Salsa (musiikki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Moderni salsayhtye käyttää myös rumpusettiä. Kuva vuodelta 2005.

Salsa on latinalaisen Amerikan ja modernissa Amerikassa mukautunutta samba- ja son-musiikista vaikutteita ottanut musiikkisuuntaus.[1] Salsaorkesterit ovat yleensä big band -tyylisiä, isoja orkestereita.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikkilajin nimi viittaa salsakastikkeeseenlähde? ja sen pistävän mausteiseen makuun. Myöhemmin nimellä on myös tarkoitettu assosiaatiota latinalaisamerikkalaisesta musiikkikulttuurista englanninkielisessä maailmassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salsa sisältää useita tyylejä ja variaatioita; termiä voidaan käyttää kuvailemaan kaikenlaisia kuubalaisvaikutteisia musiikkilajeja kuten esimerkiksi cha-cha ja mambo. Tarkkaan ottaen salsalla viitataan musiikkityyliin, joka kehittyi 1960- ja 1970-luvulla kuubalaisten ja puertoricolaisten siirtolaisten keskuudessa New Yorkin alueella. Salsan lähimmät sukulaiset ovat kuubalainen mambo ja 1920-luvun Son-orkesterit sekä latino jazz. 1970-luvulle saakka latino jazz ja salsa olivat lähes synonyymejä.

Soittimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rytmikapulat

Tyypilliset soittimet salsassa ovat piano, conga, trumpetti, vetopasuuna, bassokitara, rytmikapulat (engl. claves), kellot (engl. cowbell), timbaalit ja kitara.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.