Luettelo Pohjoismaiden suurimmista metropolialueista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Pohjoismaiden suurimmista agglomeraatioista.

Largest metropolitan areas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Metropolialue Valtio Väkiluku Pinta-ala
(km²)
Väestötiheys
(asukas per/km²)
Kuva
1. Tukholma[1] Ruotsin lippu Ruotsi 2 205 105[2] 6 526,24[3] 335,94 Kaknästornet utsikt 2009b.jpg
2. Kööpenhamina[4] Tanskan lippu Tanska 1 969 941[5] 3 018,70[6] 652,58 Kopenhagen Innenstadt.JPG
3. Oslo [7] Norjan lippu Norja 1 520 817[8] 8 867,67[9] 171 50 Bjorvika mars2013.JPG
4. Helsinki[10] Suomen lippu Suomi 1 402 017[11] 3 697,50[12] 379 18 Suurkirkko Helsinki maaliskuu 2002 IMG 0629.JPG
5. Göteborg[13] Ruotsin lippu Ruotsi 973 261[14] 3 694,86[15] 262,25 Göteborg från Liseberg.jpg
6. Aarhus Tanskan lippu Tanska 851 000 - 1 260 000[16][17][18] 5 727 90 - 9 987[19] 148 05 Your rainbow panorama på taget af ARoS Aarhus Kunstmuseum.jpg
7. Malmö[20] Ruotsin lippu Ruotsi 685 428[21] 2,521.92[22] 271,79 Malmo view2.jpg
8. Bergen[23] Norjan lippu Norja 402 624[24] 2 651,21[25] 151,86 Bergen-Fløibanen-view.jpg
9. Tampere [26] Suomen lippu Suomi 369 123[27] 4 038,04[28] 91,41 Downtown Tampere1.jpg
10. Vejle
Kolding
Fredericia
Vejen
Middelfart
Billund
Tanskan lippu Tanska 356 712 - 1 260 000[29][30] 3 449,10 - 9 987[31] 103,42 Bølgen (The Wave), Vejle, Denmark.jpg
11. Stavanger[32] Norjan lippu Norja 325 692[33] 2 600,31[34] 125,25 Vaagen-modf.jpg
12. Turku Suomen lippu Suomi 320 689[35] 2 561,17[36] 125,21 Turku Car-free zone.jpg
13. Trondheim[37] Norjan lippu Norja 279 515[38] 6 973,88[39] 40,08 Trondheim - buildings near Nidelva 03.jpg
14. Reykjavík [40][41] Islannin lippu Islanti 208,710[42] 1 039,00[43] 200,88 Reykjavík séð úr Hallgrímskirkju 6.JPG
15. Uppsala Ruotsin lippu Ruotsi 207 317[44] 2,182.80[45] 94,98 Uppsala by air 17-Apr-2009.jpg
16. Aalborg Tanskan lippu Tanska 205 809[46] 1137,30[47] 180,96 Aalborg 2010 - 125 ubt.JPG
17. Odense Tanskan lippu Tanska 195 797[48] 305 60[49] 640,70 Odense Rathaus und Dom.JPG
18. Oulu Suomen lippu Suomi 193 902[50] 3 031,00[51] 63,97 Stockman Oulu rotuaari.jpg
19. Linköping Ruotsin lippu Ruotsi 151 493[52] 1 427,44[53] 106,13 Stora torget, Linköping, juli 2005.jpg
20. Västerås Ruotsin lippu Ruotsi 143 368[54] 957,89[55] 149,67 Öster Mälarstrand, Västerås.jpg
21. Örebro Ruotsin lippu Ruotsi 142 165[56] 1 373,15[57] 103,53 Allehandaborgen.jpg
22. Kristiansand [58] Norjan lippu Norja 139 769[59] 1 864,27[60] 74,97 Kristiansand set fra havnen.jpg
23. Norrköping Ruotsin lippu Ruotsi 134 947[61] 1 495,05[62] 90,26 Drottninggatan-Hospitalsgatan, Norrköping april 2005.jpg
24. Jyväskylä Suomen lippu Suomi 134 082[63] 1 171,00[64] 114,50 Jyvaskyla centrum.jpg
25. Helsingborg Ruotsin lippu Ruotsi 132 989[65] 344 01[66] 391,51 Helsingborg-300px.jpg
26. Jönköping Ruotsin lippu Ruotsi 131 847[67] 1,480.36[68] 89,06 Sofiakyrkan, Jönköping Maj 2006.jpg
27. Umeå Ruotsin lippu Ruotsi 119 273[69] 2 316,61[70] 51,49 Umeå Östra.jpg
28. Esbjerg Tanskan lippu Tanska 115 095[71] 794 50[72] 144,86 Esbjerg square rotated.JPG
29. Borås Ruotsin lippu Ruotsi 106 866[73] 909,80[74] 117,46 Borås stadspark.jpg
30. Kuopio Suomen lippu Suomi 106 451[75] 2 309,16[76] 46,16 Kuopio, Finland from Puijo tower.jpg
31. Lahti Suomen lippu Suomi 103 352[77] 135,05[78] 765,29 Centre of Lahti.JPG
32. Eskilstuna Ruotsin lippu Ruotsi 100 744[79] 1,250.49[80] 80,56 Eskilstuna flygbild1js-1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SCB Statistics Sweden - Definition of Metropolitan Areas in Sweden (published in 2005) only available in Swedish
  2. SCB Statistics Sweden - Official Population Statistics for Q3-2014 (released on November 10, 2014) only available in Swedish
  3. SCB Statistics Sweden - Official Municipality Land Area for 2013 (retrieved on February 24, 2014) only available in Swedish
  4. Danish Nature Agency - Map of Copenhagen Metropolitan Area and its Municipalities
  5. Statistics Denmark - Official Population Statistics for Q4-2013 (retrieved on February 22, 2014)
  6. Statistics Denmark - Official Municipality Land Area for 20131
