Tämä on lupaava artikkeli.

Krista Pärmäkoski

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Krista Pärmäkoski

Krista Lahteenmaki 30 km ski w c oslo 2011.JPG
Pärmäkoski Oslon MM-kisoissa 2011

Henkilökohtaiset tiedot
Lempinimi Ripe[1]
Syntymäaika 12. joulukuuta 1990 (ikä 27)
Syntymäpaikka Ikaalinen, Suomi
Pituus 160 cm[2]
Uran tiedot
Seura Ikaalisten Urheilijat
Suksimerkki Madshus
Maailmancup
Kaudet 2008–[1]
Palkintokorokkeella 8

Tietolaatikko päivitetty 10. joulukuuta 2017

Mitalit
Maa: Suomen lippu Suomi
Naisten maastohiihto
Olympiarenkaat Olympialaiset
Hopeaa Hopeaa Sotši 2014 4×5 km viesti
MM-kilpailut
Hopeaa Hopeaa Oslo 2011 parisprintti (p)
Hopeaa Hopeaa Lahti 2017 yhdistelmäkilpailu
Pronssia Pronssia Oslo 2011 4×5 km viesti
Pronssia Pronssia Val di Fiemme 2013 parisprintti (v)
Pronssia Pronssia Falun 2015 4×5 km viesti
Pronssia Pronssia Lahti 2017 4×5 km viesti

Krista Pärmäkoski (o.s. Lähteenmäki, s. 12. joulukuuta 1990 Ikaalinen, Suomi) on suomalainen maastohiihtäjä. Hän edustaa Ikaalisten Urheilijoita, ja häntä valmentaa Matti Haavisto.[3][vanhentunut linkki] Pärmäkoski on edustanut Suomea maailmanmestaruuskilpailuissa ja olympialaisissa. MM-kilpailuista Pärmäkoski on saanut hopeaa yhdistelmäkilpailusta, hopeaa ja pronssia parisprintistä sekä kolme pronssia viestistä. Olympialaisissa hän on saavuttanut yhden hopeamitalin viestissä.

Hiihtoura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pärmäkoski voitti nuorten Pohjoismaiden mestaruuden viiden kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa Örnsköldsvikissä 2007. Seuraavana talvena hän sai nuorten PM-kilpailuista kaksi hopeaa ja yhden pronssin. Nuorten MM-kilpailuissa Italian Mallesissa 2008 hän hiihti ankkuriosuuden Suomen joukkueessa, joka sai pronssia 4 × 3,3 kilometrin viestissä. Lisäksi hän oli kahdeksas kymmenen kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa.

Ensimmäiset kilpailut aikuisten sarjassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pärmäkoski hiihti ensimmäisen maailmancupin kilpailunsa Kuusamossa 29. marraskuuta 2008 ja sijoittui sprinttikilpailussa 29:nneksi. Ensimmäisen aikuisten sarjan SM-mitalinsa hän sai oltuaan toinen kymmenen kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa Jämillä 2009[4]. Nuorten MM-kilpailuissa Praz de Lys Sommandissa 2009 Pärmäkoski sai viiden päivän starttikiellon hänen hemoglobiiniarvonsa oltua suurempi kuin naishiihtäjillä sallittu 160 grammaa litrassa[5][vanhentunut linkki]. Starttikiellosta vapauduttuaan hän saavutti hopeaa kymmenen kilometrin yhdistelmäkilpailussa, oli neljäs viidellä kilometrillä ja kuudes sprintissä.

