Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Astrid Jacobsen)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Astrid Uhrenholdt Jacobsen

JACOBSEN Astrid Uhrenholdt Tour de Ski 2010.jpg
Astrid Uhrenholdt Jacobsen Tour de Skillä 2010

Henkilökohtaiset tiedot
Koko nimi Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Syntymäaika 22. tammikuuta 1987 (ikä 31)
Syntymäpaikka Trondheim, Norja
Pituus 175 cm
Uran tiedot
Seura IL Heming
Suksimerkki Rossignol
Maailmancup
Kaudet 2005–
Voitot 4
Palkintokorokkeella 19

Tietolaatikko päivitetty 2. maaliskuuta 2017

Mitalit
Maa: Norjan lippu Norja
Naisten hiihto
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Pyeongchang 2018 4×5 km viesti
MM-kilpailut
Kultaa Kultaa Sapporo 2007 sprintti
Kultaa Kultaa Falun 2015 4×5 km viesti
Kultaa Kultaa Lahti 2017 4×5 km viesti
Hopeaa Hopeaa Falun 2015 yhdistelmäkilpailu
Pronssia Pronssia Sapporo 2007 sprinttiviesti
Pronssia Pronssia Sapporo 2007 4×5 km viesti
Pronssia Pronssia Oslo 2011 sprinttiviesti
Pronssia Pronssia Lahti 2017 10 km (p)
Pronssia Pronssia Lahti 2017 30 km (v)

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (s. 22. tammikuuta 1987 Trondheim) on norjalainen maastohiihtäjä, sprintin maailmanmesari sekä viestin olympiavoittaja ja maailmanmestari.

Jacobsen on kilpaillut kansainvälisellä tasolla kaudesta 2003–2004 lähtien. Hän saavutti junioreiden MM-kisoissa hopeaa sprinttikilpailussa Rovaniemellä maaliskuussa 2005. Seuraavana talvena hän voitti Kranj'ssa junioreiden maailmanmestaruuden sekä sprintissä että 5 kilometrillä.

Sapporon MM-kilpailuissa 2007 Jacobsen voitti perinteisellä tyylillä hiihdetyn henkilökohtaisen sprintin kultaa ennen Petra Majdičia ja Virpi Kuitusta. Parisprintissä hän sai pronssia yhdessä Marit Bjørgenin kanssa. Lisäksi Jacobsen hiihti ankkuriosuuden Norjan pronssijoukkueessa 4×5 kilometrin viestissä. Samana talvena Jacobsen sijoittui toiseksi maailmancupin sprinttikilpailussa Otepäässä; sprintticupin loppupisteissä hän oli kymmenes. Nuorten MM-kilpailuissa Tarvisiossa hän voitti kultaa sprintissä ja pronssia viidellä kilometrillä. Lisäksi hän voitti Norjan sprinttimestaruuden.

Maailmancup-kaudella 2007–2008 Jacobsen voitti Rybinskissä vapaan hiihtotavan 15 kilometrin yhteislähtökilpailun ja sijoittui sprintissä toiseksi. Liberecissä hän voitti 7,6 kilometrin vapaan tyylin kilpailun ja Falunissa yhdistelmäkilpailun. Lisäksi hän kuului Beitostølenissä ja Falunissa Norjan voitokkaaseen 4×5 kilometrin viestijoukkueeseen. Kuusamossa Jacobsen sijoittui toiseksi sekä sprintissä että 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa. Perinteisen sprintissä hän oli Canmoressa ja Otepäässä toinen sekä Drammenissa kolmas. Bormion finaalitapahtumassa hän oli toinen 2,5 kilometrin vapaan tyylin kilpailussa. Maailmancupin kokonaispisteissä ja sprintticupissa Jacobsen oli toinen. Lisäksi hän voitti edellisvuoden tapaan Norjan sprinttimestaruuden.

Jacobsen sijoittui Liberecin MM-kilpailuissa 2009 parisprintissä viidenneksi ja voitti samana vuonna Norjan mestaruuden 10 kilometrillä. Vancouverin olympialaisissa 2010 hän oli perinteisen hiihtotavan sprintissä seitsemäs ja parisprintissä viides Celine Brun-Lien kanssa. Oslon MM-kilpailuissa 2011 Jacobsen sai pronssia parisprintissä ja sijoittui vapaan hiihtotavan sprintissä yhdeksänneksi. Myöhemmin samana talvena hän saavutti ensimmäisen maailmancupin palkintokorokepaikkansa kolmeen vuoteen oltuaan toinen Lahden sprinttikilpailussa. Maailmancupin kokonaiskilpailussa hän oli kahdeksas ja sprintticupissa seitsemäs. Kaudella 2011–2012 hän kuului Norjan voitokkaaseen viestijoukkueeseen Nové Městossa ja sijoittui toiseksi Drammenin perinteisen sprintissä. Hän voitti Norjan-mestaruuden 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa. Maailmancupin kokonaiskilpailussa hän oli yhdeksäs, samoin kuin seuraavalla kaudella.

Jacobsen sijoittui Val di Fiemmen MM-kilpailuissa 2013 yhdistelmäkilpailussa yhdeksänneksi. Hän voitti samana vuonna Norjan-mestaruuden 30 kilometrillä. Kaudella 2013–2014 Jacobsen sijoittui toiseksi Tour de Skin kokonaiskilpailussa. Hän oli kilpailun aikana viidellä etapilla toiseksi nopein. Maailmancupin kokonaiskilpailussa hän oli kolmas. Sotšin olympialaisissa 2014 hän oli vapaan hiihtotavan sprintissä neljäs. Maailmancup-kaudella 2014–2015 hän voitti Rybinskin 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailun ja sijoittui kolmanneksi Oslon 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailussa. Jacobsen sijoittui Falunin MM-kilpailuissa 2015 yhdistelmäkilpailussa toiseksi ja hiihti kolmannen osuuden kultaa voittaneessa Norjan viestijoukkueessa.

Kaudella 2015–2016 Jacobsen sijoittui toiseksi Planican vapaan hiihtotavan sprintissä ja Nové Měston vapaan hiihtotavan 10 kilometrillä. Hän kuului Nové Městossa myös Norjan voitokkaaseen viestijoukkueeseen. Falunissa hän oli kolmas 10 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailussa. Maailmancupin kokonaiskilpailussa hän sijoittui seitsemänneksi ja sprintticupissa viidenneksi. Hän voitti Norjan-mestaruuden 10 kilometrin perinteisen kilpailussa ja 15 kilometrin yhdistelmäkilpailussa. Kaudella 2016–2017 hän kuului Norjan voittoisaan viestijoukkueeseen Ulricehamnissa. Lahden MM-kilpailuissa 2017 hän saavutti pronssia 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa ja 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailussa. Viestissä hän hiihti kolmannen osuuden Norjan kultajoukkueessa. Lisäksi hän sijoittui yhdistelmäkilpailussa kahdeksanneksi. Pyeongchangin olympialaisissa 2018 hän hiihti toisen osuuden kultaa voittaneessa Norjan viestijoukkueessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]