  7. Ministry of Local Government and Regional Development - Definition of Greater City Regions (published in 2002)
  8. Statistics Norway - Official Population Statistics for Q4-2013 (retrieved on February 22, 2014)
  9. The Norwegian Mapping Authority - Official Municipality Land Area for 2014 only available in Norwegian
  10. City of Helsinki - Definition of Helsinki Region (published in 2009)
  11. Statistics Finland - Official Population Statistics for Q4-2013 (retrieved on February 22, 2014)
  12. NLS National Land Survey of Finland - Official Municipality Land Area for 2014 only available in Finnish and Swedish
  13. SCB Statistics Sweden - Definition of Metropolitan Areas in Sweden (published in 2005) only available in Swedish
  14. SCB Statistics Sweden - Official Population Statistics for Q3-2014 (released on November 10, 2014) only available in Swedish
  15. SCB Statistics Sweden - Official Municipality Land Area for 2013 (retrieved on February 24, 2014) only available in Swedish
  16. Statistics Denmark - Official Population Statistics for Q4-2013 (retrieved on February 22, 2014)
  17. http://www.businessregionaarhus.dk/da/Om-Business-Region-Aarhus/Tal-om-Business-Region-Aarhus.aspx
  18. http://www.byregionoestjylland.dk/index.html
  19. Statistics Denmark - Official Municipality Land Area for 20131
  20. SCB Statistics Sweden - Definition of Metropolitan Areas in Sweden (published in 2005) only available in Swedish
  21. SCB Statistics Sweden - Official Population Statistics for Q3-2014 (released on November 10, 2014) only available in Swedish
  22. SCB Statistics Sweden - Official Municipality Land Area for 2013 (retrieved on February 24, 2014) only available in Swedish
  23. Ministry of Local Government and Regional Development - Definition of Greater City Regions (published in 2002)
  24. Statistics Norway - Official Population Statistics for Q4-2013 (retrieved on February 23, 2014)
  25. The Norwegian Mapping Authority - Official Municipality Land Area for 2014 only available in Norwegian
  26. Tampere City Region - Official Website and Definition of the Region
  27. Statistics Finland - Official Population Statistics for Q4-2013 (retrieved on February 23, 2014)
  28. NLS National Land Survey of Finland - Official Municipality Land Area for 2014 only available in Finnish and Swedish
  29. Statistics Denmark - Official Population Statistics for Q4-2013 (retrieved on February 23, 2014)
  30. http://vejle-kp13.cowi.webhouse.dk/dk/kommuneplan2013/indledning_til_kommuneplan_2013-2025/den_overordnede_struktur_for_trekantomraadet/trekantomraadet_-_en_vaekstdynamo.htm
  31. Statistics Denmark - Official Municipality Land Area for 20131
  32. Ministry of Local Government and Regional Development - Definition of Greater City Regions (published in 2002)
  33. Statistics Norway - Official Population Statistics for Q4-2013 (retrieved on February 23, 2014)
  34. The Norwegian Mapping Authority - Official Municipality Land Area for 2014 only available in Norwegian
  35. Statistics Finland - Official Population Statistics for Q4-2013 (retrieved on February 23, 2014)
  36. NLS National Land Survey of Finland - Official Municipality Land Area for 2014 only available in Finnish and Swedish
  37. Ministry of Local Government and Regional Development - Definition of Greater City Regions (published in 2002)
  38. Statistics Norway - Official Population Statistics for Q4-2013 (retrieved on February 23, 2014)
  39. The Norwegian Mapping Authority - Official Municipality Land Area for 2014 only available in Norwegian
  40. Google Maps - Geographical Definition of Greater Reykjavík Area
  41. Association of Municipalities in the Capital Area (SSH) - Official Definition of Municipalities included in Greater Reykjavík Area
  42. Statistics Iceland - Official Population Statistics for Q4-2013 (retrieved on February 24, 2014)
  43. National Land Survey of Iceland - Official Municipality Land Area on January 1, 2011
  44. SCB Statistics Sweden - Official Population Statistics for Q3-2014 (released on November 10, 2014) only available in Swedish
  45. SCB Statistics Sweden - Official Municipality Land Area for 2013 (retrieved on February 24, 2014) only available in Swedish