Pärmäkoski edusti Suomea ensimmäisen kerran arvokisatasolla Liberecin MM-kilpailuissa 2009,[6][7] jolloin hän sijoittui kymmenen kilometrin perinteisen kilpailussa 37:nneksi.[8] Syksyllä 2009 Pärmäkoski sairastui mykoplasmaan. Hän sai elokuussa pitkän lääkekuurin ja joutui 11 viikon ajan välttelemään tehoharjoittelua.[7]

Tammikuussa 2010 Pärmäkoski sai alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskilpailuissa Hinterzartenissa kultaa viiden kilometrin perinteisen tyylin kilpailussa[9] ja hopeaa viestissä[10]. Pärmäkoski edusti Suomea Vancouverin talviolympialaisissa 2010[3]. Hän sijoittui kymmenen kilometrin vapaan kilpailussa 53:nneksi ja 30 kilometrin perinteisen yhteislähdössä 26:nneksi.

Läpimurto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pärmäkoski sijoittui maailmancupissa ensimmäisen kerran kymmenen parhaan joukkoon oltuaan kahdeksas Davosin kymmenen kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa joulukuussa 2010. Tour de Skillä 2010–2011 hän sijoittui toiseksi Oberhofin kymmenen kilometrin perinteisen hiihtotavan takaa-ajokilpailussa. Tourin lopputuloksissa hän oli kahdeksas. Tammikuussa 2011 hän sai Otepäässä maailmancupin osakilpailussa viiden päivän starttikiellon hänen hemoglobiiniarvonsa oltua yli sallitun 160 grammaa litrassa.[11] Tämän jälkeen hän sai kansainväliseltä hiihtoliitolta poikkeusluvan ja hänen hemoglobiiniarvonsa yläraja korotettiin 165:een grammaan litrassa.[12] Vuoden 2011 nuorten MM-kilpailuissa Otepäässä Pärmäkoski voitti alle 23-vuotiaiden sarjassa kymmenen kilometrin vapaan tyylin kilpailun minuutin erolla toiseksi tulleeseen.[13][vanhentunut linkki]

Vuoden 2011 Oslon MM-kilpailuissa Pärmäkoski sijoittui kymmenen kilometrin perinteisen hiihtokilpailussa viidenneksi. Tuolloinen päävalmentaja Magnar Dalen oli päättänyt, että kisan kaksi parasta suomalaista hiihtää myös parisprintin.[7] Hiihtämällä Aino-Kaisa Saarisen parina perinteisen tyylin parisprintissä Pärmäkoski voitti ensimmäisen aikuisten sarjan arvokisamitalinsa 20-vuotiaana. Suomen jälkimmäisen osuuden hiihtänyt Pärmäkoski ohitti loppusuoralla Norjan Astrid Jacobsenin ja sijoittui kilpailussa hopeaa tuoneelle toiselle sijalle.[14] 4 × 5 kilometrin viestissä Pärmäkoski hiihti ankkuriosuuden Suomen pronssijoukkueessa.[15] Lisäksi hän sijoittui 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailussa parhaana suomalaisena 11:nneksi,[16] vapaan sprintissä 16:nneksi[17] ja yhdistelmäkilpailussa 31:nneksi.[18]

Pärmäkoski sijoittui Tour de Skin 2011–2012 kokonaiskilpailussa neljänneksi. Hän voitti samana talvena Suomen-mestaruuden 3,3 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa ja sitä seuranneessa kymmenen kilometrin vapaan hiihtotavan takaa-ajokilpailussa.[19] Maailmancupin 2011–2012 kokonaiskilpailussa hän oli seitsemäs. Tour de Skillä 2012–2013 hän sijoittui toiseksi Toblachin kolmen kilometrin perinteisen tyylin kilpailussa ja kolmanneksi Val di Fiemmen kymmenen kilometrin perinteisen yhteislähtökilpailussa. Kiertueen lopputuloksissa hän sijoittui neljänneksi. Val di Fiemmen MM-kilpailuissa 2013 hän sijoittui vapaan hiihtotavan parisprintissä Riikka Sarasoja-Liljan kanssa pronssille. Yhdistelmäkilpailussa hän oli kahdeksas, perinteisen sprintissä neljästoista ja vapaan hiihtotavan kymmenellä kilometrillä viidestoista. Maailmancupin kokonaiskilpailussa hän sijoittui kymmenenneksi.

