Ikaalisten Urheilijat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ikaalisten Urheilijat
IULogo.png
Perustettu 1922
Paikkakunta Suomi Ikaalinen, Suomi
Värit sininen ja keltainen
Lajit Jalkapallo
Koripallo
Maastohiihto
Salibandy
Taekwondo
Yleisurheilu
Puheenjohtaja Kalle Mäkelä

Ikaalisten Urheilijat r.y.[1] on vuonna 1922 perustettu ikaalislainen urheiluseura. Seura on yleisseura, jonka lajivalikoimaan kuuluvat maastohiihto, yleisurheilu, jalkapallo, koripallo, salibandy ja taekwondo. Seuran puheenjohtaja on Kalle Mäkelä. Ikaalisten Urheilijoiden edustajat ovat menestyneet parhaiten hiihdossa ja yleisurheilussa. Seuran jäsenmäärä on noin 950.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikaalisten Urheilijat perustettiin vuonna 1922, mutta se rekisteröitiin ja liittyi SVUL:oon vuonna 1928. Seuran suunnistusjaosto muodosti oman seuransa, Ikaalisten Nouseva-Voiman vuonna 1973. Seuran pesäpalloilijat taasen eriytyivät omaksi seurakseen, Ikaalisten Tarmoksi vuonna 1976.

Hiihto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikaalisten Urheilijoiden hiihtojaosto on yksi sen menestyneimmistä. Hiihtojaoston, ja samalla koko seuran, paras saavutus on moninkertaisen arvokisamitalisti Krista Pärmäkosken kolme olympiamitalia Pyeongchangin talviolympialaisista 2018 sekä 4 × 5 kilometrin viestin olympiahopea Sotšin talviolympialaisista vuodelta 2014. Pärmäkosken lisäksi seuran edustajista Matti Pitkänen on tuonut talviolympialaisista kulta- ja pronssimitalit viestistä sekä MM-hopeaa niin ikään viestistä. Pärmäkoski ja Maaret Pajunoja ovat voittaneet kahdesti parisprintin SM-kultaa.

Pesäpallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Junioritoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesäpallon junioreiden SM-mitalit
Joukkue Mitalit Vuodet Yhteensä
A-pojat
Pronssia Pronssia 1975 1
Yhteensä: 1

Yleisurheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikaalisten Urheilijat on perinteinen yleisurheiluseura, joka on tuottanut lukuisia SM-tason mitalisteja. Yksi seuran parhaista saavutuksista on pikajuoksija ja pituushyppääjä Eero Haapalan neljäs sija vuoden 2013 EM-hallikisoissa Göteborgissa tuloksella 805 ja samana vuonna hypätty sisäratojen Suomen ennätys 811 Porissa. Alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuista mitalin ovat seuran edustajista voittaneet Pietari Skyttä, Timo Sinervo ja Samuli Samuelsson. Lisäksi Samuli Samuelsson sijoittui vuonna 2015 alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuskisoissa 200 metrillä kuudenneksi ja vuonna 2017 100 metrillä neljänneksi. Ikaalisten Urheilijoista neljä urheilijaa ovat voittaneet SM-kultaa Kalevan kisoissa. He ovat Timo Sinervo, Jouni Waldén, Eero Haapala ja Samuli Samuelsson.lähde?

Jalkapallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikaalisten Urheilijoiden jalkapallon edustusjoukkue nousi kaudeksi 2021 Kolmoseen. Seuran kakkosjoukkue pelaa 6. divisioonassa ja lisäksi seuralla on juniorijoukkueet P14 Nelosessa, P12 Kakkosessa, P10 Kakkosessa ja P8 Kolmosessa.[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ikaalisten Urheilijat r.y. Yhdistysrekisterin tietopalvelu. Helsinki: Patentti- ja rekisterihallitus. Viitattu 10.2.2022.
  2. Jalkapallo – Ikaalisten Urheilijat www.ikaalistenurheilijat.fi. Viitattu 29.4.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]