailmanmusiikki, reggae, ska, punk
Soittimet kitara
Yhtyeet Mano Negra, Radio Bemba Sound System, Hot Pants, Los Carayos
Levy-yhtiöt Virgin Records, Because Music, Radio Bemba
Aiheesta muualla
www.manuchao.net

Manu Chao (oik. José Manuel Thomas-Arthur Chao, s. 21. kesäkuuta 1961 Pariisi, Ranska) on ranskalais-espanjalainen laulaja. Hänen äitinsä on baski ja isänsä, kirjailija Ramón Chao, on La Coruñan kaupungista Galiciasta. Hän syntyi Ranskassa, jonne hänen vanhempansa olivat paenneet Francon diktatuuria vuonna 1956.

Manu Chaon musiikki tunnetaan useiden eri tyylien, kuten rockin, salsan, reggaen, cumbian, chansonin ja skan yhdistämisestä. Hänen levyillään lauletaan monilla eri kielillä, esimerkiksi englanniksi, ranskaksi, espanjaksi, portugaliksi, arabiaksi ja wolofiksi, niitä myös yhdistellen. Manu Chaon onkin sanottu luoneen kokonaan uuden mestiza-musiikkityylin, jota ovat sittemmin seuranneet ja edelleen kehittäneet useat muut artistit, muun muassa Amparanoia, Dusminguet, Los de Abajo, Wagner Pá ja Macaco.

Ennen soolouraansa Manu Chao soitti yhtyeissä kuten Hot Pants, Los Carayos ja Mano Negra, joista Mano Negra saavuttikin suurta suosiota varsinkin Latinalaisessa Amerikassa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Oman uransa lisäksi Manu Chao on ollut mukana usean muun yhtyeen levyillä vierailevana artistina sekä toiminut esimerkiksi Amadou & Mariamin albumin tuottajana.

Varsinkin soolourallaan Manu Chao on tullut tunnetuksi myös poliittisesta kantaaottavuudestaan. Hän on sympatisoinut meksikolaista EZLN-liikettä, mikä on näkynyt muun muassa hänen levyillensä sisällyttämissä otteissa Subcomandante Marcosin puheista. Tämän lisäksi hän on esiintynyt useissa poliittisissa tapahtumissa, kuten Genovassa G8-maiden kokouksen yhteydessä järjestetyissä mielenosoituksissa vuonna 2001 sekä Tanskassa Ungdomshusetin tukimielenosoituksessa lokakuussa 2007. Myös hänen kappaleidensa sanoitukset sisältävät usein voimakasta yhteiskuntakritiikkiä.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Chao, Ramón. "Un train de glace et de feu", 1994 (espanjankielinen käännös: "Mano Negra en Colombia. Un tren de hielo y fuego", 2001). Kirja Mano Negran junalla tehdystä kiertueesta Kolumbiassa.
  • Culshaw, Peter: Manu Chao. Maailman kiertäjä. (Clandestino. In Search of Manu Chao, 2013.) Suomentanut J. Pekka Mäkelä. Helsinki: Into, 2015. ISBN 978-952-264-353-7.
  • Robecchi, Alessandro. "Manu Chao. Música y libertad", 2000.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Manu Chao.