Tour de Skillä 2013–2014[20] Pärmäkoski sijoittui kokonaiskilpailussa neljänneksi. Sotšin olympialaisissa 2014 hän hiihti ankkuriosuuden hopeaa saaneessa Suomen viestijoukkueessa[21], sijoittui yhdistelmäkilpailun kolmanneksitoista[22], kymmenen kilometrin perinteisen kilpailussa kymmenenneksi ja 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailussa 18:nneksi. Maailmancupin kokonaiskilpailussa hän oli kahdeksas. Falunin MM-kilpailuissa 2015 hän hiihti ankkuriosuuden pronssia saaneessa Suomen viestijoukkueessa. 15 kilometrin yhdistelmäkilpailussa hän oli 23:s ja kymmenen kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa 20:s. Hän voitti 30 kilometrin vapaan hiihtotavan Suomen-mestaruuden Rukalla 2015.

Pärmäkoski saavutti ensimmäisen palkintosijansa yksittäisessä maailmancupin osakilpailussa oltuaan toinen Toblachin kymmenen kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa joulukuussa 2015. Tour de Skin 2016 kokonaiskilpailussa hän oli kahdeksas. Saman vuoden Ski Tour Canadalla hän oli nopein viimeisen etapin, Canmoressa käydyn kymmenen kilometrin perinteisen hiihtotavan takaa-ajokilpailun osuusajoissa. Ski Tour Canadan kokonaiskilpailussa hän oli neljäs.[23] Maailmancupin kokonaiskilpailussa hän sijoittui neljänneksi ja normaalimatkojen cupissa viidenneksi. Hän voitti Suomen-mestaruuden kymmenen kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa Imatralla ja 3,75 kilometrin perinteisen kilpailussa Taivalvaaralla 2016.

MM-kotikisat Lahdessa ja olympiakausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pärmäkoski sijoittui maailmancupkaudella 2016–2017 toiseksi Rukan kymmenen kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa. Lillehammerin Nordic Opening -kiertueella Pärmäkoski sijoittui kolmanneksi. Hän oli viimeisen etapin, kymmenen kilometrin perinteisen hiihtotavan takaa-ajokilpailussa nopein hiihtäjä. Hän sijoittui kolmanneksi Davosin 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailusssa. Tour de Skillä hän oli toinen Toblachin viiden kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa ja kolmas Val Müstairin viiden kilometrin perinteisen yhteislähtökilpailussa. Tour de Skin päätöskilpailussa Val di Fiemmessä 8. tammikuuta 2017 hän tuli toisena maaliin yhdeksän kilometrin vapaan hiihtotavan takaa-ajokilpailussa. Sijoitus on hänen parhaansa kiertueen lopputuloksissa kautta aikain.[24] Hän sijoittui toiseksi Ulricehamnin kymmenen kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa. Hän voitti kymmenen kilometrin perinteisen hiihtotavan Suomen-mestaruuden Keuruulla. Lahden MM-kilpailussa 2017 Pärmäkoski saavutti ensimmäisen henkilökohtaisen arvokisamitalinsa voittamalla hopeaa Malline:15 yhdistelmäkilpailussa. Mitali oli Suomelle kotikisojen ensimmäinen.[25][26] Perinteisen hiihtotavan kymmenellä kilometrillä hän sijoittui seitsemänneksi[27]. Viestissä hän hiihti ankkuriosuuden Suomen pronssijoukkueessa. 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailussa hän sijoittui kuudenneksi. MM-kilpaiujen jälkeen hän oli toinen Drammenin perinteisen hiihtotavan sprintissä ja Oslon 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailussa. Maailmancupin finaalitapahtumassa Quebecissa hän oli kolmas kymmenen kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailussa. Maailmancupin kokonaiskilpailussa hän sijoittui toiseksi, normaalimatkojen cupissa kolmanneksi ja sprintticupissa kuudenneksi.

