Jacques Marquette

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jacques Marquette

Kirkkoisä Jacques Marquette (10. kesäkuuta 163718. toukokuuta 1675) oli ranskalainen lähetyssaarnaaja ja tutkimusmatkailija. Hän syntyi Ranskan Laonissa ja ryhtyi 17-vuotiaana Ignatius Loyolaa seuraten jesuiitaksi. Hän teki ensin käännytystyötä kotimaassaan, mutta kutsuttiin 1666 Quebeciin käännyttämään Amerikan intiaaneja katolisuuteen.

Marquette sai runsaasti mainetta ja kannatusta, koska kykeni keskustelemaan intiaanien kielillä, erityisesti huronin taitajana häntä pidettiin arvossa. Hän työskenteli pitkään lähetysasemalla Suurten järvien länsiosissa nykyisen Wisconsinin osavaltion alueella suunnilleen Ashlandin kaupungin tienoilla. Hän kohtasi Illinoisin heimoja, jotka pyysivät häntä omille mailleen etelään saarnaamaan. Heiltä hän sai myös kuulla suuresta joesta, joka virtaa etelään suuren järvien takaa. Huronien ja dakotoiden välinen sota viivästytti hänen aikeitaan siinä määrin, että hän ehti saada esimiehiltään määräyksen lähteä tutkimaan Mississippijokea.

Mississippin retkelle Marquette lähti nuoren quebecinranskalaisen Louis Jollietin kanssa vuonna 1673. Heillä oli mukana kaksi kanoottia ja viisi avustajaa, ranskalaisten ja intiaanien jälkeläisiä. He kulkivat etelään Michiganjärveä, onnistuivat löytämään Mississippijoen ja purjehtivat sitä aina nykyisen Arkansas'n seudulle asti saavuttamata kuitenkaan joen suistoa. He palasivat takaisin Michiganjärvelle, nykyisen Chicagon suurkaupungin kohdalle. Punatauti oli heikentänyt niin Marquetten terveyttä, että hän kuoli pian nykyisen Michiganin osavaltion alueella.

Marquette oli tiettävästi ensimmäinen Euroopassa syntynyt Mississippijoen tutkija.lähde?