Luettelo liittovaltioista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
  Yhtenäisvaltiot

Tämä on luettelo liittovaltioista eli valtioista, jotka koostuvat useista itsehallinnollisista alueista (joita yleensä nimitetään osavaltioiksi), joilla on keskitetty liittovaltion hallinto.

Liittovaltiossa itsehallinnollisten osavaltioiden valtaa vähennetään perustuslaillisesti ja sitä ei voida vähentää keskitetyn hallinnon omalla päätöksellä. Yleensä liittovaltiot ovat monikulttuurisia tai kattavat laajan alueen. Osavaltioilla ei yleensä ole oikeutta erota yksipuolisella päätöksellä.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös: Osavaltio


Liittovaltio Pääkaupunki Hallinnollinen jako
 Argentiina Buenos Aires maakunta ja autonominen kaupunki
 Australia[1] Canberra osavaltiot ja territoriot
 Belgia[2] Bryssel provinssit ja kieliyhteisöt
 Bosnia ja Hertsegovina[3] Sarajevo entiteeit , kantonit ja liittokaupunki
 Brasilia[4] Brasília osavaltiot ja liittopiirit [5]
 Etiopia[6] Addis Abeba osavaltiot ja erityisalueet
 Etelä-Sudan Juba osavaltiot
 Intia[7] Delhi osavaltiot ja territoriot
 Irak Bagdad maakunnat
 Itävalta[8] Wien osavaltiot
 Kanada[9] Ottawa provinssit ja territoriot
 Komorit Moroni saarimaakunnat
 Malesia[10] Kuala Lumpur osavaltiot ja liittoterritoriot
 Meksiko[11] México osavaltio ja autonominen kaupunki
 Mikronesia Palikir osavaltiot


   Nepal[12] Katmandu maakunnat
 Nigeria[13] Abuja osavaltiot ja pääkaupunkiterritorio
 Pakistan[14] Islamabad provinssit, territoriot, itsehallintoalueet
 Saint Kitts ja Nevis[15] Basseterre osavaltiot
 Saksa[16] Berliini osavaltiot
 Somalia Mogadishu osavaltiot
 Sudan Khartum osavaltiota
 Sveitsi[17] Bern kantonit
 Venäjä[18] Moskova liittovaltiosubjektit
 Venezuela[19] Caracas osavaltiota ja pääkaupunkiterritorio ja liittovaltiollinen alue
 Yhdysvallat[20] Washington D.C. osavaltiot, liittopiiri ja territoriot
 Yhdistyneet arabiemiirikunnat[21] Abu Dhabi emiraatit

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Australia World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  2. Belgium World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  3. CIA World Factbook: Bosnia and Herzegovina, 14 May 2009
  4. CIA World Factbook: Brazil, 14 May 2009
  5. http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/Constituicao/Constitui%C3%A7ao.htm planalto.gov.br.
  6. CIA World Factbook: Ethiopia, 14 May 2009
  7. CIA World Factbook: India, 14 May 2009
  8. CIA World Factbook: Austria, 14 May 2009
  9. Canada World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  10. Malaysia World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  11. CIA World Factbook: Mexico, 14 May 2009
  12. CIA World Factbook: Nepal, 14 May 2009
  13. CIA World Factbook: Nigeria, 14 May 2009
  14. CIA World Factbook: Pakistan, 14 May 2009
  15. Saint Kitts and Newis World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  16. CIA World Factbook: Germany, 14 May 2009
  17. CIA World Factbook: Switzerland, 14 May 2009
  18. Text of the Russian constitution in English Constituteproject.org.
  19. CIA World Factbook: Venezuela, 14 May 2009
  20. CIA World Factbook: United States, 14 May 2009
  21. United Arab Emirates World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.