Kaudella 2017–2018 Pärmäkoski sijoittui toiseksi Lillehammerin perinteisen hiihtotavan sprintissä.[28] Hän oli kolmas Davosin 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa. Tour de Skillä hän sijoittui Oberstdorfin 10 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailussa kolmanneksi ja Val di Fiemmen 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailussa toiseksi. Tourin kokonaiskilpailussa hän oli neljäs.

Kaudelle 2017–2018 Pärmäkosken seura Ikaalisten Urheilijat värväsi joukkueseen mukaan kaksi muutakin kansallisen tason hiihtäjää. Heti tammikuussa 2018 Pärmäkoski yhdessä Maaret Pajunojan kanssa voittivat parisprintin SM-kultaa. Kultamitali oli Pärmäkosken ensimmäinen SM-mitali viestihiihdossa.

Yksityiselämä ja harrastukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pärmäkosken perhe muutti neljävuotiaana Vahon kylään,[29] jossa hän löysi hiihtämisen muiden urheilulajien joukosta 4–5 vuoden ikäisenä. Noin 14-vuotiaana hän ilmoitti perheelleen haluavansa hiihtäjäksi.[7] Yläasteen jälkeen Pärmäkoski muutti kotoaan Luhalahden kylästä[7] ja siirtyi opiskelemaan Vuokatin urheilulukioon kesällä 2006.[29]

Pärmäkoski asuu Kuortaneella. Hän meni naimisiin Tommi Pärmäkosken kanssa elokuussa 2014 ja otti käyttöön hänen sukunimensä.[30][31]

