Luettelo maailman syvimmistä järvistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo maailman syvimmistä järvistä.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maksimisyvyyden mukaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maanosittain
Afrikka Aasia Eurooppa Pohjois-Amerikka Oseania Etelä-Amerikka Etelämanner


Sija Järvi Valtio Alue Syvyys
(metreinä)
1. Baikaljärvi  Venäjä Siperia &&&&&&&&&&&01642.&&&&001 642
2. Tanganjikajärvi  Tansania
 Kongon demokraattinen tasavalta
 Burundi
 Sambia
Keski-Aasia &&&&&&&&&&&01470.&&&&001 470
3. Kaspianmeri  Iran
 Venäjä
 Turkmenistan
 Kazakstan
 Azerbaidžan
&&&&&&&&&&&01025.&&&&001 025
4. Vostok  Etelämanner ~1,000
5. O'Higgins/San Martíninjärvi[1]  Chile
 Argentiina
Aysén (Chile), Santa Cruz (Argentiina) &&&&&&&&&&&&0836.&&&&00836
6. Malawijärvi  Mosambik
 Malawi
 Tansania
&&&&&&&&&&&&0706.&&&&00706
7. Issyk Kul  Kirgisia &&&&&&&&&&&&0668.&&&&00668
8. Iso Orjajärvi  Kanada Pohjoisterritoriot &&&&&&&&&&&&0614.&&&&00614
9. Craterjärvi[2]  Yhdysvallat Oregon &&&&&&&&&&&&0594.&&&&00594
10. Matanojärvi  Indonesia Sulawesi &&&&&&&&&&&&0590.&&&&00590
11. Buenos Aires [3]  Chile
 Argentiina
&&&&&&&&&&&&0586.&&&&00586
12. Hornindalsvatnet  Norja Sognin ja Fjordane &&&&&&&&&&&&0514.&&&&00514
13. Quesneljärvi  Kanada Brittiläinen Kolumbia &&&&&&&&&&&&0506.&&&&00506
14. Toba  Indonesia Sumatra &&&&&&&&&&&&0505.&&&&00505
15. Sarez  Tadžikistan &&&&&&&&&&&&0505.&&&&00505
16. Tahoejärvi  Yhdysvallat Kalifornia, Nevada &&&&&&&&&&&&0501.&&&&00501
17. Argentinojärvi  Argentiina Santa Cruz (Patagonia) &&&&&&&&&&&&0500.&&&&00500
18. Kivujärvi  Kongon demokraattinen tasavalta
 Ruanda
&&&&&&&&&&&&0480.&&&&00480
19. Grand  Kanada Newfoundland &&&&&&&&&&&&0475.&&&&00475
20. Salsvatnet  Norja Pohjois-Trøndelag &&&&&&&&&&&&0464.&&&&00464
21. Nahuel Huapi  Argentiina Rio Negro, Patagonia &&&&&&&&&&&&0464.&&&&00464
22. Hauroko  Uusi-Seelanti Eteläsaari &&&&&&&&&&&&0462.&&&&00462
23. Pueyrredón [3]  Chile
 Argentiina
Aysén (Chile), Santa Cruz (Argentiina) &&&&&&&&&&&&0460.&&&&00460
24. Tinnsjå  Norja Telemark &&&&&&&&&&&&0460.&&&&00460
25. Adamsjärvi  Kanada Brittiläinen Kolumbia &&&&&&&&&&&&0457.&&&&00457
26. Chelanjärvi  Yhdysvallat Washingtonin osavaltio &&&&&&&&&&&&0453.&&&&00453
27. Vanjärvi[4]  Turkki &&&&&&&&&&&&0451.&&&&00451
28. Posojärvi  Indonesia Sulawesi &&&&&&&&&&&&0450.&&&&00450
29. Fagnano  Argentiina
 Chile
Tierra del Fuego &&&&&&&&&&&&0449.&&&&00449
30 Iso Karhujärvi  Kanada Pohjoisterritoriot &&&&&&&&&&&&0446.&&&&00446
31. Manapouri  Uusi-Seelanti Eteläsaari &&&&&&&&&&&&0444.&&&&00444
32. Mjøsa  Norja Hedmark, Oppland ja Akershus &&&&&&&&&&&&0443.0500000443,5
33. Te Anau  Uusi-Seelanti Eteläsaari &&&&&&&&&&&&0425.&&&&00425
34. Tazawa  Japani Akita &&&&&&&&&&&&0423.&&&&00423
35. Wakatipu  Uusi-Seelanti Eteläsaari &&&&&&&&&&&&0420.&&&&00420
36. Comojärvi  Italia Lombardia &&&&&&&&&&&&0410.&&&&00410
37. Yläjärvi  Kanada
 Yhdysvallat
Ontario, Michigan, Minnesota, Wisconsin &&&&&&&&&&&&0406.&&&&00406

Keskisyvyyden mukaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maanosittain
Afrikka Aasia Eurooppa Pohjois-Amerikka Oseania Etelä-Amerikka Etelämanner


