Salsa (musiikki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Moderni salsayhtye käyttää myös rumpusettiä. Kuva vuodelta 2005.

Salsa on latinalaisen Amerikan ja modernissa Amerikassa mukautunutta samba- ja son-musiikista vaikutteita ottanut musiikkisuuntaus.[1] Salsaorkesterit ovat yleensä big band -tyylisiä, isoja orkestereita.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikkilajin nimi viittaa salsakastikkeeseen[2] ja sen pistävän mausteiseen makuun. Myöhemmin nimellä on myös tarkoitettu assosiaatiota latinalaisamerikkalaisesta musiikkikulttuurista englanninkielisessä maailmassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salsa sisältää useita tyylejä ja variaatioita; termiä voidaan käyttää kuvailemaan kaikenlaisia kuubalaisvaikutteisia musiikkilajeja kuten esimerkiksi cha-cha ja mambo. Tarkkaan ottaen salsalla viitataan musiikkityyliin, joka kehittyi 1960- ja 1970-luvulla kuubalaisten ja puertoricolaisten siirtolaisten keskuudessa New Yorkin alueella: muusikot sovittivat uudelleen vanhoja mamboja ja muita 1940- ja 1950-luvun big band -kappaleita modernimman soundin aikaansaamiseksi[2]. Salsan lähimmät sukulaiset ovatkin kuubalainen mambo ja 1920-luvun son-orkesterit sekä latino jazz. 1970-luvulle saakka latino jazz ja salsa olivat lähes synonyymejä.

Keskeinen henkilö salsan synnyssä oli newyorkilaisen Fania Records -levytysstudion tuottaja Johnny Pacheco, joka kokosi myös salsayhtyeen Fania All Stars. Hän toi eri muusikoiden myötä salsaan kuubalaisten vaikutteiden lisäksi puertoricolaisia ja brasilialaisia sävyjä. Eniten salsalevyjä myynyt artisti on Marc Anthony ja kolmas keskeinen salsan uranuurtaja on pasunisti ja yhtyeenjohtaja Willie Colón.[2][3]

Soittimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rytmikapulat

Tyypilliset soittimet salsassa ovat piano, conga, trumpetti, vetopasuuna, bassokitara, rytmikapulat (engl. claves), kellot (engl. cowbell), timbaalit ja kitara.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yliopistolainen 2/99, Salsa tulee Kuubasta
  2. a b c Broughton, Simon et. al.: ”Dancing with the Saints. The International Sound of Salsa”, World Music: The Rough Guide, s. 485. London: Rough Guides, 1994. ISBN 978-1-85828-017-6.
  3. Marc Anthony Allmusic. Viitattu 26.4.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.