Pärmäkoski harrastaa suunnistusta ja on ollut säännöllisesti mukana Venlojen viestissä. Hän on osallistunut myös maantiepyöräkilpailuihin.[32][vanhentunut linkki][33]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Krista Pärmäkoski Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) tietokannassa (englanniksi)
 2. kristalahteenmaki.fi
 3. a b Krista Lähteenmäki Yle Urheilu. 2/2010. Yleisradio Oy. Viitattu 19.2.2010.
 4. Krista Lähteenmäki säväytti SM-kotikisoissaan Aamulehti. 10.1.2009. Alma Media Kustannus Oy. Viitattu 14.1.2009.
 5. Hemoglobiini: Ikaalisten urheilijoiden Krista Lähteenmäki starttikieltoon Aamulehti. 30.1.2009. Alma Media Kustannus Oy. Viitattu 4.2.2009.
 6. Ensimmäiset MM-kisahiihtäjät nimettiin MTV3 11.1.2009 Viitattu 14.1.2009
 7. a b c d e Karttunen, Anu: Maatilan tyttärestä mitalistiksi – Krista Pärmäkoski tiesi jo lapsena, mitä tahtoo Yle Urheilu. 25.2.2017 (päivitetty 11.3.2017). Yleisradio Oy. Viitattu 25.2.2017.
 8. World Ski Championships – Ladies’ 10 km C Kansainvälinen hiihtoliitto. (englanniksi)
 9. Krista Lähteenmäki hiihti nuorten MM-kultaa Helsingin Sanomat. 27.1.2010. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 27.1.2010.
 10. Krista Lähteenmäki nosti nuoret viestin MM-hopealle 31.1.2010. Helsingin Sanomat. Viitattu 1.2.2010.
 11. Krista Lähteenmäki starttikieltoon veriarvojen takia MTV3 Sport. 21.1.2011. MTV Oy. Viitattu 27.1.2011.
 12. FIS sorvasi Lähteenmäelle korotetun Hb-arvon MTV3 Sport. 25.1.2011. MTV Oy. Viitattu 27.1.2011.
 13. Lähteenmäki häikäisevä maailmanmestari: ”Ihanaa!” Helsingin Sanomat. 27.1.2011. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 27.1.2011.
 14. Krista Lähteenmäki vei Norjalta hopean loppukirissä Helsingin Sanomat. 2.3.2011. Viitattu 2.3.2011.
 15. http://data.fis-ski.com/dynamic/results.html?sector=CC&competitorid=133765&raceid=17538
 16. <http://data.fis-ski.com/dynamic/results.html?sector=CC&competitorid=133765&raceid=17542
 17. http://data.fis-ski.com/dynamic/results.html?sector=CC&competitorid=133765&raceid=17531
 18. http://data.fis-ski.com/dynamic/results.html?sector=CC&competitorid=133765&raceid=17534
 19. Lähteenmäki kiri tuplamestariksi Yle Urheilu. 28.1.2012. Yleisradio Oy. Viitattu 13.2.2012.
 20. Karttunen, Anu: Lähteenmäki taisteli: ”Paukut eivät riittäneet kolmanteen sijaan” Yle Urheilu. 5.1.2014. Yleisradio Oy.
 21. Lund, Sakari: Suomen naisille viestihopeaa hurjan taistelun jälkeen – katso kisan kohokohdat! Yle Urheilu. 15.2.2014. Yleisradio Oy. Viitattu 15.2.2014.
 22. Lehtisaari, Matti: Lähteenmäen paukut eivät riittäneet Yle Urheilu. 8.2.2014. Yleisradio Oy.
 23. Lehtisaari, Matti: Johaug vakuuttavaan voittoon - Pärmäkoski nousi neljänneksi Yle Urheilu. 12.3.2016 (päivitetty 13.3.2016). Yleisradio Oy. Viitattu 13.3.2016.
 24. Pärmäkoski nousi upeasti toiseksi, Weng ylivoimainen Tourin päätösetapilla yle.fi. Viitattu 8.1.2017.
 25. Laine, Sami: Suomen mitalitili auki: Pärmäkoski upeasti MM-hopeaan! Yle Urheilu. 25.2.2017. Yleisradio Oy. ”Krista Pärmäkoski otti Lahdessa ensimmäisen henkilökohtaisen MM-mitalinsa.” Viitattu 25.2.2017.
 26. Kurki, Minna: Hopeaa! Pärmäkoski hiihti Suomelle ensimmäisen mitalin Aamulehti. 25.2.2017. Alma Media Kustannus Oy. ”Mitali on Suomelle ensimmäinen meneillään olevissa MM-kisoissa. Se on myös Pärmäkosken uran ensimmäinen arvokisojen henkilökohtaisilla matkoilla.” Viitattu 25.2.2017.
 27. Saarinen, Joska: Björgeniltä käsittämätöntä ylivoimaa, Pärmäkoski romahti uransa tärkeimmässä kisassa Yle Urheilu. 28.2.2017. Yleisradio Oy. Viitattu 5.1.2018.
 28. Lillehammer (NOR) Ladies’ SP C Final 2 December 2017 fis-ski.com. Viitattu 3.12.2017. (englanniksi)
 29. a b Salomaa, Tomi: Tällainen on tuore MM-hopeamitalisti Krista Pärmäkoski – äiti, opettaja ja valmentaja kertovat Iltalehti. 25.2.2017. Alma Media Suomi Oy. Viitattu 25.2.2017.
 30. Sinokki, Sami: F1-valmentaja Tommi Pärmäkoski ja huippuhiihtäjä Krista Lähteenmäki naimisiin! Seiska. 13.8.2014. Aller Julkaisut Oy. Viitattu 14.8.2014.
 31. Soininen, Maisa: Krista Lähteenmäki meni naimisiin Ilta Sanomat. 14.8.2014. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 14.8.2014.
 32. Esittelyssä Krista Lähteenmäki Yle Urheilu. 7.6.2012. Yleisradio Oy. Viitattu 23.1.2014.
 33. Huippuhiihtäjä jäi reilut kuusi minuuttia huippusuunnistajasta (maksullinen artikkeli) Helsingin Sanomat. 16.6.2012. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 23.1.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]