Louis Jolliet

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Louis Jolliet

Louis Jolliet, myös Joliet (21. syyskuuta 1645 – toukokuu 1700) oli kanadanranskalainen tutkimusmatkailija. Hän syntyi kärrysepän poikana Quebecissa, ja koulussa häntä pidettiin varsin lahjakkaana matematiikan alalla. Hän meni Quebecin jesuiittain kouluun, jonka keskeytti 1667 ja lähti tutkimaan Pohjois-Amerikan järvialuetta sekä käymään kauppaa intiaanien kanssa.

Jollietin tiedetään olleen Yläjärvellä etsimässä kuparia. Vuonna 1673 hänet laitettiin lähetyssaarnaaja Jacques Marquetten kanssa etsimään Mississippijokea. Retkikunta löysi ensin Wisconsinjoen, ja sitä kautta melomalla päsi Mississippille. Jolliet ja Marquette meloivat koko Mississippin alavirtaan tietttävästi ensimmäisinä valkoisina. Robert Cavelier de La Salle unelmoi suuresta Ranskan siirtomaasta Pohjois-Amerikkaan, ja hän muodostikin Mississippijoen laaksoon löyhän valtakunnan, Ranskan Louisianan kuningas Ludvig XIV:n mukaan.

Jolliet ja Marquette palasivat ylävirtaan nykyisen Arkansas'n seudulta saatuaan selville, että joki laskee Meksikonlahteen. Quebeciin Jolliet palasi ilman punatautiin sairastunutta Marquettea, joka jäi Michiganjärvelle. Hänet palkittiin linnoituksella, jonka Englanti kuitenkin kaappasi ja vangitsi Jollietin vaimon. Peräänantamattomana tutkimusmatkailijana Jolliet edelleen jatkoi työtään tutkimalla Labradoria. Hän kuoli retkillään toukokuussa 1700, tarkka päivämäärä ei ole tiedossa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.