  46. Statistics Denmark - Official Population Statistics for Q4-2013 (retrieved on February 23, 2014)
  47. Statistics Denmark - Official Municipality Land Area for 20131
  48. Statistics Denmark - Official Population Statistics for Q4-2013 (retrieved on February 23, 2014)
  49. Statistics Denmark - Official Municipality Land Area for 20131
  50. Statistics Finland - Official Population Statistics for Q4-2013 (retrieved on February 24, 2014)
  51. NLS National Land Survey of Finland - Official Municipality Land Area for 2014 only available in Finnish and Swedish
  52. SCB Statistics Sweden - Official Population Statistics for Q3-2014 (released on November 10, 2014) only available in Swedish
  53. SCB Statistics Sweden - Official Municipality Land Area for 2013 (retrieved on February 24, 2014) only available in Swedish
  54. SCB Statistics Sweden - Official Population Statistics for Q3-2014 (released on November 10, 2014) only available in Swedish
  55. SCB Statistics Sweden - Official Municipality Land Area for 2013 (retrieved on February 24, 2014) only available in Swedish
  56. SCB Statistics Sweden - Official Population Statistics for Q3-2014 (released on November 10, 2014) only available in Swedish
  57. SCB Statistics Sweden - Official Municipality Land Area for 2013 (retrieved on February 24, 2014) only available in Swedish
  58. Ministry of Local Government and Regional Development - Definition of Greater City Regions (published in 2002)
  59. Statistics Norway - Official Population Statistics for Q4-2013 (retrieved on February 24, 2014)
  60. The Norwegian Mapping Authority - Official Municipality Land Area for 2014 only available in Norwegian
  61. SCB Statistics Sweden - Official Population Statistics for Q3-2014 (released on November 10, 2014) only available in Swedish
  62. SCB Statistics Sweden - Official Municipality Land Area for 2013 (retrieved on February 24, 2014) only available in Swedish
  63. Statistics Finland - Official Population Statistics for Q4-2013 (retrieved on February 24, 2014)
  64. NLS National Land Survey of Finland - Official Municipality Land Area for 2014 only available in Finnish and Swedish
  65. SCB Statistics Sweden - Official Population Statistics for Q3-2014 (released on November 10, 2014) only available in Swedish
  66. SCB Statistics Sweden - Official Municipality Land Area for 2013 (retrieved on February 24, 2014) only available in Swedish
  67. SCB Statistics Sweden - Official Population Statistics for Q3-2014 (released on November 10, 2014) only available in Swedish
  68. SCB Statistics Sweden - Official Municipality Land Area for 2013 (retrieved on February 24, 2014) only available in Swedish
  69. SCB Statistics Sweden - Official Population Statistics for Q3-2014 (released on November 10, 2014) only available in Swedish
  70. SCB Statistics Sweden - Official Municipality Land Area for 2013 (retrieved on February 24, 2014) only available in Swedish
  71. Statistics Denmark - Official Population Statistics for Q4-2013 (retrieved on February 23, 2014)
  72. Statistics Denmark - Official Municipality Land Area for 20131
  73. SCB Statistics Sweden - Official Population Statistics for Q3-2014 (released on November 10, 2014) only available in Swedish
  74. SCB Statistics Sweden - Official Municipality Land Area for 2013 (retrieved on February 24, 2014) only available in Swedish
  75. Statistics Finland - Official Population Statistics for Q4-2013 (retrieved on February 24, 2014)
  76. NLS National Land Survey of Finland - Official Municipality Land Area for 2014 only available in Finnish and Swedish
  77. Statistics Finland - Official Population Statistics for Q4-2013 (retrieved on February 24, 2014)
  78. NLS National Land Survey of Finland - Official Municipality Land Area for 2014 only available in Finnish and Swedish
  79. SCB Statistics Sweden - Official Population Statistics for Q3-2014 (released on November 10, 2014) only available in Swedish
  80. SCB Statistics Sweden - Official Municipality Land Area for 2013 (retrieved on February 24, 2014) only available in Swedish