Sija Järvi Valtio Alue Syvyys
(metreinä)
1. Baikal  Venäjä Siperia &&&&&&&&&&&&0744.0400000744,4
2. Tanganjika  Tansania, Kongon demokraattinen tasavalta,  Burundi, Sambia Afrikka &&&&&&&&&&&&0570.&&&&00570
3. Crater  Yhdysvallat Oregon &&&&&&&&&&&&0350.&&&&00350
4. Vostok  Etelämanner &&&&&&&&&&&&0344.&&&&00344
5. Tahoe  Yhdysvallat Kalifornia, Nevada &&&&&&&&&&&&0301.&&&&00301
6. Adams  Kanada Brittiläinen Kolumbia &&&&&&&&&&&&0299.&&&&00299
7. Malawi  Mosambik, Tansania, Malawi &&&&&&&&&&&&0292.&&&&00292
8. Tazawa  Japani &&&&&&&&&&&&0280.&&&&00280,0
9. Issyk Kul  Kirgisia &&&&&&&&&&&&0278.0400000278,4
10. Kivu  Kongon demokraattinen tasavalta,  Ruanda &&&&&&&&&&&&0240.&&&&00240
11. Matano[5]  Indonesia Sulawesi &&&&&&&&&&&&0240.&&&&00240
12. Hornindalsvatnet[5]  Norja Sognin ja Fjordane &&&&&&&&&&&&0237.&&&&00237
13. Toba[5]  Indonesia Sumatra &&&&&&&&&&&&0216.&&&&00216
14. Karakul  Tadžikistan &&&&&&&&&&&&0210.&&&&00210
15. Sarez  Tadžikistan &&&&&&&&&&&&0202.&&&&00202
16. Tinnsjå[5]  Norja Telemark &&&&&&&&&&&&0190.&&&&00190
17. Kaspianmeri  Iran, Venäjä,  Turkmenistan, Kazakstan, Azerbaidžan &&&&&&&&&&&&0184.&&&&00184
18= Teletskoje  Venäjä &&&&&&&&&&&&0174.&&&&00174
18= Ranau  Indonesia Sumatra &&&&&&&&&&&&0174.&&&&00174
20. Slocan  Kanada Brittiläinen Kolumbia &&&&&&&&&&&&0171.&&&&00171
21. Como[6]  Italia Lombardia &&&&&&&&&&&&0161.&&&&00161
22. Azure  Kanada Brittiläinen Kolumbia &&&&&&&&&&&&0157.0200000157,2
23. Quesnel  Kanada Brittiläinen Kolumbia &&&&&&&&&&&&0157.&&&&00157
24= Ohrid  Pohjois-Makedonia,  Albania &&&&&&&&&&&&0155.&&&&00155
24= Mjøsa  Norja Hedmark, Oppland ja Akershus &&&&&&&&&&&&0155.&&&&00155
26. Salsvatnet[5]  Norja Nord-Trøndelag &&&&&&&&&&&&0154.&&&&00154
27. Geneve[5]  Sveitsi, Ranska &&&&&&&&&&&&0153.&&&&00153
28. Singkarak  Indonesia Länsi-Sumatra &&&&&&&&&&&&0149.&&&&00149
29. Yläjärvi  Yhdysvallat, Kanada Ontario, Michigan, Minnesota, Wisconsin &&&&&&&&&&&&0147.&&&&00147
30. Loch Ness[5] Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Skotlanti &&&&&&&&&&&&0133.&&&&00133
31. Great Central  Kanada Brittiläinen Kolumbia &&&&&&&&&&&&0124.&&&&00124
32. Garibaldi  Kanada Brittiläinen Kolumbia &&&&&&&&&&&&0119.&&&&00119
33. Kuollutmeri  Jordania,Palestiinan lippu Palestiina,  Israel &&&&&&&&&&&&0118.&&&&00118
34. Titicaca  Peru,  Bolivia &&&&&&&&&&&&0107.&&&&00107
35. Gander  Kanada Newfoundland &&&&&&&&&&&&0105.0400000105,4
36. Kauhakō[7][8]  Yhdysvallat Havaiji &&&&&&&&&&&&0105.&&&&00105

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. *CECS, Depth sounding of Lake O'Higgins/San Martín[vanhentunut linkki]
  2. Morphology, volcanism, and mass wasting in Crater Lake, Oregon gsabulletin.gsapubs.org. Viitattu 8.7.2013.
  3. a b Ruth E. Murdi, David T. Pugh, Peter Styles, Miguel Muñoz: Extended Extracts of the Fourth International Symposium on Andean Geodynamics, Gottingen, Germany 04-06/10/1999. =Heatflow, Temperature and Bathymetry of Lago General Carrera and Lago Cochrane, Southern Chile. Pariisi: Institut de Recherche pour le Développement. Teoksen verkkoversio (viitattu 25.4.2018).
  4. A geological study of Lake Van, eastern Turkey June 1984. Springer.
  5. a b c d e f g (23 September 2010) Freshwater Ecology: Concepts and Environmental Applications of Limnology. Academic Press, 141–142. ISBN 978-0-12-374724-2. Viitattu 22 February 2012. 
  6. Documento dell'Istituto italiano di idrobiologia books.google.it.
  7. Lakes and Lake-like Waters of the Hawaiian Archipelago ftp.soest.hawaii.edu. April 30, 1982.
  8. Terrestrial analogs to lunar sinuous rilles - Kauhako Crater and channel, Kalaupapa, Molokai, and other Hawaiian lava conduit systems articles.adsabs.harvard.edu.